Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Františka: Komu to slušelo na Zlatých glóbech?

18. ledna 2010 | 16:58

V Los Angeles se v neděli tamního času už po sedmašedesáté rozdávaly filmové a televizní ceny Zlatý glóbus, které jsou považovány za předzvěst Oscarů. Účast celebrit byla nevídaná a jejich róby byly jako vždy mimořádnou módní přehlídkou.

Událost, jakou jsou Zlaté glóby, si nechá ujít málokdo. Na letošní ceremoniál do losangeleského hotelu Beverly Hilton, který televize NBC vysílala do celého světa, ale dorazil nebývalý počet hereckých hvězd. Julia Roberts, Halle Berry, Jeniffer Aniston, Leonardo DiCaprio, Meryl Streep. Také Mickey Rourke, Colin Farrell, Matthew Fox, Robert De Niro. Včetně slavného Spielberga, Nicole Kidman, Sandry Bullock... A tím seznam es stříbrného plátna zdaleka nekončí.

Uznání se dostalo jen některým a jak už to bývá, nominace a realita udílení cen byly občas v rozporu. Nový prvek Zlatých glóbů, jakým byl moderátor, konkrétně britský komik Ricky Gervais, splnil očekávání a nezklamal. Atmosféra byla uvolněná. Na rozdíl od udílení filmových Oscarů, kterým Zlaté glóby slouží coby entrée. Včetně nominací, výsledného ocenění a přehlídky slavných na rudém koberci.

Když už jsme u toho symbolického rudého tepichu pro vyvolené: Většina žen (jejich kreace jsou mnohem zajímavější než outfity mužů) zvolila tzv. velké večerní. Vítězila černá, poté bílá, rudá, vodové pastely. Decentní vlečky, akcenty volánu. Provokativní výstřelky v podstatě neměly šanci, modely na Zlatých glóbech byly především záležitostí klasiky. Otázkou je, zda zásluhou hvězd nebo slavných návrhářů, kteří jim své kreace půjčují.

Vítězem této tiché módní bitky se podle mě nestala kupodivu žena, ale starý dobrý Brouk Paul McCartney. Dokázal vybočit z konvenční řady, nezadal si se vkusem, etiketou a dostál kýžené osobitosti.