Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šílená majitelka L'Oréal rozdává peníze: Dcera zuří

27. června 2010 | 08:12

Francouzka Liliane Bettencourt (87) je podle žebříčku časopisu Forbes sedmou nejbohatší Evropankou a 21. nejbohatším člověkem na světě. Své miliardy ráda rozdává, zejména dobrému příteli, fotografu François-Marie Banierovi (62). To se ale nelíbí její dceři Francoise (56), která ji kvůli tomu chce zbavit svéprávnosti.

A aby toho nebylo málo, Lilianin komorník ji tajně nahrával, aby dcera měla dost podkladů k novému soudnímu řízení.

Liliane neměla jednoduché dětství, její maminka umřela, když jí bylo pět let. Dospívala za války a po ní byl její otec kritizován, že sympatizoval s nacisty. V sídle L´Orealu v Paříži se prý měla scházet jedna ze skupin přívrženců nacistického Německa. Otec v roce 1957 zemřel a Liliane zdědila svůj podíl ve výši několika miliard amerických dolarů. Tehdy jí bylo pětatřicet let. V roce 2009 už její jmění představovalo kolem 282 miliard korun.

Šílená stařenka

Místo aby si paní Bettencourt užívala klidného stáří v luxusu, bojuje o majetek s vlastní dcerou Francoise. Rodinné přetahování zašlo tak daleko, že se ji dcera pokusila loni zbavit svéprávnosti. Nelíbilo se jí totiž, že Liliane v letech 1995 – 2005 svému dobrému příteli, fotografu François-Marie Banierovi, dala dary v hodnotě skoro třicet miliard korun.

Už v roce 1997 na něj Francoise podala žalobu, že matku jen využívá, což však fotograf vždy odmítal. S Banierem se Bettencourt zná už přes dvacet let, její manžel se s ním znal také. V prosinci dal soud najevo, že s postupem dcery nesouhlasí a že nevidí důvod, proč by měl matku zbavovat svéprávnosti. Její žaloba nebyla podložena lékařskou zprávou, její matka se totiž těší dobrému zdraví a odmítá jakoukoliv lékařskou prohlídku.

Nový svědek

Letos v červnu se ale do celého případu vložil další svědek, komorník Pascal Bonnefoy. U Bettencourtových pracuje už dvacet let. Svou zaměstnavatelku při soukromých rozhovorech nahrával. Prý proto, že se nemohl dívat, jak chtějí starou a důvěřivou Liliane lidé obrat o peníze. Diktafon uložil do pracovny, kde se jeho šéfová setkávala s právníky a důvěrníky. Zděšen tím, co na některých nahrávkách slyšel, předal všech 41 hodin nahrávek Francoise. A ta s nimi šla na policii.

„Když jsem je slyšel, byl jsem zděšený. Vykonal jsem svoji povinnost k rodině,“ řekl časopisu Le Point. Nahrávky mají dokládat, že Liliane je psychicky labilní a že se nechá snadno svést na cizí stranu. Francouzský soud tak příští měsíc bude o případu znovu rozhodovat.

Miliardářka Liliane trvá na tom, že může dávat peníze, komu bude chtít. Nahrávky ale vydaly překvapující svědectví. V březnu letošního roku se paní Bettencourt ptala svého právníka, kolik peněz odkázala Benierovi v závěti. „Všechno,“ zněla odpověď. „Ach ne,“ řekla jen ona.

V další nahrávce se v rozhovoru s finančním poradcem diví, že Benierovi chtěla koupit ostrov na Seychelách. „Je stále příliš náročný, pořád dej mi tohle, dej mi tamto. Je inteligentní a mám ho ráda, ale zabíjí mne,“ zní z nahrávky. A Benier není jediný, kdo by chtěl nějaký ten dárek.

Konec v nedohlednu?

Matka podporuje svého nenasytného kamaráda, zatímco dcera ji chce chránit. Nebo minimálně své dědictví. Liliane tvrdí, že Francoise prostě jen žárlí, protože je introvert a Benier je tak společenský. „Vždycky byla chladné dítě,“ řekla v jednom z mála rozhovorů, které v posledních letech poskytla. Právník paní Bettencourt obvinil komorníka ze špionáže ve prospěch dcery a ten se teď musí podrobovat dalším výslechům.

Impérium L´Oreal

Značka se stala synonymem pro úspěch v kosmetickém průmyslu. Původně se jmenovala Francouzská společnost pro výrobu nezávadných barev na vlasy. L´Oreal po celém světě zaměstnává 64 600 zaměstnanců ve 130 zemích světa a patří jí 23 globálních značek, jejichž tržby ročně činí 1,3 miliardy korun.

Autor: Jana Chmelíková