Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Důvěřujte bylinkám

26. listopadu 2007 | 10:00

Vychutnejte si péči s přírodními složkami, které pleť zkrášlí a zjemní. Rostlinky, které jsme vybrali, vám dodají i pocit pohody

Jestlipak víte, že kosmetické užití bylinek můžeme nalézt ve všech starých kulturách? Přinášíme vám osvědčené tipy na jednoduché přípravky z domácích zdrojů. Vychutnejte si péči s přírodními složkami, které pleť zkrášlí a zjemní. Rostlinky, které jsme vybrali, vám dodají i pocit pohody. Voňavá levandule Vše čisté Hrst sušených levandulových lístku můžete použít k napařování nebo do koupele - dejte hrst levandule ve lněném sáčku do lázně. Zmírní projevy nečistot na pokožce. Energizující rozmarýn Multitalent Do šálku olivového oleje přidejte 3 kapky rozmarýnového oleje. Tato směs je vhodná jako povzbuzující masážní olej na unavené nohy, ale můžete ji použít i jako 5minutovou kúru na poškozené vlasy. Královská bazalka Likvidátor stresu Po náročném dni si dopřejte koupel podle tohoto receptu: smíchejte 7 kapek éterického bazalkového oleje s 1 kelímkem smetany a přidejte do vany plné vody. Zapomenete na stres a načerpáte novou sílu. Posilující meduňka Omládnete Tato 20minutová maska se postará o mladistvé vyzařování pleti: smíchejte 150 g jogurtu s 1 lžící meduňky a 1 lžící medu. Pleťová voda Vychlazený čaj připravený spařením 2 lžiček sušených lístků meduňky 250 ml vroucí vody můžete použít jako pleťovou vodu proti nečistotám. Osvěžující máta Chladí při teplotách Koupel na nohy: dejte hrst lístků máty do lavoru s teplou vodou a ponořte do něj na 10 minut nohy. Aromatická petržel Čištění párou Na vyrážky a rozšířené póry na tváři pomůže napařování. V misce zalijte horkou vodou svazek petrželové natě. Na vyrážky si můžete nanést čerstvě vymačkanou petrželovou šťávu. Červené žilky Každý třetí den nanášejte na postižené místo petržel nasekanou nadrobno, nechte 15 minut působit a smyjte teplou vodou. Petrželová voda uvolní pleť a zmírní červené žilky na líčkách a nose, ale je vhodná i k dodatečnému čištění. Vyrobíte si ji jednoduše: nechte ležet svazek petržele ve studené vodě nejméně 4 hodiny. Zjemní pokožku V této zelené rostlině se skrývá hodně vitaminu A, který je známý také jako zkrášlovací vitamin. Maska, která vám zaručí čistou a hladkou pokožku, vznikne smícháním 1 lžíce nasekané petržele, 200 g tvarohu a 2 lžic olivového oleje. Naneste ji na tvář a po deseti minutách smyjte teplou vodou. Zábal na krk Proti jemným vráskám na krku: zalijte 2 hrsti čerstvé petržele 750 ml horkého mléka a nechte několik minut stát. Pak do směsi vložte ručník a na 15 minut si ho omotejte okolo krku.


Rostlinné masážní oleje Masáže s éterickými oleji uvolňují celé tělo a vyživují pokožku. Můžete si je koupit už hotové nebo si je můžete připravit i sama. * Jako základ použijte třeba slunečnicový a olivový olej, velmi často se používají také mandlový nebo jojobový olej. * Na 100 ml základního oleje se přidává 10 kapek éterického oleje. * Masážní olej skladujte v tmavé láhvi nebo v temnu.

Související články