Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Roman Štolpa (43): 'Byl jsem v psychickém srabu.'

28. listopadu 2008 | 12:36

Do povědomí veřejnosti se nedostal jen díky herectví a režii. Jeho mediální obraz nepříznivě ovlivnila skutečnost, že s herečkou Markétou Plánkovou počal dceru a pak ji opustil.

Markéta Plánková vás napadá, že nemáte o svou dceru Agátku zájem. Vy se obhajujete, že vám ji Markéta nepůjčuje. Jak to vlastně je?
Jak to popsat… Není to tak, že by mě shazovala ze schodů. Neodpovídá mi ale na e-maily, vrací mi dárky, nereaguje na smsky, nezvedá mi telefon. Je to těžké. Až se všechno zklidní, zkusím se s ní domluvit. Hrozně nerad bych to řešil nějak soudně.

Do Markéty Plánkové se herec zamiloval při natáčení seriálu Rodinná pouta.
Autor: archiv TV PRIMA

Napadá mě, jak na to všechno reagovala vaše manželka. Pro ni to také musela být nepříjemná situace…
Mám úžasnou ženu, a tak jsme dokázali všechno společně ve dvou zpracovat. Zvládli jsme to a podařilo se nám krizi překonat. Každá taková krize člověka prohlubuje a posiluje. Spoustu věcí nám to vzalo, ale spoustu věcí i přineslo.

Vypukla vaše manželská krize i proto, že jste se s rodinou málo vídal? Vaše manželka bydlela se syny na Slovensku, vy tady.
Je to možné. Možná jsme obětí dvojkariérního manželství. Každý jsme si pěstovali svoji profesi, a měli tak na sebe málo času. Když jsme se viděli po deseti dnech, neměli jsme čas řešit staré problémy. Řešily se spíš ty provozní, které právě nastaly. A těm zbývajícím jsme se nevěnovali. Proto v okamžiku, kdy se žena vrátila, najednou přerostly do obludných rozměrů. Ale Bratislava rozhodně nebyla důvodem, proč jsem si našel jinou partnerku. Spíš naopak. V té době jsem tady žádnou partnerku neměl. Stalo se to až po návratu manželky, právě proto, že problémy byly najednou přítomné.

Vědí vaši synové Matěj a Jakub, že mají sestřičku?
Vědí. Nic před nimi neschováváme. Snažíme se jim všechno vysvětlit. Vysvětlujeme jim i naše hádky. Vědí, co se o mně píše, co se kolem mě děje. Ptáme se jich také, jestli se ve škole neobjevilo něco nového. Myslím, že jsou se vším srovnaní dobře. Jen bychom potřebovali, abychom jim mohli Agátu konečně ukázat a aby si spolu začali hrát. Všude už o ní mluví jako o své sestřičce. Teď jen záleží na tom, kdy ji uvidí.

Trochu v tom Markétu chápu. Chtěla pro Agátu vás, nikoli celou vaši rodinu.
Já ji taky chápu. Jen nechápu, proč to řeší přes média, a ne se mnou. Moji adresu zná, můj e-mail také. A už vůbec nechápu, proč říká věci, které nejsou pravda. Chápu, že bude říkat, že jsem blbec, ale některé věci jsou opravdu nad mé chápání. Soudit to ale nechci.

A co bylo tím důvodem, proč jste se rozhodl zůstat se svojí rodinou, a ne s ní?
Je to složité. Najednou máte dítě, se kterým jste nepočítali. Překvapí vás to a dostanete se do dramatická situace, ve které se projeví, jací opravdu jste. Právě tehdy se prokázalo, že máme na život jiný názor. Každý jsme ho chtěli žít jinak. Myslím, že jsme navzájem zjistili, že spolu nemůžeme být. Opravdu máme jiné názory na to, jak se chovat a jak žít.

Takže to Markéta cítila stejně jako vy?
To, že se Markéta se mnou chtěla rozejít jako první, podle mne o něčem svědčí.

