Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Vylepšení bez skalpelu: Umělé panny už nejsou in

Fotografie
14. března 2010 | 05:00

Každá žena chce působit mladě. Žádná není z vrásek nadšená. Naštěstí existují možnosti, jak stárnutí zpomalit. A zdaleka nejde jen o radikální chirurgický face-lift.

Ochablá, rýhami poznamená pleť se vypne i díky jiným metodám. Plastická chirurgie a estetická dermatologie jdou stále kupředu a invazivní (operační) výkony pomalu ale jistě ustupují neinvazivním postupům. Některé z nich jsou i preventivní. Bojovat proti stárnutí lze systematicky, postupně, relativně bezbolestně. Hlavně mnohem přirozeněji. Vypadat jako umělá figurína opravdu není in.

Co tedy z neinvazivních způsobů zkusit, jaké možnosti se nabízí?

Kožní implantáty

Jsou velmi účinným prostředkem, jak vyhlazovat jemně a středně hluboké vrásky. Tyto implantáty jsou různé a všechny se injekčně aplikují do inkriminovaných míst pod kůži. Většinou se musí opakovat, počet zákroků závisí na typu použité látky. Největší oblibu mají prostředky na bázi kolagenu nebo kyseliny hyaluronové.
Orientační cena: 3500 - 9000 Kč za jedno ošetření

Botulotoxin

Botulotoxin (klobásový jed) je látka, která blokuje nervosvalový přenos a tím dočasně vyvolá paralýzu požadovaných svalových skupin. Výsledkem je omezení činnosti mimického svalstva a vyhlazení rýh.

Velmi dobré výsledky jsou dosahovány při korekci vrásek na kořeni nosu, na čele, kolem zevních očních koutků. V ostatních místech nebývají výsledky přesvědčivé a navíc je zde vyšší riziko nežádoucích účinků. Ani v tomto případě není efekt stálý a ošetření se musí po určité době, (cca 7-12 měsíců), opakovat.
Orientační cena: 4000 – 12 000 Kč podle rozsahu

Chemický peeling

Dokáže odstranit svrchní vrstvu kůže. Tím zlepší její vzhled, zjemní vrásky a zvýší hydrataci pleti. Pomáhá i proti akné. Zákrok je vhodný pro všechny netrpělivé, jež očekávají rychlé zlepšení. Intenzita peelingu je různá - může být povrchový, střední a hluboký. Hluboký peeling už je invazivní metoda!
Tento druh ošetření se dá v podstatě aplikovat na celé tělo. Ideální je absolvovat proceduru dvakrát ročně, po čtyřech až šesti sezeních. Kůže po zákroku zčervená a je citlivá na změny teploty. Proto se musí chránit před slunečním UV zářením.
Orientační cena: 1000 – 2500 Kč

Fotoomlazení neboli fotorejuvenace

Je to jednoduchá, ale převratná metoda, která dokáže omladit o několik let. Využívá se při ní intenzivní pulzní světlo a radiofrekvenční proud. Při ošetření dochází k prohřátí hlubokých částí pokožky, což má pozitivní dopad na tvorbu kolagenu, jenž je pro hezkou pleť nezbytný. Terapie také působí příznivě na povrchovou pigmentaci, odstraňuje rozšířené póry a cévky. Aby byl výsledek dobrý, je dobré absolvovat pět až šest ošetření.
Orientační cena: 2100 – 6000 Kč za jedno ošetření

Mezoterapie

Metoda sice úplně příjemná není, ale zato je vysoce účinná. Do střední vrstvy pokožky se mikroinjekcemi aplikují speciální léčivé roztoky obsahující vysoké koncentrace vitaminů, aminokyselin a koenzymů nezbytných pro regeneraci pokožky. Pro vyšší hydrataci pleti, vypnutí středně hlubokých vrásek na obličeji, krku, dekoltu, se roztok leckdy kombinuje spolu s kyselinou hyaluronovou. První dvě aplikace následují měsíc po sobě. Třetí až čtvrt roku poté. Po udržení žádoucího efektu se doporučuje opakovat proceduru alespoň jednou ročně.
Orientační cena: 1000 – 5000 Kč za jedno ošetření

Autor: Františka Čížková, Alena Dušková
Diskuse ke článku
.
Související články