Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čistíte si uši správně?

4. prosince 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Čištění uší je součástí pravidelné osobní hygieny a mnoho lidí k tomu používá vatové tyčinky. Patříte také mezi tyto „šťourače“? Pak byste měli vědět, že pro ušní hygienu nejsou tyto tyčinky vhodné, jelikož mohou způsobit poranění zvukovodu či záněty.

Na uši pozor

Neopatrným čištěním uší si přivodí zánět zvukovodu až 90 % lidí. Příčinou může být nesprávné nebo příliš časté a násilné čištění pomocí vatových tyčinek. Tímto čištěním dochází k zatlačování ušního mazu hlouběji do ucha, tam se maz postupně hromadí a tuhne. Následně se vytvoří v uchu mazová zátka, kterou doprovázejí nepříjemné symptomy. Nejčastěji se jedná o pocity zalehlých uší, ušní šelesty či nedoslýchavost. V horším případě se dostavuje i bolesti ucha, hlavy a závratě. Pokud se ušní mazová zátka neřeší, časem se dostaví i zánět. V takovém případě je nutné již neprodleně vyhledat lékaře.

Podle lékařů si nemáme do uší nic dávat

Maz se v uchu vytváří pro ochranu ušních kanálků proti virovým a bakteriálním infekcím, které se mohou šířit dále do těla. Podle lékařů se maz pohybem čelisti uvolňuje a posouvá ven z ucha. Teprve tehdy bychom jej měli odstranit, a to ideálně po koupeli mokrým ručníkem. Do uší tedy nepatří žádné vatové tyčinky nebo jiné nevhodné předměty (zápalky, špendlíky, kancelářskými svorkami). Těmito příliš tenkým předmětem si můžete poškodit bubínek nebo poškrábat zvukovod.

Jak a čím tedy čistit?

Ušními svíčkami, ušními spreji, kapesníkem či tou vatovou tyčinkou? Vatovou tyčinku či kapesník používejte pouze pro jemné čištění ústí zvukovodu. Ušní svíčky pro běžné čištění raději nevyužívejte, je to spíše metoda pro uvolnění zalehlého ucha při dlouhotrvající rýmě apod.

Sáhněte po ušním spreji či kapkách

Pro usnadnění hygieny uší a předcházení vzniku zánětu ucha zvolte AurisClean ušní sprej z prémiové řady Da Vinci Academia, který bezpečným a hlavně účinným způsobem odstraňuje nadměrný ušní maz. Tento zdravotnický prostředek funguje na revolučním principu aktivního kyslíku, čímž dochází k odloučení ušního mazu od kůže zevního zvukovodu, a tím se snižuje riziko zánětu ucha. Unikátní složení a pohodlná forma aplikace ve formě spreje či kapek garantuje bezpečné užívání jak u dospělých, tak i dětí. Kromě ušního spreje jsou přípravky značky AurisClean k dostání také ve formě kapek či olejového séra, a to v lékárnách či online.

Čtěte pečlivě návod k použití a informace, které se vztahují k bezpečnému používání zdravotnického prostředku

Aurisclean
Autor: SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC

Související články