Neděle 12. května 2024
Svátek slaví Pankrác, zítra Servác
Oblačno 20°C

Hezká podle měsíce

20. srpna 2007 | 10:00

Máme pro vás několik tipů, jak zůstat krásná. Důležité je sledovat sledovat měsíční fáze a řídit si podle nich návštěvu kosmetického salonu

Měsíc řídí příliv a odliv a jakýmsi tajemným způsobem je s ním spojený i ženský cyklus. Už v antice ženy věděly, při které fázi měsíce si umýt vlasy, případně kdy má péče o pleť optimální účinek. Pro rolníky bylo v minulých dobách samozřejmostí sázet nebo sít plodiny v určitých fázích měsíce. V současnosti jsme tyto osvědčené znalosti potlačili, možná i proto, že nejsou vědecky podložené. Nepodivovala jste se někdy, proč třeba depilace voskem bolí někdy více a jindy méně - a navíc někdy vydrží dlouho a jindy ji musíte zakrátko opakovat? Nebo proč vám účes i navzdory novému střihu dlouho nevydrží? Důvodem může být měsíc. Ale i když je pro vás pouhým vesmírným tělesem na obloze, měla byste naše měsíční rady pro krásu vyzkoušet. Za zkoušku nic nedáte! Čas na nohy Nosí vás den co den, a to bez protestů -odvděčte se jim častějším rozmazlováním. Při dorůstání měsíce (ideální během znamení Ryb) potěší suché nohy olejová koupel: zahřejte 200 ml mandlového nebo olivového oleje a nohy v něm 20 minut máčejte. Poté si natáhněte bavlněné ponožky a nechte zbytky oleje vstřebávat do pokožky. Podobně udělají vašim nohám dobře i bylinková koupel a masáž. Ale pozor: k odstranění zhrublé kůže, pro stříhání nehtů a na intenzivní refl exní masáž si vyberte raději fázi měsíce, kdy couvá a podle možností, ne v období Ryb. Nohy jsou totiž v této době obzvlášť citlivé. Stříhání a péče o vlasy Jít ve špatné fázi měsíce k dobrému kadeřníkovi je rozhodně lepší než k němu nejít vůbec. Do svého rozhodování zahrňte i měsíc: potřebujete-li, aby vlasy rostly rychleji a byly plné síly, zvolte si dobu, kdy měsíc dorůstá, a to nejlépe ve znamení Lva. Máte-li krátké vlasy a chcete, aby si účes zachoval tvar co nejdéle, je vhodný couvající měsíc. Pro nový sestřih je velmi vhodný úplněk. Stejně tak se vyplatí nahlédnout do kalendáře i při barvení nebo při trvalé. Při dorůstajícím měsíci (nejlépe v Panně) se barva lépe vstřebává a drží déle. Trvalá v té době vlasy méně namáhá.


Hubnutí a pročišťování Celý den jste jedla jen suchary a mandarinky a večer jste z hladu vyplenila ledničku? Abyste při dalším dietním byla úspěšnější, začněte s dietou, když měsíc couvá - tedy několik dní před novem. V této fázi je tělo naprogramováno na odpoutávání se od věcí, kila lépe ubývají a stejně snadněji se dá i vydržet dieta. Ideálním dnem k pročištění organismu je nov. V tento den pijte pouze vodu a šťávy. A pokud nov znamená také změnu, je to skvělé období pro to stanovit si nějaké předsevzetí.
Péče o tělo Sametově hladká a pevná pokožka na celém těle vyžaduje značné úsilí. Nepříjemné chloupky dorůstají pomaleji, když se odstraňují při couvání měsíce (ideální v období Kozoroha, Panny nebo Býka). Stejně jako tělový peeling působí výjimečně zjemňujícím účinkem i všechny metody proti celulitidě. Rozmazlovat si pokožku luxusními tělovými přípravky je malý svátek - a pokud stojí měsíc v Kozorohovi (nejlépe, když dorůstá), bude výsledek optimální.
Čištění a péče o pleť Měsíc dělá pleti dobře - musíte však použít tu pravou péči ve správný čas: čisticí masky a peeling působí lépe, když měsíc couvá nebo když je v novu. Pokožka se snadněji zbavuje nečistot a odumřelých buněk. Bude zářit čerstvostí. Výživné masky a ampulky, které pokožku vyživují, byste měla nanášet během úplňku. Pokožka je během tohoto období vnímavější ke každé péči. Pleťová masáž a oční obklady působí nejúčinněji při couvání měsíce v Beranovi. Období krátce po úplňku je ideální k péči o vyrážky a zanesené póry, lépe se totiž hojí. Stejně tak je vhodný čas i pro menší dermatologické zákroky.

Související články