Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jana Doležalová: Otevřu si lékárnu

23. července 2008 | 14:23

Krásná, sexy a přitom chytrá. Hodně nezvyklá kombinace. Miss ČR 2004 a doktorka farmacie Jana Doleželová (26) je ale živým důkazem existence tohoto "ohroženého druhu". Co dělá pro svou krásu a zdraví?

Dovolte mi otázku na tělo: Je vaše krása výhradně produktem přírody, nebo jí pomohla plastická chirurgie?
Vše mám přírodní. Chápu, když někdo jde na plastiku proto, že má velký komplex ze závažné vady na kráse, nebo ze zdravotních důvodů. Ale jít na operaci kvůli malicherným nedostatkům? To je zbytečné riziko, které s sebou nese například anestezie spojená s operací, a také možné komplikace zákroku. Navíc žena může od drobných nedostatků odlákat pozornost vhodným líčením, střihem vlasů, střihem šatů apod.

Ani kvůli partnerovi nebo kvůli práci byste nešla "pod kudlu"?
Ne. Pokud by mě měl partner rád pouze pod podmínkou dokonalé vizáže, byla by to láska povrchní, která by vymizela s mojí první vráskou. Pokud jde o práci, na předvádění plavek jsou žádanější někdy až nepřirozené poměry obvodu pasu a hrudníku, ale oproti tomu jdou zase modely výtvarníků, které si žádají přírodní tvary. (směje se)

Žijete zdravě?
Snažím se. Což pro mě znamená hlavně dostatek spánku. Nekouřím, zdravě jím a dodržuji pitný režim.

…a abstinujete?
To ne, jen vyhýbám se tvrdému alkoholu. Kvalitní a dobré víno si dám ráda. Pro ženu je zdravé do dvou deci denně, což dodržuji. Samozřejmě až na občasné výjimky, žijeme přece jenom jen jednou.…

To je ten správný pitný režim?
(směje se) V podstatě ano, krom těch výjimek. Piji asi tak dva litry nealko nápojů jako např. voda, bylinné čaje,minerální voda v zimě a asi tři a půl litru denně v létě.

A co strava?
Sázím na zdravý vyvážený jídelníček. Hodně ovoce a zeleniny, olivového oleje, vitamínů, mořské ryby, ale také třeba steaky se zeleninou, luštěniny, žádné smažené mastné pokrmy.

Co s oblibou snídáte?
Nejraději mám bílý jogurt s müsli. Vždy si jej nachystám už večer a do rána vločky a rozinky v jogurtu krásně nabobtnají. K tomu ovoce a většinou sladký koláček. (směje se)

Müsli vám uvěřím, ale ten sladký koláček?
Ráno nemůže uškodit nikomu. Navíc mám rychlý metabolismus v genech a hodně energie spálím i svým hektickým způsobem života a častým sportem. Netrávím volný čas u televize, ani v hospodě u piva.

Co si myslíte o dietách a nejrůznějších zázračných pilulkách na hubnutí?
S dietami nemám moc zkušeností, protože nepotřebuji zhubnout, spíš mám opačný problém. A žádné zázračné pilulky na hubnutí podle mě neexistují. U většiny těchto přípravků nejsou výsledky trvalé.

Jak tedy zdravě zhubnout?
Rozhodně to nesmí být žádná nárazová dieta. Když má fungovat trvale a nechceme po zhubnutí dát prostor jo jo efektu, je potřeba stravovací návyky změnit napořád.

Jakou změnu byste doporučovala?
Například přejít z české kuchyně třeba na středomořskou. Je to změna životosprávy, kterou ale někdo může vnímat jako dietu. (směje se) Ve Středomoří se obecně jí lehčí a zdravější jídla. Třeba zeleninové, rybí a rajčatové polévky. Těstoviny si nezalévají smetanou jako u nás, ale konzumují je s olivovým olejem, olivami, česnekem a rajčaty. A navíc jedí méně červené maso a nahrazují ho dary moře, rybami. Místo příloh si dávají třeba k masu špenát, nebo grilovanou zeleninu.

Ladí vám to s partnerem Richardem Podroužkem v kuchyni, nebo v ní spíše válčíte?
S partnerem se shodneme v kuchyni perfektně! To by ale asi nestačilo, jsou i jiné pokoje, kde se musíme shodnout, aby vztah fungoval! (směje se)

S postupujícím věkem se ovšem priorita místností mění a kuchyně nabývá na významu…
(směje se) Jsme spolu tři roky, ale kuchyně v našem vinohradském bytě ještě nezískala prioritu.

Jak jste se poznali?
Seznámili jsme se před mou účastí v soutěži Miss na maškarním večírku prostřednictvím našich společných kamarádů.

Přítel je taky lékárník?
Ne ne, pracuje ve sportovním marketingu, má agenturu na pořádání především golfových a tenisových turnajů, ale také například kongresů. Vystudoval ekonomii, a já si k němu často chodím pro radu, protože z pozice farmaceutického vzdělání nemám moc ekonomické základy. Jsem ráda, že mám vedle sebe odborníka z oblasti ekonomie.

Vy jste jedna z mála missek, co po úspěchu v soutěži dokončila školu. Bylo to náročné?
Docela ano, ale přesto jsem po vystudování farmacie ještě ve studiu pokračovala a dělala doktorát.

Jenže se stále věnujete modelingu a bez praxe určitě zapomínáte...
Tomu se snažím předcházet, takže pokud nejsem v zahraničí, pracuji jeden den v týdnu v lékárně.

Ve vlastní?
To zatím ne, ale je to můj sen. A už se pomalu blíží jeho naplnění. Do dvou let bych chtěla otevřít první lékárnu.

Myslíte si, že za dva roky už budete mít dostatečné zkušenosti pro vedení lékárny?
Majitelkou můžu být i bez praxe, ale vedoucí až po atestaci, kterou si mohu udělat čtyři roky po nástupu do praxe, tedy na podzim 2008.

Dá se to tak říct, že si modelingem vyděláváte na lékárnu?
Ano, je to tak…

A až uskutečníte svůj sen, s předváděním skončíte?
Proč? To se nevylučuje. V lékárně nemusím být osobně přítomná každý den. I teď si pečlivě vybírám zakázky. V budoucnu kvalitní zakázky na moderování nebo např. focení v zahraničí také odmítat nebudu.

A herecké příležitosti?
Herectví je zpestření mé moderátorské i modelingové práce, které mají mnoho společného.

Naposledy jste hrála ve Svatbě na bitevním poli. Jak jste si to užila?
Natáčení bylo moc příjemné a moje role citlivé něžné francouzské dívky mi seděla. Kvůli této roli jsem se učila francouzky, mimo jiné i francouzský svatební slib, protože jsem se ve filmu vdávala. Slib budu asi umět do konce života, i kdyby jste mě o půlnoci vzbudili. (smích)

Nevadily vám choulostivé situace?
Měla jsem ranní probuzení vedle mého filmového snoubence, bez vyloženě intimních scén…To bych ostatně ani nemohla, ještě rok jsem pod smlouvou s panem Zapletalem.

A kdyby jste už pod smlouvou nebyla…
Tak bych se do nich stejně nehrnula. (směje se)

Autor: Václav Suchan
Související články
Video se připravuje ...