Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vánoce bez stresu? S naším plánem to dokážete!

Adventní superplán
28. listopadu 2008 | 13:37

Zažíváte každoročně v předvánočním období stres? Zkuste to letos bez něj. Nechte se inspirovat našimi tipy na každý den, uvidíte, že na nic nezapomenete.

Necháváte vánoční přípravy na poslední chvíli a pak nevíte, kam dřív skočit? S naším plánem to můžete změnit. Zbavíte se stresu, který vás ochromoval v minulých letech, a získáte přehled, co máte hotovo, a co vás ještě čeká.

30. listopadu

Na poslední chvíli
Místo tradičního čokoládového adventního kalendáře zvolte letos jinou alternativu. Můžete dětem vyrobit nebo koupit kalendář z látky, papíru nebo z jiných materiálů. Skrýše v kalendáři jim naplňte překvapením podle vlastního výběru. Můžete tak vybrat různé drobnosti, které budou pro vaše ratolesti daleko osobnější a především zdravější než klasické sladkosti. Pokud toužíte po adventním věnci, můžete si ho také zhotovit, anebo si nějaký kupte, protože dnes je nejzazší termín. Už tuto neděli byste měla totiž na adventním věnci zapálit první svíčku.

Adventní superplán
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský

1. prosince

Zorganizujte si povinnosti
K tomu, abyste se neztratila v úkolech a termínech, vám poslouží vánoční zápisníček. Můžete si do něj zaznamenat nejen všechno, co vás čeká, ale i to, co musíte koupit. K tomu si můžete připsat osvědčené vánoční recepty od svých kolegyň.

2. prosince

Dokonalá výzdoba
Advent začal již v neděli, ale pokud jste ještě neměla čas udělat vánoční výzdobu, pusťte se do toho nyní. Na trhu je mnoho různých doplňků s vánočními motivy. Právě ty můžete zkombinovat s přírodními materiály, jako je jehličí, šišky a podobně.

256001:gallery:true:true

Tip Ivy Kubelkové
Když mi na tento den zrovna vyjde volno, neuklízím ani nepeču. Raději někam s dcerkou vyrazím nasát vánoční atmosféru. Nebo si jdeme zařádit do sněhu.

3. prosince

Byly děti hodné?
Za dva dny je Mikuláš, zrekapitulujte si, zda byly vaše děti či vnoučata hodná. Podle toho jim ještě můžete nakoupit nějaké sladkosti a milé drobnosti, anebo naopak uhlí. Bydlíte-li ve větším městě, měla byste ještě na poslední chvíli objednat Mikuláše s andělem a čertem.

256004:gallery:true:true

Tip Míši Maurerové
Do Vánoc zbývá ještě spousta času a protože dárky mám už dávno nakoupené i zabalené, udělám si chvilku jen a jen pro sebe a konečně si dočtu rozečtenou knihu.

4. prosince

Na barborky
Tento den se udržuje jedna ze starých českých tradic – řezání barborek. Jestliže jste vdavekchtivá dívka a barborka vám do Vánoc vykvete, do roka se vdáte. Barborky jsou větvičky třešně, jabloně, zlatého deště... Někde dokonce svatá Barbora naděluje do punčochy dětem nejen sladkosti, ale i uhlí. A lidová pranostika? Jaké je počasí na svatou Barboru, takové pak bývá celý advent.

Adventní superplán
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský

5. prosince

Myslete na děti
Dnes je den, kterého se některé děti bojí, ale jiné se na něj těší – den před svatým Mikulášem. Večer uslyšíte z ulice chřestění řetězů různých pekelníků, zahlédnete andělská křídla a samozřejmě uvidíte pána s vysokou čepicí a bílým plnovousem. Je den před svatým Mikulášem. Nezapomeňte na nejmenší. Jistojistě je potěší milé drobnosti a čokoládové figurky. Pokud jste je ještě nekoupila, je nejvyšší čas!

Adventní superplán
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský

6. prosince

Svatý Mikuláš
Dnes má svátek svatý Mikuláš, je sobota, a proto si během všeho toho vánočního shonu udělejte chvilku volno a věnujte se svým dětem nebo vnoučatům. Můžete si s nimi zahrát nějakou hezkou hru, anebo – pokud vám bude přát počasí - vyrazit na pěknou, pohodovou procházku.

