Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vlastimil Sršeň: Jak moc je nebezpečná prasečí chřipka

Vlastimil Sršeň
26. května 2009 | 20:02

Pojem „prasečí chřipka“ už obletěl celý svět. Jak se projevuje a jak se jí dá bránit?

Jaké jsou příznaky prasečí chřipky?
Symptomy jsou obdobné jako u klasické lidské chřipky. To znamená horečka, kašel, bolesti v krku, bolesti svalů a hlavy, zimnice nebo únava. Někteří lidé také uvádějí průjem a zvracení.

Jak se prasečí chřipka přenáší?

Přenos probíhá stejným způsobem jako u sezonní chřipky. To znamená především kýcháním nebo kašlem. Někdy se lidé můžou nakazit dotekem místa infikovaného virem a následným přenosem do úst nebo nosu.

Můžu se nakazit prasečí chřipkou při konzumaci či přípravě vepřového masa?
Prasečí chřipka se nešíří potravinami. Virem se nemůžete nakazit při konzumaci či přípravě vepřového masa či produktů z vepřového. Konzumace správně tepelně opracovaného vepřového masa je bezpečná.

Co mám dělat, abych chřipku nedostala?

V tuto chvíli proti ní neexistuje žádné očkování. Existují však každodenní úkony, které můžou pomoct zabránit šíření bakterií. Umývejte si často ruce, nedotýkejte se očí, nosu a úst, protože se bakterie přenášejí skrze ně. Zamezte kontaktu s nemocnými lidmi.

Jak vážná je nákaza prasečí chřipkou?

Stejně jako sezonní chřipka i prasečí se může individuálně lišit a může mít lehký i těžký průběh. Mezi rokem 2005 a lednem 2009 bylo ve Spojených státech odhaleno 12 případů nákazy lidí prasečí chřipkou, úmrtí však nebyla zaznamenaná. Přesto může být nákaza prasečí chřipkou považovaná za vážnou.

Autor: vin
Video se připravuje ...