Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C

Jak na celulitidu

Krémy dobře působí jako prevence a v rané fázi celulitidy.
29. října 2007 | 10:00

Pomerančová kůra je prý projevem ženskosti! Kdo z nás ji ale chce vidět na svém zadečku? Zbavte se jí, poradíme vám jak na ní

Tuto nepříjemnou záležitost zná snad každá žena. Nezáleží na věku, ani na postavě. Když se vám zakousne do zadečku nebo do stehen, jen tak se nepustí... Celulitidě se nevyhneme. Útočí i na mladé a štíhlé ženy. Jednatřicetiletá kadeřnice Jana je toho důkazem: "Celulitidu mám už asi od puberty," říká, "ale dříve nebyla tolik vidět. Mohla jsem nosit tanga a v minisukni ukazovat nohy. Během posledního roku se mi celulitida zhoršila, i když jsem stále štíhlá. Musím s tím něco dělat!" TUK V PŘIHRÁDKÁCH Podobné problémy jako Jana má více než 90 % žen. Pomerančová kůže postihuje boky, stehna břicho, ale hlavně zadeček. Ďolíčky a hrbolky nejsou jen následkem nadměrných zásob tuku. Velký podíl na celulitidě mají pohlavní hormony, které způsobují degenerativní změny podkožního vaziva. To vytváří jakési "přihrádky", v nichž se tukové buňky shlukují, a kůže je pak samý hrbolek. RYS ŽENSKOSTI "Celulitida není nemoc. Pro ženy je vlastně druhotným pohlavním znakem, protože změny podkožního vaziva jsou způsobeny zejména ženskými pohlavními hormony. Je projevem ženství, stejně jako například ňadra," říká dermatoložka MUDr. Nina Koutná z Centra estetické medicíny Kliniky GHC. CO MŮŽU UDĚLAT SAMA? To nejjednodušší, co může žena pro sebe udělat, je pravidelně masírovat postižené partie. Lépe to samozřejmě jde s účinným přípravkem, který příjemně voní. Dostatek fyzické aktivity a změna stravovacích zvyklostí v boji s celulitidou výrazně pomohou. KRÉMY Dobrou volbou jsou i krémy. "Ovšem krém, který příznivě působí na pokožku jedné ženy, nemusí mít stejný účinek u jiné ženy. Je potřeba jich nejdříve několik vyzkoušet a vybrat si. Krémy dobře působí jako prevence a v rané fázi celulitidy," vysvětluje lékařka. POMOC KOSMETIČKY Kosmetické salony nabízejí nepřeberné množství různých ošetření. K nejvyhledávanějším patří lymfodrenážní masáže, tzv. baňkování a zábaly. Ale účinnost jednotlivých kosmetických procedur má své meze. "Pokožka se vám sice zlepší, ale neznamená to, že po ukončení terapie budete mít problém s celulitidou vyřešený. Některé metody jsou dokonce agresivní. Ženy, kterým se snadno dělají modřiny, by například baňkování vůbec neměly podstoupit. A pro ženy, které mají viditelné masivní křečové žíly, není vhodná lymfodrenáž," varuje MUDr. Koutná.


JAK BOJOVAT S CELULITIDOU? Tipy osobní trenérky a poradkyně výživy Daniely Lojkové 1. POHYB * Zpevňujte svaly, redukujte tukové zásoby, rozprouděte lymfu! * Doporučené sportovní aktivity jsou takové, které zatěžují přiměřeně horní i dolní partie těla: in-line brusle, nordic walking, jízda na běžkách, cvičení na orbitrecu, kruhový trénink v posilovně, fit kickbox, tae bo. Dáváte-li přednost joggingu (není to úplně ideální aktivita proti celulitidě), oblečte si alespoň elastické kalhoty z neoprenu. 2. VÝŽIVA * Ozdravte výživu. * Omezte v jídelníčku nasycené tuky, cukry, konzervanty, barviva (chemické přídatné látky) a sůl. * Doplňujte minerály, vitaminy a stopové prvky. * Zařaďte do jídelníčku bylinné tinktury a čajové směsi na podporu detoxikace organismu a také antioxidanty: např. acerola, šípek, koenzym Q 10, zelený čaj. * Konzumujte potraviny podporující činnost jater: např. šťávu z pampelišky, semínka ostropeřce. * Jezte hodně zeleniny, ovoce, vlákniny, mořských ryb, plodů a řas. * Jezte obilniny, natural semena a ořechy. * Výrazně omezte pití kávy, přejídání a kouření. 3. DALŠÍ MOŽNOSTI * Bojujte vytrvale a nepřestávejte. * Nestresujte se a věnujete se sama sobě. * Očistěte svá střeva: kupte si vhodné přípravky v lékárně. * Dopřejte si koupele ze směsi karlovarských solí (navozují detoxikaci). * Potírejte kritické partie hřejivými gely (například s příměsí břečťanu, skořice atd.). * Masírujte a kartáčujte inkriminované partie krouživými pohyby, a to nejlépe houbou z mořských řas.
Co umí estetická medicína Pokud se rozhodnete řešit celulitidu radikálně, můžete se obrátit na některé z center estetické medicíny. A protože jde o ryze kosmetický (nikoliv zdravotní) problém, pojišťovna tyto zákroky neproplácí. Ceny se pohybují v řádech (až desítek) tisíc korun podle rozsahu zákroku. MEZOTERAPIE - Při mezoterapii se pacientce aplikují malé injekce s roztoky vitaminů nebo kofeinu přímo do postižených oblastí. Zákrok není bolestivý, musí se několikrát opakovat. ELEKTROLIPOLÝZA - Elektrolipolýza se provádí s pomocí elektrod, které jsou aplikovány jako tenké jehličky. Procedura se dělá 2x týdně, a to celkem 7x-10x. KARBOXYTERAPIE - Jde o injekční aplikaci oxidu uhličitého do postižené tkáně. U celulitidy je nutná aplikace 1x-2x týdně. Celkem asi 4x-10x. LIPOSUKCE - Liposukce může pomoci, znamená však skutečně velký zásah do podkoží. Provádí se v úplné narkóze, při odsátí menšího množství tuku v lokální anestezii.
Text: Kateřina Zlámalová ve spolupráci s dermatoložkou MUDr. Ninou Koutnou z Centra estetické medicíny Kliniky GHC, www.ghc.cz

Související články