Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

10 tajemství Tří oříšků pro Popelku

Fotografie
23. prosince 2009 | 05:00

Když začal v roce 1972 režisér Václav Vorlíček natáčet Tři oříšky pro Popelku, nikdo netušil, že se z ní stane kultovní film! Vánoce bez Popelky si prostě nelze představit. I tahle notoricky známá pohádka má ale svá tajemství…

- Libuška Šafránková si Popelku málem nezahrála. Na první schůzku s ní přijel režisér Vorlíček s hodinovým zpožděním. Myslel tehdy, že Šafránková už nebude čekat…

- Popelka se původně měla odehrávat v létě. Ateliéry byly ale volné jen v zimě, a tak Vorlíček musel scénář upravit.

- Problémy hercům působil umělý sníh. Ten německý byl vyroben z rybích kostí s příměsí chemie a neskutečně zapáchal. Výhodou bylo, že na rozdíl od českého z polystyrenu se druhý den vypařil.

- Ani moudrá sova Rozárka neposlouchala filmaře na slovo. Aby ve dne mrkla, musel ji režisér Vorlíček cvrnkat prstem do zadku.

- Kvůli celním předpisům nebylo možné koně Juráška převážet do Německa. Tam měl »dvojníka«.

- Natáčení probíhalo ve velkých mrazech. Ty pociťovala Šafránková i v závěrečné scéně, kdy jela na koni jen ve svatebních šatech. Při další scéně je vidět její úplně rudé ruce od mrazu.

- Mrzla i představitelka Popelčiny nevlastní sestry Dory, Dana Hlaváčová. Ta byla v závěru natáčení v šestém měsíci těhotenství. Ve scéně, kdy se spolu s matkou propadnou se sáněmi do rybníka, ve skutečnosti stojí na konstrukci pár centimetrů nad hladinou.

- Podle fanouškovského serveru pohádky se ani Třem oříškům nevyhnul dobový renonc. Ve scéně, kde Vladimír Menšík řeže větve ze stromů, je v dálce vidět zřejmě sloup elektrického vedení.

- Pavel Trávníček měl při natáčení ještě tak silný brněnský přízvuk, že ho nakonec nadaboval herec Petr Svojtka.

- Režisér Petr Zelenka se dlouho domníval, že spolu s Vorlíčkem je pod Třemi oříšky podepsána jako scenáristka i jeho matka Bohumila Zelenková. Ta ve skutečnosti poskytla svoje jméno jako zástěrku pro Františka Pavlíčka, který byl tehdy politicky nepřijatelný.

Autor: man