Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

ANNOVINO Lednice – vína a zážitků, kolik snesete

30. prosince 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Dopřejte si vína, co hrdlo ráčí a zážitků tolik, kolik snesete. Protože ve Vinařství Lednice Annovino na nudu rozhodně nebudete mít čas.

Při příchodu vás uchvátí naprosto unikátní stavba, která jako by vystoupila ze dna třetihorního moře. Je z místního mušličkového vápence podobnou u nás nikde jinde neuvidíte. „Veškerý materiál, a že ho nebylo málo – asi 100 tun, jsme léta vlastnoručně sbírali v našich vinohradech a od spřízněných duší z okolí,“ vysvětlil Jiří Fibingr, vedoucí návštěvnického centra ANNOVINO Lednice.

Podle odborníků jsou zkameněliny staré až 20 milionů let. Zdi jsou z nich precizně vystavěné pěkně po staru beze spár a úprav. Jen tak, jak je v pradávných dobách stvořila matka příroda.

Stejně uctivě ve vinařství přistupují k vyřazeným sudům. Tak vznikl soubor originálního nábytku, u kterého je radost popíjet víno.  „Ze zásady nic starého nevyhazujeme. Vážíme si práce našich předků a pro staré věci hledáme a nacházíme nová uplatnění,“ řekl Jiří Fibingr.

Vinařství letos otevřelo největším vinařské centrum na Moravě. Vína tam můžete ochutnávat od rána do večera a na stejném místě si je můžete i zakoupit.

Autor: Vinařství Lednice Annovino

Jakým  dáte přednost? Šťavnatým osmnáctkám nebo sladkým výběrům? Nebo raději speciality jako jsou klarety, Oranžové, Višňovénebo novinka Medové, patentovaná kombinace vína, ovoce a medu. A možná sáhnete po Rulandském šedém, které je výkladní skříní vinařství, jemuž velkou radost dělají i další odrůdy. Hlavně Hibernal, Ryzlink vlašský, Tramín, Pálava, Rulandské modré a Veltlín zelený.

V létě a na podzim neprošvihněte sezonu úžasného višňáku a burčáku, které po celé republice zakoupíte v Burčákomatech. Toto unikátní zařízení ve vinařství vynalezli jen proto, aby tyto zdravé kvasné nápoje uchovali v prvotřídní kvalitě.

Tím ale zábava ve vinařství zdaleka nekončí. Mrkněte na výstavu historických vinařských potřeb a prohlédněte si ojedinělou expozici zkamenělých živočichů, symbolu dávných prehistorických moří, na jejichž dně se rozkládají annovinské vinice. Nechybí ani upoutávka na nedaleké Valtické Podzemí, které vinařství provozuje.

Autor: Vinařství Lednice Annovino

A to není všechno. V průběhu roku 2019 vznikne unikátní odpočinková zahrada TerroirFossilis s kamennými prvky, dětským koutkem a naprosto jedinečnou výsadbou asi 100 odrůd révy vinné, které se pěstují na Moravě.

Vinařství garantuje, že v areálu bezproblémově zaparkujete, a to včetně kol a autobusů.

Související články