Základem vanilkových rohlíčků je těsto z tuku, hladké mouky a ořechů. "Dříve bylo základem těsta máslo. V současné době se peče z rostlinných tuků. Ty obsahují zdraví prospěšné vícenenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu zlého cholesterolu v krvi. Některé z nich jsou navíc esenciální (nezbytné), tělo si je nedokáže vytvořit a musíme je tak pravidelně přijímat ve stravě. Kromě toho tuky dělají těsto křehčí, lehčí a voňavější," vysvětluje nutriční terapeutka Věra Králová. A jak zamezit tomu, aby rohlíčky fungovaly jako energetická bomba? "Energetickou hodnotu snížíme tím, že rohlíčky neobalíme v cukru, anebo jich prostě nesmíme tolik," radí terapeutka.

Věra Králová, DiS., nutriční terapeutka
Informační linka zdravého životního stylu 800 175 324
on-line poradna na www.zdravykorinek.cz
Tipy Blesku
* Vlašské ořechy je možné nahradit mletými mandlemi nebo lískovými oříšky.
* Pokud se vám nechce rohlíčky "válet" je možné si práci ulehčit jejich vykrajováním.

VANILKOVÉ ROHLÍČKY
Budete potřebovat:
125 gramů hladké mouky
125 gramů moučkového cukru
125 gramů vlašských ořechů
125 gramů rostlinného tuku Hera
0,5 lžičky jedlé sody
Postup:
Ze surovin vypracujeme hladké těsto, poté tvoříme rohlíčky. Pečeme při 140°C asi 20 minut. Hotové rohlíčky ještě před zchladnutím obalíme v cukru.

Výživové hodnoty jedné dávky rohlíčků:
energie |
bílkoviny |
sacharidy |
tuky |
cholesterol |
10856 kJ |
39,75 g |
235,63 g |
170,75 g |
0 mg |
Zdroj hodnot: E-kalkulačka na www.flora.cz
Víte, že... ...budete-li chtít vydat energii, rovnající se 100 g rohlíčků, budete muset (při váze 80 kg) 2 hodiny pilně uklízet. |