Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vydejte se na cestu ke krásným zubům

6. října 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Křivé zuby nejsou jen estetický problém, ale mohou být příčinou celé řady zdravotních potíží, které byste nevzhlednému chrupu nepřisuzovali. Naštěstí nikdy není pozdě začít své zuby řešit.

Proč má někdo křivé zuby a jiný ne? To je otázka mnoha faktorů. Některé z nich, například genetiku, nelze příliš ovlivnit. V jiných případech může stát za křivými zuby například zlozvyk, chronické onemocnění horních cest dýchacích, kdy dlouhodobě dochází k dýchání ústy, nebo předčasná ztráta jak dočasných, tak stálých zubů. Vznik stěsnání zubů ale není jen záležitostí období růstu, zuby se mohou křivit po celý život.

Autor: Svět rovnátek s.r.o.

Proč řešit křivé zuby

V dnešní době věnují lidé stavu svých zubů mnohem větší pozornost, než tomu bylo dříve, a to je dobře. Je však důležité říct, že je zapotřebí řešit nejen estetiku, ale hlavně funkci. Stěsnané zuby se mnohem hůře čistí, ulpívá na nich zubní plak, který má za následek zubní kazy a zánět dásní, což může vyústit i ve ztrátu zubů. Křivé zuby ale nejsou jediným problémem. Lidé si často neuvědomují, že mají špatný skus, nebo si na něj zkrátka zvyknou a neřeší jej. Tento problém ale může mít za následek celou řadu obtíží, které by si člověk se zuby vůbec nespojoval. Patří mezi ně například přetěžování čelistního kloubu, bolesti hlavy a migrény, traumatický skus a další. „Neuvěřitelných 8 z 10 klientů našich klinik trpí špatným skusem. Mnohdy si toho nejsou vědomi a netuší, jaké následky může nesprávný skus přinést. Úpravou ortodontické vady a skusu se však mohou obtíže zmírnit nebo zcela vymizet,“ říká Lucie Vybíralová za tým Světa rovnátek. Křivé zuby a skus zkrátka nejsou jen otázkou estetiky, ale mohou celkově ovlivnit náš život.

Jak zuby srovnat

Jednou z nejmodernějších a také nejpříjemnějších metod, jak zuby srovnat v každém věku, jsou neviditelná rovnátka, která nabízí například klinika Svět rovnátek. Jsou vyrobena ze speciálního průhledného materiálu a jsou na zubech upevněna tak, aby si je mohl nositel v případě potřeby jednoduchým pohybem sejmout a znovu nasadit. Možnost sejmutí rovnátka před jídlem, čištěním zubů nebo důležitou schůzkou představuje zásadní výhodu oproti klasickým fixním rovnátkům. Doba, kdy nejsou neviditelná rovnátka na zubech, by ale neměla přesáhnout dvě hodiny denně. „Při použití neviditelných rovnátek je pro pacienta hlavní výhodou výrazně menší bolestivost než s fixním aparátem. Tím, že se dají dlahy sejmout, je snazší dentální hygiena a neviditelná rovnátka jsou také komfortnější, prakticky bez nepříjemností, jako jsou uvolněné zámečky, píchající drátky či otlačené tváře. Pacient tak neztrácí čas návštěvami kliniky navíc. Další výhodou je menší riziko nutnosti trhání zubů. Léčebný plán se chystá v počítači a pacient tak může vidět předpokládanou finální polohu zubů již na začátku léčby. Rozšířené možnosti pohybu zubů uvolňují lékaři ruce a umožňují postavit léčebný plán dle individuálních potřeb pacienta. Terapie bývá navíc rychlejší a efektivnější,“ upřesňuje MDDr. Karolína Floryková, lékařka ve Světě rovnátek.

Autor: Svět rovnátek s.r.o.

Jak to funguje

Během první návštěvy ve Světě rovnátek proběhne rychlý digitální sken zubů a vznikne 3D vizualizace celého chrupu, pacient tak může vidět stávající stav i náčrt výsledného postavení zubů. Klienti jsou seznámeni s možnostmi léčby, typy rovnátek a také s celkovou cenou a možností jejího rozložení na splátky. Tato první konzultace je zdarma a je zcela nezávazná. Je pak jen na vás, jestli se stanete pacienty a budete chtít zlepšit funkci i estetiku svého chrupu. Pokud se rozhodnete léčbu podstoupit, bude dalším krokem vstupní vyšetření, zhotovení rentgenových snímků a fotografování nejen samotných zubů, ale i celého obličeje. Díky tomu je možné vytvořit sadu rovnátek na celé období léčby. Celková délka samotné léčby se pak odvíjí nejen od problému, který se pomocí neviditelných rovnátek řeší, ale také od toho, jak zodpovědný je samotný pacient. Ve většině případů se jedná o délku 8 až 20 měsíců, během kterých se konají pravidelná kontrolní vyšetření. Neviditelná rovnátka jsou skvělý způsob, jak změnit své zuby a úsměv k lepšímu, ale také jak si dodat sebevědomí. Investice do vlastního zdraví se zkrátka vyplatí.