Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Styl ulice: Móda zmatené avantgardy

Móda zmatené avantgardy
20. dubna 2010 | 05:33

V pražském Karlíně, v polorozpadlé tovární hale, se každý rok koná festival mladých návrhářů CodeMode. Ti se zde ve stáncích prezentují a prodávají výtvory návštěvníkům, které scéna alternativní módy zajímá.

S projektem CodeMode mám vlastní zkušenosti diváka a troufám si tvrdit, že u většiny vystavujících lidí euforie kreativce končí chabým výsledkem. Zhusta se jedná o tvorbu, jež je více méně odvarem už zavedené a posvěcené avantgardy, myšlenku nikam neposouvá. Naopak ji někdy ředí, její sofistikovanost kazí nápaditým nevkusem, ve snaze vyjádřit své já.

Spousta mladých, neklidných a ambiciózních tvůrců plus jejich příznivců má zřejmě dojem, že bezbřehá alternativa dovoluje vše. Podstatná je energie experimentovat a vůle bořit konvenci! Jenže tak jednoduché to není - i na tomto poli platí síla vize, pokornost, kontinuita a řád. Jinak se jedná o bohapustou anarchii s lacinou příchutí.

Přesto všem dívkám, které jsme oslovili, děkuji. Za ochotu svěřit svůj názor na módu, promluvit o inspiračních zdrojích. Ostatně, co si o tématu myslíte vy? Je vám extravagance, potřeba vyjádřit jedinečnost blízká, nebo ne? Diskutujte pod článkem!

Zuzana (23)

.
Autor: Pavel Machan

"Ráda nakupuji u značky Jaksi Taksi. Oblečení je sice dražší, ale zas jedinečné. Baví mě všechny typy střihů, vzorů i materiálů. Ve skříni mi visí kousky od mladých návrhářů, ze second-handu a taky s kamarádkami jednou za čas pořádám bazárek, kde měníme věci, které už nenosíme. Zbytek vždycky dáme na charitu."

P.S. Obliba všech typů, střihů, vzorů zavání nevyhraněností

Kateřina (16)

.
Autor: Pavel Machan

"Ráda si prohlížím časopisy, jako jsou Elle a Vogue. Na internetu pak stránky Lookbook nebo Hel-Looks. Tam hledám něco, co mě osloví. A já to pro sebe přijmu. Do detailu ne, samozřejmě. Poslouchám hip-hop, dubstep a funk. Tyhle styly mají vlastní módu. Ale od té bych se chtěla trochu odlišit. Zůstat nekonformně svá."

P.S. Nástup dobrý, jen potřebuje sofistikovaně doladit.

Alena (23)

.
Autor: Pavel Machan

"Mé oblékání a názor na módu ovlivňuje umění, filmy, cestování, kultura cizích měst... Spousta momentů. Tady na CodeMode prodávám šperky. To, co mám na sobě, je mix oblečení z půdy rodičů, second-handů a pokusů sama šít. Vše doplněné mou bižuterií."

P.S. Spousta inspirace a zmatek ve jménu revolty bez názoru.

Alexandra (19) a Bára (17)

.
Autor: Pavel Machan

"Baví nás kopírovat styl lidí, které vidíme na ulicích. Také se hodně navzájem ovlivňujeme. Čerpáme z internetu, hlavně ze zahraničního portálu LookBook, kam lidé vyvěšují fotografie svých outfitů. Sledujeme, co se šustne na módních přehlídkách. Hlavně v zahraničí."

P.S. Kopírovat jiné a být jedinečná se vylučuje.

Autor: Adéla Pěničková, Františka Čížková