Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kobzanová předvedla nejkrásnější svatební šaty Česka

23. října 2009 | 14:29

V tradiční soutěži módních návrhářů o nejkrásnější svatební šaty zvítězili ti, kteří své modely oblékli na svobodné modelky.

O titul Nejkrásnější svatební šaty již podesáté soutěžili čeští tvůrci, kteří se specializují na svatební design. Zvítězily šaty, které předvedla Miss ČR Zuzana Jandová.

První místo si odnesla Tereza Šnajdrová, jejíž klasickou bílou róbu předváděla Miss ČR Zuzana Jandová (22). „Šílený byl účes, měla jsem ve vlasech desku z polystyrénové pěny,“ přiznala. Vítěznému modelu dominuje taftová sukně, na níž autorka použila 28 metrů látky. Korzet je bohatě ozdoben perlami, flitry a luxusní bižuterií.

Zuzana Jandová by si dokázala představit, že se bude v těchto šatech vdávat. „Ale jestli to bude za dva roky nebo za pět let, to nevím,“ řekla Blesku modelka, která chodí s albánským podnikatelem Agim. Teď ho ale hodlá nechat doma a odjet pracovat do Ameriky
Autor: Petr Merta

Druhá byla stejně jako loni Diana Kobzanová (27) v šatech Terezy Michálkové. „Šaty jsou to krásné, ale příliš těžké,“ řekla o modelu s hluboce vystřiženými zády Diana. Na třetím místě skončila Renata Langmannová (23) s dílem návrhářky Terezy Sabačkové. „Svatební šaty předvádím hrozně často. Tyhle mě zaujaly huňatou sukní,“ smála se Renata.

V soutěži módních návrhářů se představilo celkem 22 modelů. Každý tvůrce předvedl jeden model.

Vítězná návrhářka Tereza Šnajdrová, která je absolventkou střední průmyslové školy bižuterní, si na modelech s výrazně ženskou siluetou zakládá. Svou svatební módou chce oslovit ženy, které mají rády osobitost, styl, nápaditost a individualitu.

Nejdražší romantický model posázený diamanty však porotu příliš nezaujal. Spisovatelka Barbara Nesvadbová i kadeřník Libor Šula usoudili, že model je „příliš blyštivý“. Moderátor Miroslav Šimůnek si myslí, že není tak „cudný“, jak by se na nevěstu patřilo. Diváci však šaty jednoznačně zvolili jedničkou večera.

Diamanty byly podle autorky našity na bělostnou róbu těsně před přehlídkou. "Práce s diamanty je velmi titěrná. Sem tam se ruka zachvěje. Žádný přesný návod na to však není," přiznala autorka, která si libuje ve zdobení šatů kameny. Na výrobu exkluzivního modelu spotřebovala téměř 120 metrů látek. "Je tam hedvábný satén, organza, tyl a ručně tkaná krajka z Francie," upřesnila.

Vyjma zmiňovaných modelů se na molu představily svatební šaty rozmanitých střihů, barev a materiálů. Kromě klasických bílých nebo béžových šatů ze saténu, taftu a organzy diváci obdivovali extravagantní modely, které by mohly být i ozdobou karnevalu. Jedna z návrhářek se inspirovala „noblesou benátské renesance“ a modelku vyvedla ve vyzývavé červeno-černé róbě, na níž prý spotřebovala 50 metrů hedvábí. Velmi extravagantně působily také jednoduché bílé šaty s názvem Punk's Not Death od návrhářské trojice z tvůrčí skupiny Zajaty nebo bílá štola z pravé kožešiny v modelu Heleny Bedrnové.