Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Přežijte teplo v pohodě

18. srpna 2008 | 14:50

Za horka býváte možná malátná a unavená. Ale nezačínají se na vás vedra podepisovat také v podobě zarudlých očí a oteklých nohou? V tom případě nastal čas zakročit!

Letní péče
Pokožka, ale i ostatní části těla mají v létě jiné nároky než například na jaře. Nezapomínejte na to a důkladně se o ně starejte.

* Místo těžkých a mastných krémů na obličej používejte lehké krémy na bázi gelu, které vám dodají potřebnou hydrataci a osvěží vás.

* Stejně tak vyměňte svoje těžká tělová mléka, která na pokožce vytvářejí mastný film, a tak podporují produkci potu, za lehčí hydratační gely. Tyto produkty na bázi vody se do pokožky rychle vpijí.

* Šampon s mentolem nebo rozmarýnem vám pomůže zachovat si chladnou hlavu. Tyto bylinky mají přirozený chladivý efekt a současně podporují prokrvování vlasové pokožky.

* Nesprchujte se příliš studenou vodou. Vlivem chladu by se vám stáhly póry a z těla by se hůře odváděla teplota. Následkem toho byste se více potila.

První pomoc
Léto s sebou přináší kromě příjemných záležitostí také oteklé nohy a podrážděné oči. Připravte se s námi také na tyto nepříjemnosti!

* Vrátila jste se z pláže s očima jako angorský králík? Snadná pomoc. Přiložte na ně speciální chladivé gelové brýle. Stejně tak vám pomohou kolečka okurky z ledničky.

* Máte červené tváře a polévá vás horko? Navlhčete si bavlněný hadřík a dejte ho na chvíli do mrazáku. Poté si tento obklad přiložte na tvář.

* Někdy má tělo tepla už dost a vypoví vám službu. Pokud máte pocit, že vám hrozí zhroucení, postupujte stejně jako při horečce a rychle si zabalte nohy do vlhkého prostěradla.

V zaměstnání
Venku svítí sluníčko a vy byste nejraději skočila do chladné vody blízkého koupaliště, ale na pracovním stole vás čeká hromada nevyřízených papírů? Nezoufejte! S malým opatřením vám den v rozpálené kanceláři nebude připadat až tak nesnesitelný.

* Na příležitostné rychlé osvěžení je jako stvořená termální voda ve spreji. Nejenže vás příjemně zchladí, ale poskytne vaší pleti také potřebné živiny.

* Abyste zabránila malátnosti z tepla, nechte si na zápěstí téct proud studené vody.

* Po celém dni stráveném v přehřáté kanceláři vám udělá dobře koupel ve vlažné vodě s přídavkem aromatické soli.

Co na sebe
Vysoké teploty často svádějí k minimalistickému oblečení. Věřte však, že extrémně krátká trička a šortky nejsou to pravé.

* Inspirujte se obyvateli Sahary a přes léto noste dlouhé široké nohavice a blůzky. Fungují podobně jako ventilátor a při pohybu rozproudí vzduch. Kromě toho sluníčko hřeje přímo na pokožku víc než přes látku.

Autor: Petra Kovárová, mif
Související články