Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zažloutlé zuby

Každý den si čistím zuby ráno a večer bělicí pastou, a přesto je mám zažloutlé.
23. září 2008 | 10:25

Každý den si čistím zuby ráno a večer bělicí pastou, a přesto je mám zažloutlé. V čem spočívá bělení zubů, kolik stojí, je procedura bolestivá a jak dlouho trvá? Mirka (37)

Odpovídá:

MUDr. Petr Hajný

stomatolog, Asklepion – Klinika a institut estetické medicíny

Tvrdé zubní tkáně jsou tvořeny hlavně anorganickými látkami. Během života se organická část zubu zbarvuje různými vlivy. Velký podíl na tom má řada potravin a nápojů a samozřejmě i kouření. Jedním z faktorů ovlivňujících barvu zubů je také přítomnost zubního kamene a pigmentů, které jsou důsledkem neefektivní ústní hygieny.

Před bělením by se tedy měly zuby řádně očistit. Bělení je ve většině běžně užívaných prostředků zajišťováno roztoky s obsahem peroxidů a dalších pomocných látek snižujících citlivost zubů nebo napomáhajících remineralizaci. Bělení je možné provádět ordinačně, tedy profesionální aplikací, při které lze také využít koncentrovanější formy bělicích prostředků, anebo domácí aplikací, kdy si pomocí individuálně zhotovených nosičů pacient bělí chrup sám. U některých jedinců se po bělení může objevit zvýšená citlivost zubů, která je však přechodná.

Autor: zpracovala: mif
Související články