Je pravda, že jste Markétu opustil, když byla těhotná?
Od okamžiku, kdy se Markéta dozvěděla, že je těhotná, jsme spolu nepřetržitě žili. Byli jsme spolu neustále. Markéta sice tvrdí, že jsem vždycky na měsíc někam zmizel a pak se zčistajasna zase objevil, ale to je nesmysl. To je jedna z věcí, kterou vůbec nechápu, a nevím, co ji vede k tomu, že to říká. Nevydařené vztahy jsou vždy problémem obou lidí. Ne, že by za to mohl jeden, a druhý ne. Uznávám, že na tom mám svůj podíl. Jsme ale natolik odlišní, že jsme se ani jeden nedokázal přizpůsobit tomu druhému.

To se stává, jenom se vám to pěkně zkomplikovalo…
Nejhorší na tom je, že se to zkomplikovalo Agátě. Markétě moc přeji, aby si našla nějakého dobrého partnera. Chci, aby Agáta měla tátu a žila jako každé normální dítě.

Budete zkoušet bojovat o její přízeň?
Budu. Ale musím být opatrný, aby to nebylo spíš v Agátin neprospěch. Nechci být sobecký tím způsobem, že si ji sice vezmu na víkend, ale už nebudu hledět na to, že to miminko z toho bude mít strašný guláš.

Nejpříjemnějším relaxem jsou pro Romana hory anebo vana plná pěny.
Autor: Michal Protivanský

Litujete někdy, že jste se do této situace vůbec kdy dostal?
Nelituji nikdy ničeho, co se mi v životě stalo. Jsem věřící, takže si uvědomuji, že je nutné, aby člověk prošel nějakými zkouškami, že právě ony vás prohloubí. Lituji toho, že jsem ublížil lidem okolo – Agátě, Markétě, mé ženě Heleně. Ale nelituji, že to přišlo. Protože kdyby nepřišla tato zkouška, tak přijde nějaká jiná. Člověk by měl své problémy nést, nikoli je vláčet. A podle toho se snažím také chovat.

Setkal jste se s opovržlivými reakcemi okolí?
V takových situacích vždycky člověk pozná, kdo je kamarád a kdo ne. Někteří mi to dali pocítit. Byl jsem celý rok prezentovaný jako ten mizera, který opustil těhotnou ženu. Což fakticky nebyla pravda. Reálně ano, protože jsem opravdu odešel, ale bylo to vyvrcholením nějakých problémů. Ale takové to popisování, že se o Agátku vůbec nestarám, to už je hotová lež. Právě naopak, já bych se o ni hrozně rád staral, strašně rád bych ji měl doma. Doma už má všechno připravené, akorát u toho pořád nějak chybí. Ale věřím, že se to nějak spraví.

Svého času jste bojoval s alkoholem. Snažil jste se tak uniknout před problémy?
Alkohol byl únikem. Táhlo se to se mnou delší dobu, ale naštěstí se nikdy nestalo, že bych zmeškal představení nebo něco takového. Spíš jsem byl většinou v takovém psychickém srabu, že jsem nehrál tak, jak jsem si představoval. Měl jsem záchvaty depresí. Pro mé spoluhráče to bylo strašně tristní a pro mě také. Nakonec to skončilo tak, že mě odvezli do špitálu. Byl jsem tam týden a užíval léky na uklidnění. Věděl jsem, že to už tak dál nejde, a začal jsem to řešit s psychologem a psychiatrem. Člověk si musí říct: "Tak a konec!" A musí začít úplně od začátku.

Znovu jste se objevil v seriálu Velmi křehké vztahy na Primě. Je pravda, že jste musel právě kvůli alkoholu před časem ze seriálu odejít?
To není pravda. Když jsme přecházeli z jedné produkce do druhé, tak jsem přišel za scenáristkami a řekl jsem jim, že bych chtěl jít zpátky k režii. A že mi nevyhovuje, když se v seriálu Liška objevuje jen napůl. A že bych potřeboval, aby tam buď byl pořád, nebo aby tam nebyl vůbec. A holky přemýšlely a dohodli jsme se, že pro ně bude novým impulsem, když nastoupí do seriálu nová krev, protože postava Lišky se už vyčerpala. Teď ale přišel čas na návrat.

TŘI NEJ ROMANA ŠTOLPY

Nejpříjemnější relax: hory anebo vana plná pěny

Nejmilejší kniha: scénáře skečů skupiny Monty Python

Největší přání: zdraví pro všechny mé blízké

Autor: Alena Dušková
Video se připravuje ...