Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Menstruační kalíšek na cestách

6. července 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Pocit přirozené volnosti. Právě to nadchlo instruktorku potápění Zuzana Poláčkovou na používání menstruačním kalíšku. „Poprvé jsem se o něm dozvěděla v roce 2006 od kamarádky“, vzpomíná. Nejprve ho sama vyzkoušela, a když zjistila, že zjednodušil průběh její periody, zůstala u něj natrvalo. O rok později pak nastartovala spolu s manželem pod značkou YUUKI jeho výrobu z lékařského silikonu v Česku.

Jak se zrodil nápad

„Už dříve, během svého šestiletého pobytu na plážích v Mexiku, jsem přemýšlela o praktické pomůcce, jež by mohla nám, ženám dny s menstruací usnadnit,“ dodává. Ji samotnou oslovilo nejvíce to, že může plavat, sportovat a dopřát si obvyklý komfort. Navíc před žádnou cestou nemusí už řešit stále stejné dilema: zaplnit si zavazadlo objemnými hygienickými prostředky pro své dny, strachovat se, jestli v neznámé prázdninové destinaci seženu to, na co jsem zvyklá, nebo si léky rozbourat pravidelný cyklus.

Autor: YUUKI Company

Pro stále více moderních žen v západním světě se kalíšek stal ideální alternativou ještě z jednoho prostého důvodu. Šetří životní prostředí. „Z prvního experimentu ze zvědavosti a touhy zkusit něco nového se zpravidla stane, když uživatelky objeví všechny přednosti kalíšku, stálá volba,“ potvrzuje Poláčková.

Autor: YUUKI Company

Vyzkoušejte ho

Měkký pohárek pevně přilne k pochvě, bezpečně sedí a spolehlivě těsní. Menstruační krev do něj stéká, nikam se nevsakuje, není cítit. Nádobka pojme pohodlně až 35 ml tekutiny. Vyprázdnit a vymýt ji stačí po osmi až deseti hodinách. Při koupání a plavání chrání před infekcí, nevysouší vagínu a nezpůsobuje alergie, shodují se gynekologové. Ženy při používání kalíšku lépe poznají vlastní tělo a intenzitu cyklu. „Musela jsem při zavádění přijít na svůj správný grif a pozici,“ prozrazuje bloggerka Ladybird, která s kalíškem zvládá návštěvy aquaparků, sauny, masáže i cyklovýlety. Motivací pro ni byla, jak přiznává,  i finanční úspora a rychlá návratnost už po osmi měsících.

Autor: YUUKI Company

Jeden kalíšek při správné péči totiž slouží i více než deseti let. Planetě jeho používáním odpadne starost s likvidací tisíců kusů nerecyklovatelných tamponů a vložek. Vychytávkou českého menstruačního kalíšku YUUKI je záhyb na vnitřním obvodu, který zabraňuje rozlití obsahu při rychlé manipulaci. Pohárek se vyrábí ve dvou velkostech a tvrdostech, součástí produktu je i pevný kelímek s uzávěrem na cesty i pro dezinfikování. Na možné nežádoucí biologické účinky při styku s pokožkou ho testoval Státní zdravotní ústav. Výroba dostala certifikát kvality.  

Autor: YUUKI Company

Prvně patentovaný byl menstruační kalíšek z tvrdé pryže v roce 1903 v USA. Jeho předchůdce, takzvaný menstruační sáček, si připevňovaly ženy k opasku. Pravou možnost uplatnění kalíšku přinesly až moderní technologie a materiály. Jsou zdravotně zcela nezávadné a lidské tělo ničím nedráždí.