Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V jakých šatech na ples? Poučte se na příkladech hvězd

14. ledna 2012 | 05:00

Pořídit si plesovou toaletu není jednoduché. O to důležitější je mít na paměti pár zásadních věcí, které výběr róby usnadní. A také není marné se při hledání stylu inspirovat modely známých osobností, nebo se naopak z jejich chyb poučit.

Co musí každá žena vědět, aby uspěla

- Plesová róba představuje poměrně velkou investici a obléká se maximálně párkrát do roka. O to víc by tedy měla být nenápadná a zejména nadčasová. Nikdy se ale na ní nemůže šetřit. Nesmí působit lacině.

- Pořídit velkou toaletu je o to složitější, že se v běžné konfekci v podstatě nenabízí. Tam je to i s večerními koktejlkami či šatičkami na maturitní ples dost složité. Řešením jsou tedy salony či šikovné švadleny. Na přílišnou kreativitu oděvních výtvarníků ale pozor - dost často postrádá čistotu stylu a zavání kýčovitou zdobností. Leckdy si za nemalý obnos pořídíte hodně pouťového nevkusu. Proto je dobré mít svůj názor, vlastní představu, konkrétní vzor.

- Je nutné rozlišovat o jaký bál jde. Přihlédnout k místu, pořadateli. Ples hasičů na malém městě má zkrátka jiný ráz a účastníky než ten v Opeře.

- Róba s vlečkou vypadá efektně, dodá na pompéznosti, ale tanec v ní je poněkud komplikovaný.

- Pudrové pastely jsou v kurzu několikátou sezónu. Hodí se pro všechny generace, sluší dívkám i zralým dámám. Jejich příjemně nenápadná barevnost přispívá vytříbené eleganci i něžné romantice.

- S otazníkem je i volba ostře bílé toalety. U ní pozor na to, aby nepůsobila jako róba nevěsty. Ani s černou by to neměly dívky a mladé ženy přehánět.

- Nepsané pravidlo velí, že šaty mají mít jednu dominantu. Buď stavět na efektní látce, zdobné výšivce, působivém střihu, jeho samonosném detailu.

- Velké bály si žádají dlouhou toaletu. Maturitní či spolkové plesy spíše civilnější podobu společenské kreace. Nicméně i tady by měly být ultra mini a kalhotové kostýmy tabu.