Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak vyzrát na nepříjemné mravenčení a brnění nervů?

27. listopadu 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Trpíte pocity mravenčení, brnění či štípání končetin? Nebo dokonce trnutím prstů a sníženou citlivostí končetin? Pak byste neměli tyto projevy podceňovat, protože mohou souviset s funkčností periferních nervů. Proč je nutné věnovat periferní nervové soustavě pozornost a co pro ni můžete udělat?

Periferní nervy spojují mozek a míchu s ostatními nervy v těle. Pokud tyto nervy nefungují správně, může to vést k celé řadě příznaků. Projevy mohou být různé, a stejně tak je doba trvání obtíží u každého jedince rozlišná. U někoho mohou být příznaky trvalé, u jiného mohou postupně odeznít, ale znenadání se vrátit.

Mezi nejběžnější projevy však patří:

  • zvýšená kožní citlivost nebo naopak úplná necitlivost,
  • pocity mravenčení, trnutí, štípání a brnění končetin,
  • svalové záškuby nebo svalová slabost.

Jaké mohou být příčiny vzniku?

Problémy periferních nervů představují pro život velkou zátěž a podle pacientů se objevují hlavně v noci nebo naopak ve stresových situacích. K nejčastějším příčinám pocitů mravenčení a trnutí nervů patří diabetes, dlouhodobé užívání některých léků a nedostatek důležitých živin. Problémy se mohou objevit i jako následek po úrazu nebo jako doprovodný symptom některých druhů onemocnění (např. borelióza, roztroušená skleróza či poruchy jater nebo ledvin).

Jak mravenčení nervů řešit?

V případě výskytů jakýchkoliv příznaků je vhodné vyhledat lékaře, který váš stav posoudí a navrhne další kroky. Obecně však platí, že nejlepší řešení jakýchkoli obtíží je prevence. Dodržujte zdravý životní styl, omezte alkohol, vyhýbejte se stresovým situacím, mějte dostatek pohybových aktivit, choďte na pravidelné návštěvy u lékaře a vyhýbejte se faktorům, které mají na nervy negativní vliv, včetně opakujících se pohybů, stísněných pozic, které tlačí na nervy.

Dodejte tělu potřebné látky

Dále je vhodné se zaměřit na doplnění účinných látek a vitaminů, které přispívají k normální činnosti nervové soustavy a ke správnému prokrvování nervových buněk. Vhodné je užívat kyselinu lipoovou a vitaminy skupiny B, které mají zásadní přínos pro udržování zdraví nervové soustavy. Vyvážený příjem těchto látek je proto důležitý jako prevence všech neurologických obtíží. Ideální je také zvýšit příjem sójových fosfolipidů nebo rostlinných polyfenolů silymarinu a vinné révy. Polyfenoly silymarinu totiž omezují působení toxinů a volných radikálů na nervové buňky a polyfenoly vinné révy napomáhají správnému prokrvování nervových buněk.

Pomocník z lékárny

Úlevou při pocitech mravenčení a brnění končetin mohou být i doplňky stravy z lékárny s obsahem účinných látek. Unikátní doplněk stravy Neuromedic kombinuje vysoké dávky kyseliny alfa-lipoové, vinnou révu, fosfolipidy a vitaminy B, které zajišťují správnou funkci nervového systému a komunikaci mezi nervovými buňkami. Obsažený silymarin navíc chrání nervy před vlivem toxinů. Díky vysokým dávkám vitaminů B je Neuromedic ideální ochrana nervů při jejich nedostatečné výživě, vystavení toxinům, mechanickým vlivům nebo vedlejším účinkům některých tablet.

Autor: SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC