Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bikiny slaví 70 let! Jak se zmenšovaly v průběhu let a komu slušely nejvíce?

5. července 2016 | 06:00

Dámské dvoudílné plavky, bez kterých si dnes nedokážeme léto ani představit, se na svět dostaly přesně před sedmdesáti lety. Pojďme se na jejich výročí podívat, jak vlastně vznikly a které krásky je dostaly na vrchol slávy.

Bikiny světu představili dva Francouzi: inženýr Louis Réard a návrhář Jacques Heim. A to na přehlídce v Cannes roku 1946 pod sloganem „nejmenší plavky na světě“. Na sobě je měla striptýzová tanečnice Micheline Bernardini. Plavky se však více proslavily  až po roce 1956, a to po natočení filmu ...a Bůh stvořil ženu s Brigitte Bardot, která se zde objevila právě v bikinách.

FOTOGALERIE aneb HVĚZDY V BIKINÁCH 

Bikiny také neodmyslitelně patří ke slavným bondovkám. První bondgirl se stala Ursula Andress roku 1962 ve filmu Dr. No. Na plátně se objevila v bílých bikinách s páskem na spodním díle plavek, ve kterých vystoupila z moře. Mezi další bondgirls, které se proslavily plavkovou scénou, patří i Halle Berry, kterou si můžeme vybavit ve výrazných oranžových bikinách v bondovce Dnes neumírej. Roku 1966 vznikl film s názvem Milion let před Kristem, kde se objevila Raquel Welch v bikinách se zvířecím vzorem. Díky této roli a těmto plavkám se stala módní ikonou.

V době vzniku to přitom neměly snadné, jelikož odhalovaly příliš mnoho. Roku 1951 byly dokonce vykázány ze soutěže Miss World, protože kvůli nim měly odvážné dívky až moc navrch oproti těm stydlivějším. 

Naopak v 90. letech se bikiny těšily největšímu rozmachu. Od konzervativnějších modelů se přešlo k těm nejodvážnějším. Společnost přestala mít předsudky a zábrany. Vznikaly různé střihy a tvary. Populární byly monokiny, bikiny trojúhelníkového tvaru a tanga. Klasický střih bikin však zůstává asi nejpopulárnější. 

Autor: Markéta Tošnarová