Na většině štědrovečerních stolů zavoní ryba. Pokud chcete letos pozměnit vánoční rituály, je čas na experimentování právě teď. A možná, že se vám změna vloudí do svátečního jídelníčku natrvalo...
PEČENÝ PLATÝZ
S RAJČATY A OLIVAMI
BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 1 kg filet z platýze * 2 polévkové lžíce olivového oleje * 3 stroužky česneku * 400 g sterilovaných rajčat * 150 ml bílého vína * listový špenát (lze vynechat)
na náplň: * 100 g černých oliv * 60 g ančoviček * čerstvou bazalku * olivový olej
Postup:
Stroužky česneku nakrájejte na tenké plátky a orestujte je na rozpáleném oleji. Přilijte bílé víno a krátce povařte. Přidejte sterilovaná rajčata. Trochu je rozmačkejte vidličkou, osolte a nechte vařit na mírném ohni. V mixéru si připravte pyré z oliv, bazalky a ančoviček. Přidejte tolik oleje, abyste směs mohla snadno roztírat. Rybí filety položte na prkénko, a to tak, aby kůže byla nahoře. Opepřete a potřete pastou z oliv. Srolujte směrem od ocasu. Závitky zafixujte větvičkou tymiánu nebo párátkem. Takto připravené filety vložte do omáčky a pečte. Těsně před podáváním vložte do omáčky listy špenátu a krátce povařte.
DOBA PŘÍPRAVY: 40 minut

GRILOVANÝ MEČOUN
BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 1 kg filet z mečouna * 100 g papriky (nejlépe mix tří barev) * 100 g cukety * 100 g lilku * 100 g zelených a černých oliv * olivový olej * barevný drcený pepř * bílý mletý pepř * petrželovou nať * sůl na omáčku: * 50 g cibule * 25 g másla * 100 ml bílého vína * 500 ml smetany * 15 g sušeného estragonu * Podravku * pepř, sůl
Postup:
Filety osolte a opepřete, potřete olejem a opečte. Očištěnou a omytou zeleninu nakrájejte na plátky, osolte, opepřete a zprudka orestujte na oleji. Nakonec přidejte olivy. Připravte si estragonovou omáčku. Na rozpuštěném másle orestujte cibuli nasekanou najemno, přidejte nasekanou petrželku, estragon, pepř a znovu orestujte. Přilijte bílé víno a duste. Zalijte smetanou, krátce povařte a dochuťte Podravkou. Maso podávejte obložené orestovanou zeleninou a přelité omáčkou.
DOBA PŘÍPRAVY: 45 minut
FILETY S DUŠENOU ZELENINOU
BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 1 kg rybích filet * 400 ml rybího vývaru * 125 ml suchého bílého vína * 5 rajčat * 2 šalotky * 1 citron * 4 papriky * 30 g másla * 2 bobkové listy * 1 stroužek česneku * sůl, pepř
Postup:
Šalotky očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Rajčata spařte, sloupněte a nakrájejte na kolečka silná asi půl centimetru. Papriky omyjte a nakrájejte na tenké proužky. V pekáči rozpusťte máslo a smažte na něm cibulku tak dlouho, až zesklovatí. Přidejte nakrájenou zeleninu. Osolte, ochuťte pepřem, přidejte bobkový list a prolisovaný česnek. Filety omyjte, osušte, osolte, posypejte pepřem a pokapejte citronovou šťávou. Vložte je do pekáče, zakryjte zeleninou a přikryté duste 40 minut.
DOBA PŘÍPRAVY: 50 minut

SEZAMOVÉ FILETY
BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 4 rybí filety (po 200 g) * 3 stroužky česneku * 3 polévkové lžíce oleje * sezamová semínka * 1 lžičku pepře * 1 lžičku kayenského pepře * 1 citron * sůl
Postup:
V misce smíchejte čerstvě mletýpepř s kayenským pepřem, solí, prolisovaným česnekem a sezamovými semínky. Rybí filety obalte v připravené směsi. Ve velké pánvi rozpalte olej a maso zprudka osmažte z každé strany asi 1,5 minuty. Mezitím nakrájejte citron na osminky. Maso vyjměte na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Pak maso rozložte na mísu nebo talíř a ozdobte osminkami citronu.
DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut