Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Něžná vánoční dekorace: Nezapomeňte na barborku!

Fotografie
4. prosince 2009 | 12:17

Nejznámějším zvykem spojeným se svátkem sv. Barbory je řezání třešňové snítky - barborky. Kvetoucí větvičky by na Štědrý den neměly chybět na žádném svátečně prostřeném stole.

Dnes je ten pravý den, kdy byste se měli někam vydat pro několik třešňových větviček. Právě 4. prosince totiž slaví svátek všechny Barbory, Barušky, Barčy, Borky a Barborky.

Nejznámějším zvykem spojeným se svátkem sv. Barbory je řezání třešňové snítky - barborky.
Autor: Jiří Rubeš

Podle tradic by si hlavně svobodné dívky měly běžet větvičku utrhnout a pak už mohou jen s napětím čekat, jestli jim do Štědrého dne vykvete a zda se tak do roka provdají.

Zoufat nemusí ty, které ve svém okolí třešeň neseženou. Na stůl se prý hodí i jiné časně kvetoucí dřeviny jako meruňky, broskvoně, slivoně, kdoulovec a zlatice. Floristé vyvracejí tvrzení, že větvičky nevykvetou, pokud je nepřejde mráz. Utěšují i ty, které chtějí mít kvítky na svátečním stole, ale dnes nenajdou čas. Kdo si vzpomene později, měl by podle znalců přidat do vody pár kapek čpavku.

Důležité je podle floristů nařezat větvičky šikmými řezy, vložit do vázy s vodou a postavit do chladné místnosti. Několik dní před Štědrým dnem pak vázu přenést do teplého pokoje.

448128:gallery:true:true

Autor: ČTK, lena