Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Josef Maršálek: Jestli jsem arogantní a nafoukaný debil, na to se zeptejte těch, kteří mě znají

28. března 2022 | 06:00

Oblíbený skvělý cukrář, veselý chlapík, příjemný společník. To je Josef Maršálek (39), autor mnoha kuchařek a teď opět porotce v pořadu Peče celá země. Už dlouho jsem po skončení pořadu v televizi neměla pocit, jako by mě někdo pohladil. Žádné napjaté emoce, drsné hádky, slzy, agresivní střety, ale laskavé chování, vstřícnost, pospolitost… Přiznávám, že první díly Peče celá země mě přikovaly k obrazovce. Lačná receptů, rad, ale hlavně příjemné atmosféry, která mě vyprovokovala k tomu, abych se hned poté, v deset večer, rozhodla udělat své první rakvičky. I proto jsem chtěla mluvit právě s Josefem Maršálkem.

Další série Peče celá země odstartovala. Jací jsou tito soutěžící?

Ano, odstartovala, a hned první díl se stal nejvíc sledovaným pořadem nejen večera, ale také celého sobotního dne. To je skvělá zpráva. A soutěžící? Řekl bych, že jsou ambicióznější než v první řadě, s tím souvisí jejich připravenost na osobní a kreativní disciplíny. Každý je úplně jiný, jsou z různých koutů České republiky a určitě všichni umí péct. Uvidíme, jak se projeví v následujících týdnech.

Přestože jde o soutěž, líbí se mi, jak jsou k sobě navzájem soutěžící vstřícní. Je to tak, nebo to je jen můj dojem diváka?

Věřte mi, není to jenom dojem. My, jako porotci, na nikoho neřveme, nikoho neztrapňujeme, nezesměšňujeme, není to agresivní formát, který cílí na ty nejvíc negativní a temné stránky lidských povah a emocí. Je to přesně naopak. Líbezné a vlídné prostředí, v noblesním parku starého zámku. Porota, která má soutěžící donutit přemýšlet a ukázat jim jinou cestu nebo alternativu. Vtipní moderátoři a práce s těmi nejluxusnějšími ingrediencemi, jakými jsou cukr, čokoláda, vanilka či jedlé zlato. Přirozeně tady vznikají pozitivní emoce a lidské vazby. Myslím, že přirozenou vlastností lidí je navzájem si pomáhat, a ne si jít po krku.

Video se připravuje ...
Josef Maršálek o Peče celá země 2: Uvidíte show, jakou jste neviděli! • VIDEO: Hana Höschlová, Lukáš Červený

Poradíte i nám, v čem děláme při pečení největší chyby?

Myslím, že základním kamenem úrazu je špatné navážení surovin. To je bohužel alfou a omegou celého pečení. Cukráři jsou chemici. To znamená, aby se ta reakce podařila, musí být na začátku přesný poměr surovin. S tím souvisí i to, že když je v receptu 300 g cukru, nemůžete dát jenom půlku a očekávat stejný výsledek. Cukr není jenom sladidlo. Zaručuje šťavnatost, příjemnou texturu, hutné sousto. A netýká se to jenom cukru. Největší nedostatky jsou u kynutých těst – 0,5 kg mouky znamená 0,5 kg a ani o trochu víc. Žádné další přisypávání. Kynuté těsto potřebuje čas a nejde to zkrátit. Takže hněteme, dokud se těsto nepřestane lepit na mísu a ani na hák či vařechu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Blanka Kubíčková
Video se připravuje ...