Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zdeňka Žádníková: Mlíko na rakev víko

31. července 2008 | 15:26

Je velkým zastáncem biopotravin, pečivo téměř nejí, cola a chipsy jí nesmí do domu. Zdeňka Žádníková Volencová (33) si na životosprávě opravdu zakládá.

Co děláte pro své zdraví?
To bude čtenářsky přitažlivý výčet - nekouřím, víno si dám jen občas a kvalitní, cvičím, no prostě hrůza...

Nejste náhodou těhotná?
Ne ne, ani částečně těhotná! (směje se)

Není tohle narážka na repliku z Reviroza?
Výborně! Hejtmanova žena tam říká Revizorovi: Promiňte, ale já jsem jaksi částečně vdaná, takže mezi námi asi nic nemůže být…

Pojďme zase k vašemu zdraví. Nekouříte, téměř nepijete a jak vidím vaši štíhlou postavu, tak ani nejíte...
(směje se) Ale jo, jím! Správná strava je základem. Tělo je jako auto - jaké palivo do něho lijete, v takovém je stavu a tak jede.

Na co tedy jedete?
Moc nejím pečivo, zbytečně unavuje tělo. Snažím se vynechávat bílou mouku v jakékoliv podobě, protože ji považuji za zdraví škodlivou. Možná ne každý ví, že rakovina tlustého střeva je velmi často způsobená vlivem nesprávného jídelníčku a vymletá bílá mouka bez jakýchkoli živin trávicímu systému radost moc neudělá...

Když ale nejíte pečivo, jak do sebe ráno dostanete startovací cukry?
Jednoduše. Rozvařím ovesné nebo jáhlové vločky, dám tam slunečnicová semínka, jablíčko, skořici, kokos...! S dcerou Janinkou se dělím napůl.

Příprava té ovesné kejdy ale asi po ránu zabere dost času, ne?
(směje se) Ne, vůbec, to trvá pár minut, kratší dobu, než když namažu bílý rohlík máslem a dám na to šunku.

Opravdu doma vůbec nejíte pečivo?
Když už, tak mám doma pekárnu a peču vlastní chleba, který vylepším o různé klíčky, semínka a otruby, naštěstí to rodině chutná. Kupovaný chleba jsem neměli snad rok. A jogurty si dělám v jogurtovači.

Pěstujete si na zahradě zeleninu a chováte slepice?
Na to nemám čas. Vajíčka a zeleninu mám od babičky ze Šumavy, nebo kupuji biozeleninu.

Poznáte, že to je opravdu bio?
Jasně, ono to jinak chutná, mnohem líp. A to neplatí jen o masu. Bezpečně poznám, zda jím bio mrkev nebo jablko. Normálně vypěstované jablíčko také vypadá jinak než skleníková umělotina. Kolem šťopky má z dešťů takovou krustičku, zatímco to skleníkové, které nikdy nevidělo sluníčko, je úplně čisté. A chuťově vodové.

Pijete mléko?
Vůbec. Vyjímku tvoří našlehaná pěna do kafe. Jak se říká: Mlíko, na rakev víko! Mléko, tavené sýry, na to není normální lidský organismus vůbec nastavený. Takže jedinou výjimkou je bílý jogurt bez cukru, tak jednou, dvakrát týdně.

Proč jsou špatné tavené sýry?
Tavící soli zamezují vstřebávání vápníku. Takže vy si dáte k snídani chleba namazaný taveným sýrem, k tomu kakao a myslíte si, kolik jste do sebe dostal vápníku...tak to je těžký omyl! Jsou to akorát zbytečné sacharidy a zbytečné tuky.

Co si dáte, když máte chuť si zamlsat?
Hořkou čokoládu s vysokým procentem kakaa, tu mám hodně ráda. Ale nemyslete, když udělá babička makové buchty, tak jsem ztracená.

Co třeba chipsy?
To říkáte schválně, co? Takové hrůzy jako brambůrky nebo hranolky nikdy nekupuji. Pribináčka se ode mě moje holky taky nedočkají.

