Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mléko & Aloe

10. září 2008 | 12:35

O zázračných účincích mléka i šťávy z aloe věděli už staří Egypťané. Inspirujte se i vy a vyzkoušejte, co všechno dokážou.

Před staletími se v mléku koupávaly královny Nefertiti a Kleopatra, a svoji pleť tak zásobovaly vláhou z listů aloe vera. Věděly totiž, že jeho účinky prospívají nejen jejich tělu, ale i duši. Obě složky obsahují vzácné biolátky a působí na tělo také éterickými oleji, uklidňují ho a léčí záněty. Když je použijete zároveň, jejich účinky se ještě znásobí.

Mléko
Nepředpokládáme, že všechny máte přístup k čerstvě nadojenému kravskému mléku. Ale stačí zajít do nejbližších potravin a sáhnout po čerstvém plnotučném mléku. Obsahuje totiž velké množství bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Mléčný cukr je důležitým zdrojem energie, příznivě ovlivňuje střevní flóru a působí proti úbytku vápníku.



Zdravá kombinace
Chcete si odpočinout a zároveň dodat tělu energii? Pochutnejte si na bílém jogurtu, do kterého zamíchejte 1 lžíci šťávy z aloe.

Při vyčerpání
Cítíte se poslední dobou úplně bez energie? Sílu vám vrátí kúra z aloe. Enzymy a vitaminy, které obsahuje, působí jako zásobárna energie. Třikrát denně byste měla vypít 20 ml šťávy z aloe.

Proti nespavosti
Pokud špatně spíte a nechcete to řešit pomocí léků, vyzkoušejte osvědčený recept našich babiček. Zahřejte 200 ml mléka a rozpusťte v něm 1 lžíci medu. Tento nápoj podpoří vylučování hormonu spánku - melatoninu. Vypijte ho, než se uložíte ke spaní. Uvidíte, že za chvíli budete oddychovat jako nemluvně.

Začátek dne
Pokud se ráno chcete dobře naladit a dodat své pokožce výživné látky, zvolte sprchový gel s obsahem výtažků z aloe. Připravte si zdravou zmrzlinu Zmrzlina vás za tepla nejen zchladí, ale dodá vám i potřebnou energii.

Na 10 kopečků potřebujete: * 300 g bílého jogurtu * 150 g šťávy z aloe * 130 g práškového cukru * 120 ml vyšlehané smetany.
Všechny ingredience smíchejte a nechte zamrazit.

Aloe vera
Množství produktů vyrobených z aloe vera koupíte v lékárnách a drogeriích. Přesto je nejlepší vymačkat čerstvou šťávu přímo z listů této rostliny. Proto byste si měla aloe vera pořídit a pěstovat ji doma. Nejlépe se jí bude dařit na okně - potřebuje totiž dostatek světla. Využijete ji při štípnutí hmyzem, spálení pokožky a při lehkém popálení, například při dotyku s horkým hrncem.

Autor: kan, mif
Související články