Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šatník, který vám padne na míru? Seznamte se s capsule wardrobe

.
27. října 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Staronový trend v uspořádání šatníku, takzvaný capsule wardrobe, vás vymaní ze začarovaného kruhu věčného nakupování oblečení a pocitu, kdy stále nemáte co na sebe. Nový módní standard postavený na minimalismu a udržitelnosti uchvátil celý svět. Myšlenku šíří přední módní magazíny, blogeři i návrháři. Přečtěte si, v čem tkví její kouzlo i jak si takový šatník vytvořit.

V dámském šatníku platí jednoduchá rovnice: čím větší šatní skříně máme, tím větší dilema nás ráno při výběru oblečení čeká. A právě v tom tkví kouzlo nápadu capsule wardrobe. Za jeho zrodem stála v 70. letech Sasie Fauy, majitelka londýnského butiku a milovnice oblečení. Postupem času sice nový koncept šatníku upadl v zapomnění, v posledních měsících ale rezonuje v každém koutku světa módy.

Kouzlo capsule wardrobe

Capsule wardrobe by se dalo volně přeložit jako šatník do kapsy. Hlavní ideou je mít ve skříni pouze pár sezónních věcí a několik základních kousků, které dokonale vystihují vaši osobnost a cítíte se v nich skvěle. I z mála nadčasových kousků pak dokážete vytvořit desítky trendy kombinací pro každý den. Ruku v ruce s minimalistickým šatníkem jde také udržitelnost. Čím méně věcí ve skříni budete mít, tím více investujete do těch nových a snížíte tak množství textilního odpadu, kterého se ročně na skládkách nahromadí a činí kolem 15 milionu tun.

Garderoba, která vám padne

A jak na to? Návod, jak vytvořit perfektní capsule wardobe neexistuje. Dáme vám ale malou nápovědu, pokud například nosíte denně šaty, ve skříni byste jich měla mít alespoň sedm. Naopak druh oblečení, který nosíte opravdu jen sporadicky, vám bude stačit ve dvou kusech. V průměru mají majitelky šatníku do kapsy ve skříni 20 až 30 kousků, které tvoří pevné jádro jejich stylu.

Očistu potřebuje každá skříň

Ze všeho nejdříve je nutné šatník vytřídit. Dejte jednou pro vždy sbohem kouskům, které nenosíte, jsou vám malé nebo vám už nedělají radost. A pokud chcete vzít očistu své garderoby pěkně od podlahy, rovnou se poohlédněte po nové skříni. Na Expedo.cz najdete širokou nabídku šatních skříní v různých variantách a kombinacích. Zákaznice ze Slovenska pak mohou vybírat na Expedo.sk.

Počítejte s tím, že proměnou váš šatník neprojde za jedno odpoledne. Může to trvat klidně i pár měsíců, než objevíte podstatu svého stylu nebo paletu barev, která vám sluší a dokonale spolu ladí. Přestože si budete kupovat dražší kousky, za oblečení ve finále utratíte mnohem méně, zato ho ještě více unosíte.