Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak si vybrat svatební šaty?

13. dubna 2006 | 15:11

Svatba je nejkrásnějším dnem v životě každé ženy a na výběr šatů se tedy klade velký důraz

Každá žena se těší na den, kdy si oblékne svatební šaty a promění se v princeznu. Každá chce být originální, jedinečná a v tento den samozřejmě také nejkrásnější. Proto je důležité vybrat si správný typ svatebních šatů. Co postava, to jiný střih. Poradíme vám, jak si vybrat ty pravé. Plná prsa, úzké boky Jestliže zvolíte model vhodného střihu, docílíte souměrného vzhledu. ŽIVŮTEK: * Výstřih nesmí odhalovat údolí, ideální pro tento typ postavy je rovný nebo srdíčkový výstřih. * Rozhodně nevolte živůtek uzavřený. * Také pomůže výrazná barva. * Upřednostněte výrazné vertikální členění, nutné je také dokonalé vypracovaní živůtku uvnitř, to znamená důkladné vyztužení kosticemi. SUKNĚ: * Vyhněte se úzké sukni. * Jistě vám bude slušet široká, bohatá i složitě členěná. * Na fotografi i vidíte, že vtipná "puf" nebo "rybí" sukně dotvoří vaše boky.


Plnoštíhlá postava Ani nevěsty, které mají nějaké to kilo navíc, se nemusí obávat toho, že ve svůj velký den nebudou vypadat dokonale. Stačí jen vybrat si ten správný střih. Doporučujeme princesový střih, ale také korzet se sukní nebo empír. ŽIVŮTEK: * Lepší je hlubší výstřih a odhalená ramena. * Je dobré skrýt paže, na to stačí někdy spadlý rukávek nebo lehký rukáv. * Též jsou vhodnější matné materiály. * Na detail se také klade důraz, vhodná je barevná výšivka. Vyhněte se však velkým plastickým ozdobám. * Zeštíhluje vertikální členění korzetu, popřípadě celých šatů. * Nebojte se barev. SUKNĚ: * Volte "áčkovou", tímto typem zvýrazníte svůj pas. * Široká se hodí pro vyšší postavu. * Splývavý model z kresby je výborný až do velikosti 52. * Při vašem typu postavy si vy i asistentky ve svatebních salonech nechte záležet, aby bylo celkové vyznění co nejdokonalejší.
Úzká ramena, plné boky - silueta hrušky V tomto případě je nutné docílit opačného efektu. ŽIVŮTEK: * Nemějte strach z nabírání, přetahování materiálu, vrstvení nebo vln "vody". * Jistě vám padnou například girlandy květů a vhodně umístěné kanýrky. * Volte šaty se spadlými rukávy nebo šaty s límcem. SUKNĚ: * Raději se vyhněte úzké, ale též v pase nabrané sukni. * Může být široká, ale "áčková", jak můžete vidět na kresbě, skryje vaše boky. * Materiály volte lehčí. * Dávejte přednost matným materiálům před lesklými. * Sukní střihu decentního "áčka", zvláště pak je-li lehká a mírně nařasená (viz. foto), docílíte také skvělého vzhledu. * Nevadí ani vhodně umístěný kanýrek.
Chlapecká postava Máte nevýrazný pas, širší záda a rovné boky? Nemějte obavy, stejně budete okouzlující nevěstou. ŽIVŮTEK: * Volte šaty ke krku s plnými zády. * Vhodné je také řasení přes prsa. * Je dobré vyhnout se odhalenému korzetu s rovným výstřihem. * Máte-li menší ňadra, nezoufejte. Šaty mají všité pohodlné košíčky, což se svatební push-up podprsenkou tuto záležitost dokonale vyřeší. SUKNĚ: * Dopřejte si bohatou nebo hladkou a širokou sukýnku - potřebujete opticky zúžit pas. * Nedoporučujeme vám úzké nebo splývavé nevýrazné šaty.
Vysoká, štíhlá postava Žena, která má tuto postavu, může být naprosto spokojená. Dalo by se říci, že je mediálním ideálem. Není vám třeba vůbec radit, protože si můžete dovolit téměř cokoliv. Zmiňme se tedy alespoň o barvách. Dávno pryč jsou doby, kdy nevěsty byly pouze v bílém. Dnes letí barvičky. Vybírejte podle typu obličeje, nálady, dle zamýšleného vyznění se ženichovým typem a oděvem, uvažujte také nad prostředím... Paříž preferuje ecru (krémovou barvu) v mnoha různých odstínech - teplých, studených, až po zlatou, v kombinaci matu a lesku...
Drobná postava Jednoduše řečeno, neměla byste se v šatech "utopit", neměly by vás obestavět. Ideálním střihem je tedy splývavý nebo mírně rozšířený princes. Tabu nejsou ani korzetové šaty, ty však musíte zvolit správně střižené. ŽIVŮTEK: * Vyvarujte se velkých plastických ozdob. * Váš vzhled doplní drobné a něžné kvítky (lístky). * Nevolte dlouhý a horizontálně členěný živůtek. * Žádoucí je decentní odhalení ramen a dekoltu. * Efektní bývá šál či boa. SUKNĚ: * Můžete mít kratší nebo střední vypínací vlečku. * Sukně musí být v souladu s vašimi proporcemi. * Volba barev je otevřená, zvláště jde-li o vertikální výšku. * Dávejte si pozor na velké kontrasty, pro zajímavost model Obsession, který doporučujeme pro plnější postavu, by vám opticky ubral dalších 10 cm výšky.
Nevěsta v očekávání Hlavní je pohodlí! Nešněrujte se, neupínejte se a neskrývejte své bříško! Pokud máte bříško ještě malé, vyberte si vysněné šaty. Krejčovsky uzpůsobíme šaty vašim proporcím. Jestliže už vaše bříško "vévodí" tělu, nechte jej vyniknout. Ze střihů vám bude nejpříjemnější empírový. Velký výstřih a přestřižení pod prsy vám udělá dobře.

Související články