7. prosince

Šálek na zahřátí
Pokud víte, že si nenajdete čas na návštěvu vánočních trhů, udělejte si radost alespoň doma voňavým ovocným čajem, vánočním punčem nebo svařeným vínkem. Děti si určitě pochutnají na teplém kakau. Dnes je bronzová neděle, a proto nezapomeňte zapálit na věnci už druhou svíci.

Adventní superplán
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský

8. prosince

Rekapitulace
Dnešek je ideálním dnem na rekapitulaci. Projděte si úkoly, které jste si na začátku adventu naplánovala. Vyřešte možné resty a odškrtněte si, co už jste stačila udělat.

256000:gallery:true:true

Tip Lenky Hornové
Domácnost už mám nazdobenou od první adventní neděle, a tak začínám systematicky provoňovat byt. Aranžuji čerstvé chvojí, propichuji hřebíčkem a skořicí pomeranče a jablka. Vůně se postupně uvolňuje a naplňuje byt pravou vánoční atmosférou.

9. prosince

Vyrobte si ozdoby
Pokud si chcete vlastnoručně vyrobit nějaké ozdoby sama nebo společně s dětmi, vyšetřete si na to dnešní odpoledne a podvečer. Zkrátka dobu, kdy už budete doma z práce a děti ze školy. Výrobu ozdob není dobré nechávat na poslední chvíli. Pokud jsou vaše děti malé, zabaví se, budou mít radost, a navíc vám skvěle pomohou.

10. prosince

Hurá do obchodu
Už máte za sebou velký nákup? Ne? Naplánujte si ho na dnešní den. Dejte si dohromady všechny svoje recepty a do nákupu zahrňte především potraviny – přísady do vánočního cukroví, které chcete péct. Pokud přitom koupíte alespoň dva dárečky, bude to pro vás znamenat velké plus a do budoucna i úsporu času.

Adventní superplán
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský

11. prosince

Chutné cukroví
Dnešek je ideálním dnem, kdy byste měla začít péct vánoční cukroví. Přichystejte si všechny suroviny dopředu, abyste při přípravě nezjistila, že vám něco chybí. S pečením vám mohou i vaše děti. Strávíte krásný společný pohodový večer a děti se určitě nebudou nudit.

12. prosince

Dárečky pro každého
Sepište si seznam dárků, abyste měla přehled nejen o věcech, ale i o cenách. Jestli nevíte, co komu koupit, máte ještě šanci zjistit, co by jim udělalo radost. Porovnejte si předpokládané výdaje se svým rozpočtem, abyste se nakonec nedivila, kolik jste vlastně utratila.

255999:gallery:true:true

Tip Míši Ochotské
Protože se mi to občas trochu vymkne a nakupuji pak vánoční dárky opravdu na poslední chvíli, chci to letos stihnout minimálně 14 dní předem. Proto v tento den vyrazím do obchodů, abych minimalizovala svůj předvánoční stres.

13. prosince

Odpočinek
Předvánoční shon na vás útočí ze všech stran? Nedejte se a dopřejte si den v lázních. Lázně Velichovky nabízejí jednodenní relaxační pobyt s citronovou koupelí, medovým zábalem, peelingem, modeláž aromatickými pytlíčky. Vánoční nákupy a pečení cukroví zvládnete spokojená a odpočatá.

Adventní superplán
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský

14. prosince

Rodinný výlet
Dnes je stříbrná adventní neděle. Než zapálíte třetí svíčku, udělejte si hezký rodinný den. Děti ocení, když místo běhání a nervozity věnujete čas jenom jim. Jděte se společně podívat na výstavu Betlémů nebo si běžte zabruslit.

Náš tip: Adventní pohodu můžete vykouzlit i pomocí zimních aromatických olejů.

15. prosince

Čas nákupů
Je pondělí, den vhodný k nákupu vánočních dárků. Obíhání obchodů si usnadníte, když si předem naplánujete, co a kde chcete koupit, a stanovíte si nejschůdnější trasu. Když se budete na nákupy těšit, určitě si je užijete. Nezapomeňte na balicí papíry nebo dárkové taštičky.

Náš tip: Udělejte radost i sama sobě, třeba originálním lunárním diářem na příští rok.

