Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

15 tipů, jak si užít léto

10. července 2008 | 15:15

Školní rok utekl jako voda a léto je v plném proudu. Vaše děti právě odjely na prázdniny a vy máte najednou volný čas sama pro sebe. Nebojte se ho využít!

1. Vyrazte na nákupy!

Konečně máte příležitost v klidu obejít obchody a pořídit si něco opravdu slušivého. Pokud váháte a z široké nabídky se nedokážete pro nic rozhodnout, vězte, že nejlepší volbou pro léto jsou šaty. Letos nám módní trendy opravdu přejí, nosí se šaty všech délek, obchody nabízejí i pestrou škálu barev. Velkým hitem jsou třeba šaty ve stylu hippie, které skvěle kryjí nedostatky postavy a v horkých dnech jsou ideální pro svou vzdušnost. Pokud si lámete hlavu, kam vyrazit, vezměte kamarádku a zajeďte si do nějakého obchodního centra, kde je široké spektrum obchodů na jednom místě.

2. Svěží vůně léta

Pro slunečné počasí si nezapomeňte zvolit takovou vůni, která evokuje vášnivé letní noci a příslib něčeho nového a nepoznaného. Pro dámy je to květinově ovocná vůně MEXX Berlin Woman, kterou můžete pořídit za 605 Kč v 40ml balení a za 405 Kč v balení 20ml. MEXX Berlin Man je určená pro pány, kterým připomene vzrušující okamžiky života. K dostání je v 50ml balení za 650 Kč, 30 ml je za 405 Kč.

3. Nutnost moderní ženy – masáž

Vyrazit jednou za čas na masáž byste měla považovat přímo za svou povinnost. Bez účinné relaxace totiž ztrácíte životní energii. Doporučujeme vám relaxační masáž nebo aroma-masáž, které vás zaručeně vyladí. Na vybranou máte také například jávské, čokoládové masáže, masáže pro dva, masáže horkými kameny, anticelulitické masáže a mnoho dalších. Volte je pečlivě a nechte se rozmazlovat. Výjimečný zážitek si odnesete i z klasické thajské masáže. V Zen Asian Wellness v Praze si thajskou masáž perfektně užijete.

Náš tip: Špatným nápadem není ani domácí masáž. Nebojte se vyzkoušet masérské schopnosti své a svého partnera.

4. Relaxační koupel

Nejlépe si odpočinete ve vaně plné vody. Odreagujete se a uvolníte. Aby koupel byla co možná nejpříjemnější a nejúčinnější, přidejte do ní koupelový olejíček. Například červený pomeranč má anidepresivní účinky a osvěžuje psychiku, jalovec uklidňuje při nervozitě a levandule přispívá k celkovému zklidnění smyslů. Možných přísad se nabízí bezpočet – toto je pouze malý výčet těch, které vám koupel zpříjemní a budete se cítit báječně.

5. Procházka nebo schůzka

Jak jste s partnerem trávili volný čas, když jste ještě neměli děti? Zavzpomínejte společně a vydejte se třeba na romantickou procházku na své oblíbené místo. Jaké by to bylo zopakovat si první rande?

6. Romantický výlet na lodi

Pokud toužíte po nevšedním romantickém zážitku, těžko najdete lepší. Plavba lodí po Vltavě s večeří a hudbou vás nadchne.
Při večeři proplujete centrem města, kolem slavných skvostů pražské architektury. Plavbu si rezervujte s dostatečným předstihem. Věřte, že budete spokojeni.

Info: trvání plavby: 19–22 hod, cena plavby: 790 Kč za osobu, www.cruise-prague.cz

7. Večírek pro přátele

Když jsou děti doma, musíte přeci jen dodržovat určitý řád. Teď máte celý byt nebo dům jenom pro sebe, a tak neváhejte a zařiďte se po svém. Co pořádají děti, když rodiče vytáhnout paty z domova? Přece večírek pro přátele! Máte jedinečnou příležitost pozvat své kamarádky a přátele, se kterými jste se už dlouho neviděla.

8. Dopřejte si drink na terase

Léto znamená dny volnosti a svobody. Uvelebte se na terase a popíjejte drink, který nese báječně svobodné jméno La Freedom.

