Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pro sexy nožky

5. června 2008 | 08:00

Těšíte se na léto, ale na druhou stranu se děsíte okamžiku, kdy si obléknete krátkou sukni nebo plavky? Letní oblečení odhalí každý nedostatek a jedním z nich je celulitida.

Už za necelý měsíc začne léto a vy stále nejste spokojená. "Do plavek" by si přála zhubnout každá žena, která přes zimu nabrala nějaké to kilo navíc. Ale většinu trápí stejná věc – celulitida. Je pouhým mýtem, že celulitidou trpí jen dámy "krev a mléko". Kdepak! S tímto problémem bojují i štíhlé ženy a také někteří muži. Rozhodně nezoufejte, ještě máte čas se několika nedostatků do letní dovolené zbavit.

Za pomerančovou kůru označili celulitidu jako první Francouzi. A skutečně, celulitida v pokročilejším stadiu opravdu vypadá jako kůra pomeranče, ovšem na větší ploše. A to není nic pěkného.

Tímto problémem trpí až 7 z 10 žen. Se vznikem pomerančové kůže souvisí věk, hormony, špatný metabolismus tuků. Bohužel se neobjevuje pouze na jednom místě. Postihuje většinou dolní partie, a sice zadeček, boky a stehna. Ano, právě ta místa, která si přejete mít v létě co možná nejhezčí. Kromě těchto částí vzniká celulitida také na pažích a na bříšku. Bohužel i celulitida je dědičná, ale ne vždy se projeví.

Co je celulitida?

Jednoduše řečeno jde o nahromadění tukových částic v pojivové tkáni. To se na pokožce projeví nehezkými hrbolky – pomerančovou kůží. Mužská pojivová tkáň má jinou strukturu než ženská, která je volnější a pružnější. To je také důvod, proč se u mužů objevuje pomerančová kůže méně často.

Vznik

Její vznik podporuje mnoho faktorů – nedostatek pohybu, genetické predispozice, špatný oběhový systém a v neposlední řadě i stres. Stav celulitidy může zhoršovat nedostatečná práce lymfatického systému, tedy nedostatečné odvodňování organismu. A nezapomínejte ani na hormonální změny, protože právě ty mají značný vliv na ložiska tuku. Vyšší hladina estrogenu může zlepšit pružnost pojivové tkáně u žen. Nejdříve se hrbolky na pokožce objeví, jen když ji stisknete, v dalším stadiu jsou však už viditelné.

Zhubnout?

Nezapomínejte, že pokud se rozhodnete bojovat proti celulitidě s pomocí kosmetických přípravků, nezhubnete! Různé přípravky nepomohou vyřešit problémy s nadváhou. Daleko lepšího účinku dosáhnete, zkombinujete-li veškeré možnosti vedoucí k hubnutí. Tedy při používání kosmetických přípravků budete držet dietu a začnete cvičit – jen tak máte úspěch zaručen a celulitidy se možná zbavíte.

Jak na celulitidu

Cvičení – rozhodnete-li se bojovat proti pomerančové kůře sportem, jako bonus zhubnete a zlepšíte si kondici. Pokud však nevíte, které cviky jsou nejvhodnější, požádejte trenéra, aby vám poradil.

Léky – v lékárnách jsou k dostání doplňky stravy určené přímo proti celulitidě.

Masáže – v mnoha kosmetických salonech můžete využívat masáže, nebo dokonce celý program na odstranění celulitidy. Hlavní část těchto procedur spočívá v tzv. kartáčování. Masáž zlepšuje krevní i mízní oběh.

Dieta – správná dieta vám pomůže i v boji proti celulitidě, velmi vhodná je detoxikační dieta.

Kosmetické výrobky – jako žádný z předešlých způsobů, ani tyto přípravky nepůsobí okamžitě. Většinou je výsledek viditelný až po několika týdnech pravidelného používání.

Autor: zpracovala: mif
Související články