Pondělí 20. května 2024
Svátek slaví Zbyšek, zítra Monika
Oblačno, bouřka 20°C

Pryč s vráskami!

5. března 2007 | 10:00

Stárneme všechny! Proto vyzkoušejte naše tipy proti vráskám a zůstaňte déle mladá. Dívejte se častěji do zrcadla a uvolněte přitom svaly v obličeji

Stárneme všechny. To však neznamená, že bychom nemohly vypadat svěží a okouzlující. Jak? To se dozvíte právě nyní! Přizpůsobit stravu Kdo do svého jídelníčku často zařazuje ryby, luštěniny, zeleninu a nízkotučné mléčné výrobky, uchová si mladost a svěžest déle než ten, kdo jí mnoho sladkostí, masa a tučných potravin. "Spánek" pro krásu Během noci se buňky obnovují na plné obrátky. Nedostatek spánku vyvede pokožku z rovnováhy a regenerace buněk se zpomalí. Dopřejte si proto denně nejméně 7,5 hodiny spánku, uléhejte už před 23. hodinou. Čerstvý vzduch Při nedostatku kyslíku pokožka rychle ochabuje. Proto se častěji zhluboka nadechněte: třeba u otevřeného okna, na cestě do práce nebo nejlépe při sportování (například při chůzi nebo běhu). I pohyb vás udrží mladou! Kontrolujte si mimiku Po šedesátce je na tváři dobře vidět, zda se člověk často mračil, nebo třeba špulil rty. Pokožka nám to vrací v podobě vrásek. Proto občas svou mimiku kontrolujte, například během telefonování nebo při čtení. TIP: Dívejte se častěji do zrcadla a uvolněte přitom svaly v obličeji. Používejte ochranný faktor Chcete-li působit proti stárnutí pokožky dlouhodobě, měla byste používat denní krém s ochranným faktorem, i když se právě nevystavujete sluníčku. Novodobá péče Nové, šetrné chemické peelingy proti stárnutí, které si můžete udělat i sama, obnovují strukturu pokožky. Jako lifting působí produkty se zpevňujícími minerálními látkami. Jiné krémy uvolňují napjaté svaly, nebo dostávají ochranné látky do buněk.


Hity v péči VITAMINY: Nejúčinnější ochrannou látkou buněk je retinol (vitamin A). Pomáhá při dělení buněk a také při omlazování a vyhlazování pleti. Koenzym Q10 zneškodňuje volné radikály, vitamin C stimuluje tvorbu kolagenu a vitamin E váže vlhkost. ROSTLINNÉ LÁTKY Extrakty ze zeleného čaje, hroznů a z olivových listů působí proti volným radikálům. Fytohormony (například ze sóji, ovsa nebo houby šitake) povzbuzují unavené buňky. Dokáží se v pokožce navázat na hormonové receptory a v místě takové vazby vyslat do vaziva protistárnoucí "pokyny".
Co ANO Jablka: Jejich glykemický index udržuje konstantní hladinu cukru v krvi. To chrání buňky před zánětem, který urychluje stárnutí. Rajčata: Barvivo lykopen působí na pokožku jako slunečník. Pomeranče a kiwi: Posilují tkáň vitaminem C. Olivový olej: Nenasycené mastné kyseliny aktivně ochraňují buňky. Voda: Dodává pokožce pevnost a ochraňuje ji před vějířky vrásek. Co NE Sladkosti: Sacharidy rychle zvyšují hladinu cukru v krvi, tělo vyprodukuje víc inzulínu, tvoří se volné radikály, které pak napadají buňky. Alkohol, máslo, červené maso. Káva: Kofein je pro buňky jedem. Cigarety: Nikotin zužuje cévy, buňky tedy hůře ,,dýchají" a pokožka rychleji stárne.
DOBRÉ TRIKY Stlačení Podporuje mikrocirkulaci v pokožce: špičkami prstů tlačte od středu obličeje směrem ven. Nejdříve stimulujte oblast brady, pak rtů, tváří, nosu a čela. Opakujte - tentokrát postupujte z venku směrem do středu obličeje. Hlazení Podporuje pružnost: zafixujte oba palce na spáncích a poté posunujte prsty ze středu čela směrem k palcům. Stejně postupujte i na tvářích a na spodní polovině obličeje. Poklepávání Zpevňuje: nejdříve si hřbetem ruky hlaďte spodek brady směrem od těla. Poté si poklepávejte po sanici. Nikdy pokožku tváře nenatahujte, raději si ji předtím natřete krémem.

Související články