Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kurz chůze na podpatcích: Už žádné klopýtání!

Podpatky jsou sexy, ale umí být zrádné!
6. května 2013 | 06:00

Jsou sexy, připadáme si v nich jako královny, ubírají kila a muži je na nás milují. Boty na podpatku jsou prostě úžasné. Poradíme vám, jak v nich správně chodit.

Chůze na kramfleku vysílá erotické signály. Jsme zranitelné, máme lehce rozkymácenou pánev, cupitáme, jsme půvabné a vysoké. Ovšem jen pokud víme, jak na ně...

Není nic trapnějšího než žena na jehlách, které se nejistě kvedlá noha při každém kroku. Jenže chůze na vysokých kramflecích je umění, které zvládají jen některé z nás. Naštěstí se dá naučit, takže i ty, které se „nenarodily s jehlami na nohou“, si můžou užívat nádherný pocit sexy chůze na podpatcích.

Ze začátku je to sice trochu dřina, ale pokud si na ně jednou zvyknete, už je nebudete chtít zout. Vyzkoušejte to!

LEKCE 1. Správný výběr

Koupit si boty za tři stovky je sice lákavé, ale můžete si být jistá, že v nich kvůli syntetickému materiálu rozhodně dlouho chodit nevydržíte. Raději sáhněte hlouběji do kapsy a vyberte si kožené, které se přizpůsobí tvaru nohy.

Jestliže jste doteď chodila jen v balerínách nebo jiných nízkých botách, je nesmysl kupovat si rovnou dvaceticentimetrové podpatky. I když vypadají tak nádherně! Učte se postupně: „Začněte na nižší výšce podpatku, v klasických uzavřených lodičkách nebo botách na klínu. V nich si postupně zvyknete na vyšší vzdálenost od země,“ říká choreografka Lenka Vinická.

Podpatky
Autor: profimedia.cz

LEKCE 2. Poprvé na noze

Jestliže vás nohy v botách, které si v obchodě zkoušíte, jakkoli tlačí nebo jsou nepohodlné, neberte si je, i kdyby vypadaly jako ze Sexu ve městě.

Naopak si dejte práci se zkoušením, nazujte si obě najednou a chvíli se procházejte, pohupujte, přenášejte váhu, abyste si byla jistá, že vám vyhovuje jejich tvar, ale i stabilita. Musejí být pohodlné, i když mají vysoký podpatek.

LEKCE 3. Domácí trénink

Srovnejte postavu, narovnejte hlavu, vypněte hrudník, ramena dozadu a dolů, zatáhněte bříško, nasaďte boty a začněte trénovat. Nejprve doma. Klidně při vaření či úklidu nebo při přecházení od počítače k pračce a zase zpátky. Nemá smysl trápit se na vysokých kramflecích osm hodin. Stačí chvíli, aby si nohy pomalu začaly zvykat.

Vysoké podpatky totiž mají jiný sklon a chvíli vám potrvá, než se naučíte balancovat na prstech a bříškách, když doteď jste byla zvyklá opírat se o celou plochu chodidel. Nespěchejte, každý krok si užívejte a zkoušejte přenášet těžiště těla. To je jinde, když stojíte v botaskách, a jinde, máte-li na nohou lodičky.

...
Autor: Shutterstock
LEKCE 4. Krok za krokem

„Základem chůze na podpatcích je plynulé přenášení rovnováhy a správně postavené těžiště těla. Zpevněte bříško a zadeček, vytáhněte se nahoru a představte si, že vaše tělo nic neváží,“radí Lenka Vinická.

„Váhu přeneste mírně nad špičky, necupitejte ani nedělejte příliš dlouhé kroky. Našlapujte na střed nohy, rozhodně ne přes patu. Snažte se, aby chůze byla plynulá, a příliš se nehoupejte. Velmi stará a praktická rada je zkoušet doma chodit s knihou na hlavě,“ radí Lenka Vinická.

A zároveň varuje: „Nesnažte se napodobit chůzi modelek, tedy křížení nohou přes sebe. Věřte, že i Naomi Campbell by při příchodu na poštu se svou specifickou úžasnou chůzí vypadala jako blázen.“

LEKCE 5. První procházka

Než vyrazíte na podpatcích do terénu, připravte na to své nohy. Několikrát skrčte a natáhněte prsty, roztáhněte je a zase dejte k sobě. Špičky propněte a pak ohněte do pravého úhlu. Nakonec krouživými pohyby uvolněte kotník.

Pro lepší sexuální život

Někteří vědci tvrdí, že ženy, které nosí alespoň pěticentimetrové podpatky, mají dobrý sexuální život. Zdá se vám, že je to nesmysl? Není! Jestliže totiž chodíte na vysokých botách, posilujete tím svaly pánevního dna, které jsou pro sex a jeho prožívání velmi důležité.

Pozor na zákeřný terén!

Měkkému povrchu (písek, hlína, tráva…) se raději vyhněte. Pokud ho musíte přejít, přeneste váhu těla na špičky, podpatky zvedněte a co nejopatrněji našlapujte.

Na kočičích hlavách se chodit téměř nedá. Jděte raději po obrubníku nebo krajnici, které jsou jednolitější a noha se do nich neboří ani po nich neklouže.

Pozor na chůzi po mramoru. Klouže! Náš tip: Dojdete-li na podpatcích třeba na večeři, kde pak sedíte několik hodin bez pohybu, nenápadně si pod ním nohy protahujte. Jinak se vám bude těžko vstávat i odcházet.

Autor: Majka Dvořáková