Potřebujete:
4 cl bílého rumu
1,5 dcl grapefruitového džusu
2 cl limetkového džusu
0,5 dcl nápoje Sprite nebo 7UP!

Do šejkru dejte led, 4 dcl rumu, přidejte 2 cl limetkového džusu, 1,5 dcl grepového džusu a vše důkladně promíchejte. Poté přelijte napěněný nápoj do servírovací sklenice. Naplňte ji nanejvýš do 3/4 a následně dolijte limonádou Sprite nebo 7UP! Ozdobte čerstvým sezónním ovocem.

9. Vyrazte k vodě!

Odpočinek a zábava na koupališti nemusí patřit jen k pubertálnímu věku nebo k času strávenému s vnoučaty. Prakticky všichni máme určitě v dosahu vodní plochu, kde se můžeme osvěžit, relaxovat na sluníčku nebo strávit pár hodin s dobrou knihou.

Náš tip: Je velmi příjemné vydat se k vodě později odpoledne a strávit u ní příjemný letní večer s partnerem.

Seznam koupališť ve větších městech najdete na www.koupaliste.net

10. Sáhněte po knize

Javier Sierra: Modrá dáma

Ve španělském městě Ágreda žila jeptiška María Jesús, která ovládala umění být zároveň na dvou místech. Tvrzení, že navštívila Ameriku, obhájila dokonce i před svatou inkvizicí. Modrá dáma je strhující román, jehož děj se odvíjí v několika časových rovinách. Jednotlivé nitky se spřádají a vytvářejí tajemnou mozaiku příběhu, z něhož čtenáře mrazí.
Knižní klub, váz., 352 str., 249 Kč

Ian McEwan: Pokání

Třináctiletá Briony odvíjí svůj život od představ, které ji mají dovést k jasně vytyčenému cíli. Těmto snům přizpůsobuje vše, co přizpůsobit lze. S fanatickou úporností dohání protagonisty své soukromé hry na život k tragédii, za kterou činí po zbytek života pokání.
Odeon, váz., 269 Kč

11. Večeře v restauraci

Ratolesti si užívají volna u babiček nebo na táboře, tak proč byste si neužila i vy? Volné letní večery patří vám. Využijte toho, že nemusíte ani kontrolovat úkoly a hledat ponožky do páru, ani se bát, že děti doma bez dozoru něco vyvedou. Sporák obejděte širokým obloukem a diplomaticky manželovi naznačte, že právě teď je ideální čas, aby vás pozval na romantickou večeři. Pokud byste v něm duši romantika hledala marně, možná se spokojíte se sklenicí oroseného piva na zahrádce. Hlavně neseďte doma!

12. Relaxace a koníčky

Nyní máte konečně trochu času, abyste se mohla věnovat svým zájmům a drobnostem pro radost, které už tak dlouho odkládáte. Naaranžujte si živé květiny, roztřiďte fotografie nebo sbírku receptů. Dopřejte si nějakou činnost pro potěchu duše.

Náš tip: Dejte se na jógu, naučí vás tlumit stres a poznat svoje tělo.

13. Kino pro dámy

Nezapomeňte, že se do našich kin dostal film Sex ve městě (Sex And The City). Snímek je natočený podle veleúspěšného televizního seriálu. Carrie, Samantha, Charlota a Miranda řeší s nadsázkou a humorem partnerské problémy jako ženy všude na světě. Z kina budete odcházet s úsměvem na tváři.

14. Za kulturou na festival

Využijte pestré nabídky letních kulturních akcí. Na www.nafest.cz najdete největší seznam letních festivalů a koncertů. Hledejte podle místa konání a vyberte si hudební, divadelní nebo filmový festival přesně podle svého vkusu.

15. Trocha hudby

Sametově zabarvený hlas, kvalitní muzikanti, skvělé písně jako stvořené pro "letní prázdninovou náladu". To je stručná charakteristika nové desky Markéty Poulíčkové pojmenované podle ní – "Markéta" Titulní píseň alba "Dancing" můžete už několik týdnů slyšet v rádiích.
RGM, CD za 232Kč

Autor: len, oli, lap, duš, mif
Související články