16. prosince

Pozor na zvědavce!
Nakoupené dárečky raději hned zabalte a schovejte před zvědavými dětskými zraky. Dovedou totiž vypátrat i ty nejtajnější skrýše, takže pokud chcete opravdu zachovat tajemství svého dárku až do Štědrého dne, schovejte ho k sousedce nebo ke kamarádce.

Adventní superplán
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský

Náš tip: Jestli se chystáte vyhodit některé vánoční ozdoby, nedělejte to! Můžou se hodit na mašli k dárečku, budou tak vypadat mnohem slavnostněji.

17. prosince

Pošlete vánoční pozdravy
Do Vánoc zbývá ještě týden, ale pokud chcete, aby pohlednice dorazily včas, je třeba napsat vánoční pozdravy a ještě dnes je odnést na poštu. Zvlášť starším lidem udělá klasický pohled velkou radost.

256005:gallery:true:true

Tip Světlany Nálepkové
Moje přípravy na Vánoce začnou až po 21. prosinci, protože do té doby bohužel natáčím seriál. Kdybych ale měla volný den, rozhodně bych nepekla cukroví. Raději bych se šla projít vánoční Prahou.

18. prosince

Vánoční stromeček
Víte, kde máte schovaný umělý stromeček? Nebo máte raději živý? Každopádně je čas rozmyslet si, jaký stromek budete letos zdobit a kde ho koupíte. Kupování tohoto tradičního vánočního symbolu se nemusí vyplatit. Krásné a rovnoměrně stavěné stromky už mohou být pryč. Takže neváhejte a vypravte se na nákup. A nezapomeňte také doplnit zásoby vánočních ozdob.

19. prosince

Ozdobená okna
Vytvořte si vánoční atmosféru i před vchodem do bytu nebo na společné chodbě. Jestliže plánujete výzdobu oken, můžete to udělat dnes. Stejně pěkně působí vánoční osvětlení i na zábradlí, na okenním rámu, na vchodových dveřích nebo na stromku na zahradě. A nemusí být ani jehličnatý.

20. prosince

Strážní andělé
V žádné domácnosti by neměl chybět anděl, který vás bude chránit nejen během svátků. Proto si jednoho pořiďte – je na vás, jestli bude ze slámy, porcelánu nebo jiného materiálu.

Adventní superplán
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský

21. prosince

Krása růže
Zlatou adventní neděli si ozdobte vánoční růží. Můžete ji mít na stole, na okenním parapetu nebo na konferenčním stolku. Této investice určitě nebudete litovat, můžete si koupit živou v květináči, anebo umělou.

255998:gallery:true:true

Náš tip: Vánoční hvězda je citlivá na chlad, proto dejte pozor, aby nenamrzla. V bytě jí bude dobře na světlém teplém místě s teplotou kolem 20ºC .

22. prosince

Nápaditý stůl
Čas Štědrovečerní večeře se blíží, myslete na výzdobu slavnostního stolu. Vytvořte na něj různá vánoční aranžmá, která mu dodají slavnostní, sváteční atmosféru.

Adventní superplán
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský

23. prosince

A je hotovo!
Dokončete všechno, co máte rozdělané, ať už jde o nákupy, vaření nebo pečení. A rozhodně nepropadejte panice, jestliže všechno není úplně podle vašich představ. Vánoce jsou přece svátky pohody a klidu. Připravte si slavnostní prostírání – ubrus, ubrousky, svátoční jídelní soupravu, příbory a podobně.

24. prosince

Vychutnejte si sváteční atmosféru
Probouzíte se do nejkrásnějších svátků v roce! Přípravě Vánoc věnujeme nejvíc času a nejvíc se na ně těšíme. Radujte se z toho, že můžete být se svými blízkými, ozdobte stromek zvířátkům, vyjděte si na procházku a užijte si tento slavnostní den. Ať jsou vaše letošní Vánoce šťastné a veselé!

Adventní superplán
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský

Tip Míši Kuklové
U nás na Štědrý den bohužel vrcholí vánoční přípravy. Přes den tak připravuji kapra a rybí polévku, abychom večer mohli v klidu usednou k slavnostní tabuli. Kdyby mi to ale letos vyšlo, ráda bych se podívala na nějakou klasickou českou pohádku.

256002:gallery:true:true

Autor: vin, mif, duš
Související články