Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poznejte Maďarsko, zemi tisíce chutí

Bazilika sv. Štěpána
6. listopadu 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Čím dál tím více oblíbená turistická destinace má co nabídnout…Ať už jedete na prodloužený víkend či uvažujete o delší dovolené, vždy se můžete těšit na něco zajímavého a nového v každé roční době. Aktuálně se nechte pozvat na adventní trhy, vyhlášené termály a malou ochutnávku z gastronomie.   

Budapešť: Vánoční trhy a ráj pro gurmány

Adventní trhy v Budapešti jsou vyhlášené. Kouzlo Vánoc vás v maďarské metropoli pohltí doslova na každém kroku. Nechybí samozřejmě sváteční výzdoba, tradiční trhy a dokonce ani živý betlém. Na trzích ochutnáte a zakoupíte originální místní kulinářské speciality a řemeslné výrobky, nečekejte zde ale žádné „unifikované“ kýče. Vánoční trhy najdete v centru před Bazilikou svatého Štěpána, na náměstí Erzsébet tér, také na náměstí Vörösmarty tér a v mnoha přilehlých uličkách.

Vánoční trhy před bazilikou sv. Štěpána
Autor: @VisitHungary

Do Maďarska se jezdí také za výborným jídlem. Zdejší kulinářské lahůdky vás nezklamou. Ochutnejte třeba populární kynutý langoš, pikantní guláš nebo plněnou kapustu. Milujete sladké? Pak neodoláte tradičnímu kürtös kalács i flódni, což je vrstvený dort s ořechy, mákem a švestkami. Chybět nebude samozřejmě bohatý doprovodný kulturní a hudební program, těšit se můžete na koncerty, divadelní představení nebo ukázky lidové tvorby. V chrámech a kostelích budou v době adventu probíhat varhanní koncerty, pro děti je nachystané venkovní kluziště. Kdo touží po extra romantickém zážitku, může se po centru Budapešti svézt speciální vánoční tramvají.

Na trzcích nakoupíte originální řemeslné výrobky
Autor: @VisitHungary

Maďarské termální lázně: světová ikona

Maďarské termální lázně jsou proslulé po celém světě. Ať si vyberete kterékoli, máte záruku skvělého odpočinku, špičkových wellness služeb a dokonalého gastronomického zážitku. Horké minerální prameny jsou obrovským přírodním bohatstvím a mají blahodárný vliv na naše zdraví i kondici. „Ráchání“ v minerální vodě totiž pomáhá například při revmatismu, alergiích a průduškovém astmatu, gynekologických a kožních problémech, potížích s klouby ale také například se spánkem.

Termální lázně Hevíz
Autor: @VisitHungary

Po celém Maďarsku najdete více než 70 termálních lázní, ze země zde vyvěrá více než 1300 léčivých termálních pramenů. Mezi nejznámější lázně patří Bük, Sárvár, Hevíz, Zalakaros, Győr, Bükfürdő a Széchenyi v Budapešti.

Termální lázně Hevíz
Autor: @VisitHungary

Vybírat můžete z pobytových balíčků podle svých individuálních potřeb a přání, záleží, zda se jedete primárně léčit nebo čistě jen relaxovat. Hotely nabízejí luxusní zázemí, regionální gastronomii, bazény, wellness a spa centra se saunami, parními lázněmi a bohatou nabídkou procedur a služeb.

Pikantní kuchyně překvapí

Maďarská kuchyně je vydatná, chutná a patřičně pikantní. Základem je vepřové a hovězí maso v nejrůznějších úpravách, cibule a česnek, papriky nebo zelí. Maďarské pokrmy si samozřejmě nemůžeme představit bez mleté papriky a česneku. Mezi dobroty, které by určitě neměly uniknout vaší pozornosti, patří Gulyás – variace na naši „gulášovou“ polévku z velkého množství masa a papriky, další typickou polévkou je Jókai bableves z fazolí, mrkve a klobásek nebo jiných uzenin. Světoznámou specialitou maďarské kuchyně je pörkölt, tedy perkelt., do kterého se může použit jakékoliv maso, zeleninu a správnou chuť dodá víno.

Pikantní maďarský guláš
Autor: @VisitHungary

U nás známe pojem „Szegedínský guláš“  papriková omáčka se zelím vznikla kdysi ale z nouze. Pokrm vymyslel Maďar József Székely, který, když mu doma zbylo trochu perkeltu, přidal hodně zelí. A oblíbené jídlo bylo na světě. Zapomenout nesmíme rovněž na Esterházy rostélyos neboli hovězí roštěnky podle hraběte Esterházyho a Csirkepaprikás, což je dušené kuře na paprice se smetanou, rajčaty a bramborami. Guláše a polévky se obvykle podávají s nadýchaným bílým chlebem.

Také těm, kteří zbožňují sladké dezerty, má Maďarsko co nabídnout. Zkuste třeba palačinku Gundelpalacsinta, plněnou ořechy a přelitou čokoládou, tradiční Esterházy dort, Rétes, čili závin z listového těsta plněný tvarohem či višněmi nebo Somlói galuska, což je kus piškotového těsta s pořádnou vrstvou vanilkového krému, čokoládou a oříšky nebo rozinkami.

Makové rohlíčky
Autor: @VisitHungary