Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Na těžké a oteklé nohy se musí chytře!

20. listopadu 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Pocit unavených a těžkých nohou a vznik otoků či křečových žil čas od času potrápí každého. Může to být způsobeno větší námahou, dlouhým sezením či stáním, ale také vlivem poranění nebo i vyšší váhou. Tyto příznaky také může zhoršovat celá řada faktorů. Jak těmto obtížím předcházet a zmírnit projevy?

Proč oteklé nohy vznikají?

Tyto cévní a lymfatické obtíže jsou díky hormonálním vlivům častější u žen. Děje se to z důvodu, že žíly dolních končetin, které neodvádějí dostatečně rychle krev zpět k srdci. Ta se pak hromadí v nohách a způsobuje nepříjemné otoky a pocity těžkosti, v dlouhodobém horizontu pak hrozí i vznik křečových žil.

Co může ještě uškodit?

Otoky, bolesti či křečové žíly mohou ještě navíc zhoršovat některé faktory, přičemž některým z nich lze snadno předcházet.

  • Sedavé zaměstnání, kde sedíme několik hodin se svěšenými končetinami,
  • kouření a alkohol,
  • nezdravá strava a nedostatečný pitný režim,
  • obezita,
  • nevyrovnaná hormonální hladina,
  • nebo těhotenství.

Jak ulevit oteklým nohám?

Od mírných a nepříliš častých otoků pomůže zařazení pravidelného a přirozeného pohybu, kterým jsou procházky, běh, či plavání. Při dlouhodobém a pravidelném otékání nohou, anebo při výrazným otékání především lýtek, je zapotřebí zbystřit a začít jednat.

Změňte stravování

Nekvalitní, nepravidelná a nezdravá strava způsobuje mnoho zdravotních problémů. Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám s přemírou soli. Do jídelníčku naopak zařaďte potraviny bohaté na draslík, vitamin C a E. Také si hlídejte svou váhu, obezita a nadváha jsou také jednou z příčin otoků nohou. Dodržujte také pitný režim. Zadržování vody v těle může být projevem nedostatečného příjmu tekutin. Doporučit lze vodu, případně neslazené ovocné či bylinné čaje.

Více se hýbejte

Pohyb, ideálně v délce alespoň 30 minut, bychom měli zařadit do své každodenní rutiny. Pravidelná fyzická aktivita nejen, že napomůže udržení optimální tělesné hmotnosti, ale především má blahodárný vliv na kardiovaskulární systém, krevní tlak i cholesterol, plíce, pohybový aparát, ale třeba i psychickou pohodu. Pokud máte sedavé zaměstnání, je o to důležitější najít si na pravidelný pohyb čas.

Zařaďte střídavou sprchu, podložte nohy

Pro rozproudění krvi v těle je skvělé ve sprše střídavě na nohy používat teplý a studený proud. Uleví se vám od bolestí a dojde i ke zmírnění otoků. Pomůže také, pokud si při práci v sedě nohy podložíte, aby byly výše.

Pomoci mohou přípravky z lékárny

Okamžitou úlevu a osvěžení pro nohy vám mohou poskytnout také pomocníci z lékárny. Od pocitu těžkých a unavených končetin pomůže Konopné mazání Venosil. To díky chladivému efektu pomáhá nohám bez otoků, křečových žil, metliček či pocitů těžkosti. Venosil obsahuje unikátní kombinaci konopného oleje a jedle sibiřské doplněnou o rutin, kostival, arniku, fenykl, řepík, mátu a měsíček. Dlouhodobá péče a jemná masáž nohou Venosilem přispívá ke zmírnění obtíží a celkově lepšímu stavu dolních končetin. Pro rychlou úlevu kdykoli během dne můžete vyzkoušet také Venosil sprej s aplikací bez rozmazávání.

Autor: SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC

Klíčová slova: Venosil, Cannaderm, prclanek, Edém, nadváha
Související články