Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pot není přitažlivý, používejte antiperspirant!

15. září 2008 | 05:00

Pocení je přirozený proces, který reguluje tělesnou teplotu. Bez něj by tělo nemohlo normálně fungovat.

Fyzická námaha, pobyt v teplém prostředí, emoční stres, ale také onemocnění může vyvolat nadměrné pocení. Tomu lze účinně předcházet každodenní hygienou a používáním antiperspirantů, které dokáží pocení zmírnit.

Bylo by vám příjemné, kdybyste se o sobě dozvěděli, že si o vás lidé říkají, že páchnete? Nejspíš ne.

Půvabná herečka Adéla Gondíková si na vlastní kůži zkusila, jaké to je. Podstoupila experiment, během kterého nesměla po dobu pěti dní používat antiperspirant ani deodorant. Deo experiment ukončila předčasně po třech dnech. Celou dobu ji sledoval filmový štáb a na videa z experimentu se můžete podívat na webových stránkách www.stoppotu.cz.

Víme, co je pocení?

Potí se opravdu každý. Pocení je chemický proces nezbytný pro správné fungování lidského těla - zajišťuje termoregulaci a odvádí škodliviny z těla. Pocení může být způsobeno nemocí (což se řeší většinou lékařským zákrokem), především však teplým prostředím, fyzickou námahou, a také existuje pocení emoční, který je následkem stresu nebo strachu. Pot samotný není cítit, je to bezbarvá tekutina bez zápachu. Ten způsobují až bakterie na lidské kůži, které ho rozkládají. Zápachu však lze zabránit používáním antiperspirantů nebo deodorantů.

Antiperspirant a deodorant - pomocníci v boji proti pachu potu

Potí se každý člověk. Bez termoregulace, jíž je pot součástí, by tělo nemohlo normálně fungovat. Jak je ale možné, že na některých lidech nevidíme ani necítíme známky pocení, zatímco jiní nás obtěžují nepříjemným zápachem? Bohužel ne každý o své tělo pečuje stejně a někteří lidé zapomínají na základní hygienické zásady, ke kterým v dnešní době kromě sprchy patří i každodenní používání antiperspirantů / deodorantů. Nedávné průzkumy bohužel ukázaly, že v porovnání se zeměmi západní Evropy, kde jsou tyto přípravky součástí každodenního života, je Češi používají méně. Přitom právě antiperspiranty účinně snižují pocení a zároveň minimalizují zápach.

"Navonět se" nestačí!

Antiperspiranty, jsou někdy mylně zaměňovány s deodoranty. Jejich účinky se však zásadně liší. Látky obsažené v antiperspirantech zmírňují pocení tak, že regulují činnost potních žláz. Deodoranty pouze odstraní zápach spojený s tělesným potem - na rozdíl od antiperspirantů tedy neřeší neestetické kruhy od potu na oblečení v oblasti podpaží. Absolutně problém pocení neřeší toaletní vody a parfémy - nezapomínejme, že jsou doplňkem, který má zvýraznit naši osobnost, podobně jako krásný šperk nebo kabelka. Celkový dojem ale nesmí kazit zápach potu.

Související články