Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Krize naděluje: Vánoce budou levnější!

Ilustrační foto
30. listopadu 2009 | 05:00

Ačkoliv Štědrý den bude až za 24 dnů, jeden dárek už jsme všichni dostali. Nadělila nám ho jinak nepřející ekonomická krize. Tím dárkem jsou levnější Vánoce.

Ať už budete nakupovat potraviny nebo dárečky, proti loňsku ušetříte. Jak Blesk spočítal, třeba upečení vánočky vyjde podle průměrných cen ČSÚ o téměř pětinu levněji než před rokem!

Ceny se poprvé po šesti letech proti stejnému období předchozího roku vůbec nepohnuly. Většina potravin se přitom nakupuje levněji. A tak třeba vánočního kapra stejně jako stromeček pořídíme za totéž co loni. Podle informací ze sádek bude kilo běžného kapra i letos stát 72 Kč. „Ano, počítáme se stejnými cenami kaprů jako v loňském roce,“ potvrdil Blesku Rudolf Provázek, šéf největšího prodejce živých ryb u nás – společnosti Fish Market.

Podobně dobré zprávy mají i prodejci vánočních stromků. „Bavímeli se o běžných smrčcích, tak budou určitě stát stejně jako loni. Závisí to na kvalitě a typu stromku, ale začínat budou na 150 korunách za metr,“ slibuje Robert Šíma z fi rmy vanocnistromky. cz, která je pěstuje i prodává.

Lidé podle průzkumů chtějí letos trochu šetřit na dárcích, ale na svátečním stole nikoliv. Za jídlo hodlají dát podle průzkumu GE Money Bank dvě třetiny lidí stejně jako loni, průměrně 3463 korun.

Zřejmě se ale Čechům za tutéž sumu letos podaří dát si do nosu o trochu víc. Blesk propočítával jak sváteční nákup, tak třeba suroviny na pečení cukroví a vše vyšlo levněji.

Ještě víc ale mohou ušetřit ti, kteří budou kupovat jako dárky elektroniku, mobily a různé spotřebiče. Obchodníci se předhánějí ve slevách. „Ceny od loňska klesly u některého zboží elektra až o pětinu. Levněji lze nakoupit televize, domácí spotřebiče i audio a video techniku,“ říká ředitel Electro Worldu Milan Růžička. Levněji vyjdou i shodné typy třeba televizí nebo notebooků, přestože jsou lépe vybavené. „Díky rychlému vývoji nových technologí dochází jako každý rok k nejvýraznějšímu snižování cen u elektroniky. Letos se navíc na cenách projevila také fi nanční krize,“ potvrzuje i ma rketingový šéf internetového obchodu Mall. cz Petr Král.

tabulka
Autor: red

tabulka
Autor: red

tabulka
Autor: red

Autor: Radka Růžičková, Marta Prokešová