Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Problémy s vlasy

Vlasy - ilustrační foto
4. června 2008 | 11:37

Mám problémy s růstem vlasů a nevím, jaký vitamin nebo přípravky by mi pomohly. Pavla T.

Nepíšete, jaké problémy s růstem máte na mysli, ale patrně jde o nejčastější problém, tedy o úbytek, padání vlasů. K faktorům vyvolávajícím padání vlasů patří např. zvýšená ztrátu vlasů po infekčním onemocnění, po operaci, při odtučňovací kúře, při stresu, velké únavě, po vysokých horečkách, v těhotenství a po porodu, při užívání léků, u závažnějšího nebo dlouhodobého onemocnění štítné žlázy, jater, ledvin... Může také jít o dědičnou záležitost. I nedostatek železa v těle může způsobit chronické vypadávání vlasů.

Padání vlasů přitom můžete zpozorovat až za 2–4 měsíce po některém z výše uvedených faktorů, přičemž po jejich odeznění nebo úpravě dochází opět k zastavení padání vlasů. Po substituční léčbě dochází často k úpravě a dorůstání vlasů.

Vlasy - ilustrační foto
Autor: profimedia.cz

K produktům, které se užívají ke zlepšení kvality vlasů nebo při jejich padání, patří multivitaminové přípravky obsahující zinek, křemík, různé kombinované přípravky např. zinek, biotin – k dostání jsou v lékárnách, aminokyseliny např. methionin, cystein, želatina. Efekt očekávejte až po 2–3 měsících pravidelného užívání. V případě, že se potíže neupraví do 6 měsíců, vyhledejte kožního lékaře.

Autor: zpracovala: mif
Související články