Předpokládám, že ani cola k vám nesmí do domu…
To jste trefil, za coly, sprity, fanty a ostatní zbytečnosti taky ušetříme, ty mi nesmí do domu. Cola se u nás může, jen když bolí bříško, tak jako lék na lžičku.

Předpokládám, že mekáč nebo KFC je pro vás hotové inferno!
(směje se) Přesně vystiženo.. Ale občas jezdíme přes McDonald́s drive. Pro balonky, a někdy pro zmrzlinu.

Dáte si ráno k snídani kafe?
Kafe piju a ráda, ale výborný je ráno vypít sklenici vody s citronovou š́távou. To vám perfektně nastartuje organismus.

Můžete mi popsat, co sníte v průběhu dne?
Ráno nějaké vločky, pak ovoce, k obědu tofu, soju, zeleninový salát, nebo zeleninové rizoto. Večer ryby, občas i steak, nebo mám ráda celozrnné palačinky ze špaldové mouky. A také zeleninové polívky. Samozřejmě bez jíšky.

Vy si ale žijete...
(směje se) Ale jo, hladem netrpím. Jen si dávám taková jídla, po kterých mohu myslet a fungovat, nechci a nemůžu být po obědě na čtyři hodiny úplně vyřízená. A to by se mi po svíčkové se čtyřmi stalo.

Držela jste někdy v životě dietu?
To víte, že držela. Ale dieta je ošidná. Když ji držíte, tak dostanete strašnou chuť jíst cokoliv, ať je to zdravé nebo ne! (směje se) Tak se dietám už delší dobu vyhýbám a třeba po těhotenství, když jsem potřebovala zhubnout, jsem jen upravila svůj jídelníček do dřívější podoby. A také jsem dost cvičila.

Už necvičíte?
Nepravidelně, teď se věnuji tancování. Při jedné komerční akci jsem se setkala s mistrem republiky v latinskoamerických tancích Edou Zubákem. V první řadě Stardance tančil s Helenou Zeťovou. Hrozně fajn, hodnej chlap.

Takže tehdy jste se seznámili a začali tančit?
Eda se mnou na tu akci 14 dní trénoval, nacvičili jsme pět tanců a mě to chytlo. Od ledna spolu trénujeme hlavně flamenco, do toho nějakou tu latinu. Baví mě to.

Co nějaké masáže? Rozmazlujete se trochu?
Na jaře chodím na lymfodrenážní masáže k doktorce Marešové. Perfektně se vám vyčistí organismus a pokud dodržujete zdravou a pravidelnou stravu, hezky zhubnete.

Takže si nemůžu dát něco nezdravého?
Když půjdete na takovou masáž a v poledne si dáte boloňské špagety a zapijete to dvoudeckou červeného, tak jsou to v podstatě vyhozené peníze.

Jak se vlastně cítíte?
Velmi dobře a hlavně nejsem unavená.

Jste na sebe dost tvrdá. Nemá s tím rodina problém?
Nejsem přísná, jen důsledná. Ale nebojte, rozhodně proto netyranizuju rodinu, jak se někdy dočítám... Ti by se ani nedali.

Takže se jich ptáte, jestli chtějí k obědu vepřo knedlo nebo sojový steak?
Takhle se neptám, vepřo knedlo bych spálila nebo převařila, ale snažím se jim nabízet různá zdravá jídla. Magdalena Dobromila Rettigová by mě asi nepochválila. Janinka se naštěstí může utlouct po uzeném tofu nebo po rýži.

Ale možná je to tím, že nic jiného nedostane!
No, Andrejka pravidelně mizí k babičce sondovat, jestli se nenaskytne lepší varianta! (směje se).

Má doma Radka, Andrejku a Janičku

Herečka Zdeňka Žádníková hraje v Dejvickém divadle. V seriálu TV Prima Velmi křehké vztahy (VKV) se proslavila jako Ivanka Sýkorová. Moderuje různé firemní společenské akce. Je vdanáza manažera České pošty Radka Žádníka, se kterým má dvě dcery Andrejku (*2002) a Janičku (*2006). V roce 2007 spolu založili nadační fond, který pomáhá zlepšovat podmínky pobytu dětí v nemocnici.

 

Autor: Václav Suchan
Video se připravuje ...