Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

7 tipů: Jak se na Nový rok nezbláznit

Připravte se na oslavy konce roku tak, aby i první dny roku nového proběhly bez problémů a výčitek svědomí
27. prosince 2009 | 05:00

Znáte to. Už od letní dovolené se těšíte, jak se na Silvestra sejdete se svými přáteli a pořádně to oslavíte, abyste se mohli začít těšit na další letní dovolenou. A i když večer začne mnohdy slibně, rána bývají děsivá.

Blesk vám proto přináší několik tipů, jak oslavy příchodu nového roku přežít ve zdraví. Fyzickém i duševním.

1. Neslavte doma

Silvestrovskou párty určitě nedělejte u sebe doma, protože jinak se druhý den nebudete stačit divit, co všechno je zničené. Pokud už jste se rozhodli přeci jen doma slavit, z místnosti, kde bude hlavní oslava, odstraňte koberec, na sedačku a křesla pořiďte přehozy a striktně zakažte v bytě kouřit! Nezapomeňte ani na uschování čehokoliv, co nechcete rozbít.

2. Pozor na ohňostroj

Pokud se chystáte do centra města na ohňostroj, zapomeňte na parádní ošacení. Patrně tam bude dost opilých lidí, kteří vám rádi znečistí oděv házením do sněhu či bláta. Pozor na rachejtle, ty od pouličních prodavačů zavánějí úrazem a začátkem nového roku v nemocnici.

3. Na horách hlídejte lyže

Pokud se chystáte oslavit příchod nového roku na horách, dejte si pozor na zloděje. Těch je tam přes svátky ještě víc než kdykoliv jindy v sezóně. Takže: doklady a peníze nikdy nedávejte jen do kapsy, lyže nenechávejte před hotelem či restaurací jen tak volně zapíchnuté do sněhu a pozor, ať v noci nezničíte vybavení hotelu. Pořádně by se vám to prodražilo.

4. Jak na Nový rok…

Takže jestli nechcete, aby vám bylo po celý nadcházející rok bylo špatně a ještě hůř, pijte s mírou a hlavně: důkladně se najezte. Pro tvrdý alkohol platí ještě další dvě pravidla: Alkohol nemíchat a co panák, to sklenka vody. Ušetříte si tím bolehlav. Pozor ale na perlivou vodu – ta má efekt do hlavy rychle stoupajících bublinek.

5. Zapomeňte na foťáky!

Ať už se chystáte konec roku oslavit jakkoliv, neberte s sebou foťák a zakažte to i ostatním. Nebo je schovejte někam na dno tašky aspoň o silvestrovské noci. Nikdo z vás určitě nestojí o fotky, na kterých se díky podroušenému stavu může dít ledacos a na co je lepší rychle zapomenout. Stejně by byly, jako každý rok, všechny rozmazané.

6. Žádná předsevzetí

Člověk má občas spoustu odhodlání, s pevnou vůlí už to ale bývá horší. Pokud si dáte novoroční předsevzetí, které za pár dní porušíte (ode dneška nekouřím, víc než láhev vína za týden nevypiju, odteď budu chodit čtyřikrát týdne cvičit, letos si konečně najdu chlapa, který bude za něco stát), budete nanejvýš zklamaní a nový rok si pokazíte ještě dřív, než začal.

7. Na chalupě pozor na teplo

Řada chat a chalup, kam se s oblibou vyráží slavit, má často vytápění jen přes dřevo. Nezapomeňte si proto naštípat dostatek dřeva i na Nový rok, s kocovinou se vám do toho chtít nebude. Rada navíc: sekerku důkladně schovejte někam, kde ji v noci stoprocentně nenajdete. Hloupé nápady v opilosti mohou skončit tragicky.

Autor: Jana Chmelíková
Klíčová slova: Silvestr, Nový rok, tipy
Diskuse ke článku
.
Související články