Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hezké ruce a skvělé nehty

4. září 2006 | 10:00

Posilující péče na ruce a prvotřídní manikúra - to jsou základy pro krásné ruce

Den co den nám poctivě slouží. A je to na nich také znát - ne nadarmo se říká, že věk je nejvíce vidět na rukou. My však pro vás máme program, který dokáže věk ošálit.


1) Odstranění kůžičky kolem nehtů Na nehtové lůžko naneste speciální tinkturu pro odstranění nehtové kůžičky a jemně ji vmasírujte. Pak na pokožku opatrně zatlačte tyčinkou s gumovým koncem nebo tyčinkou z růžového dřeva. Podle potřeby můžete odstávající kůžičku odštípnout malými kleštičkami. Ale pozor: neostříhejte ji příliš, kůže by dorůstala nerovnoměrně!
2) Správné pilování Nehty nestříhejte, raději si je upravujte jen s pomocí pilníku. Nejlepší volbou jsou papírové pilníky s vrstvou písku nebo minerálů. Zlatým pravidlem je, že čím je nehet citlivější, tím by měl být pilník jemnější. Leštičky dodají nehtům saténově jemný lesk. A to i bez použití laku! Důležité je pilovat zásadně jedním směrem.
3) Krátký peeling s citronem "Zažraná" špína nebo nepříjemné pachy (česneku, cibule, ryb) zmizí, když nehty a konečky prstů vydrhnete rozkrojeným citronem.
4) Základní set Ruce toho, kdo si jednou týdně dělá manikúru, vypadají vždycky pěstěně. Potřebujete na to speciální peeling, nůžtičky, kleštičky na kůžičku a tyčinky s gumovým koncem.
5) Nezapomeňte krémovat Ruce si natírejte krémem tak často, jak jen to je možné. Nejlépe po každém umytí ale i v mezidobí. Dbejte na to, aby krém obsahoval takové látky, jako jsou mandlové mléko a včelí vosk. Díky tomu získáte svůdnou a hebkou pokožku.
6) Nehtové umění Když večer vyrážíte za zábavou, dobrou službu vám prokáží laky s metalickým leskem. Malé třpytivé kamínky kovový efekt ještě znásobí. Přidejte je na mokrý lak.
7) Olejová koupel Ponořte konečky prstů nebo celé ruce na 10 minut do mandlového nebo olivového oleje, případně do oleje z pšeničných klíčků - šetrně se postarají o pokožku a posilují nehty.
8) Pro "okusovačky" nehtů Nejprve malá útěcha: nejste sama, kdo si hryže nehty. Mnoho lidí je na tom úplně stejně! Nejčastějším spouštěčem takového chování bývá stres. Pokud ho neumíte cíleně odbourat, mohly by vám pomoci umělé nehty. Jejich tvrdou povrchovou vrstvu nelze tak snadno prokousnout. Nutkání stále něco okousávat se tím naruší a nehty mohou v klidu růst.
9) Keratin na křehké nehty Pokud se vaše nehty lehce lámou a štěpí, použijte zpevňovač nehtů. Účinnou látkou jsou v něm stabilizující složky jako keratin a vápník. Také je dobré nanášet si večer na nehty regenerační sérum.
10) Stop vráskám Nejdříve od třicátého roku věku platí: krému naneste na pokožku raději více než méně. Krémy na ruce s obsahem koenzymu Q 10 zjemňují vrásky. Také extrakt ze zeleného čaje chrání před volnými radikály a vznikem vrásek.
11) Nejdříve změkčit Každá manikúra by měla začít nehtovou koupelí. Na 5 minut si namočte konečky prstů do malé misky s teplou vodou a jemným mýdlem. Před pilováním nechte nehty důkladně uschnout.
12) Lakování podle systému Lak vydrží na nehtech skutečně dlouho jen tehdy, když na nich při lakování nebude ani ta nejmenší vrstvička mastnoty. Proto si ruce před lakováním nehtů dobře umyjte a nehty důkladně přetřete vatovým tampónkem s odlakovačem. Při lakování začněte vždycky uprostřed nehtu, potom pokračujte vpravo a vlevo. Nehty budou působit užším dojmem, když na nich ponecháte úzký nenalakovaný okraj.
13) Při malých nehodách Když vám při lakování ujede ruka a lak se dostane tam, kam nemá, nezoufejte. Zachráncem v nouzi je korekční tužka. Je napuštěná odlakovačem na nehty a dokáže opravit menší nehody nachlup přesně. Nemáte takovou pomůcku po ruce? Nic se neděje. Použijte obyčejnou vatovou tyčinku namočenou do odlakovače.
14) Sbohem pigmentové skvrny Tyčinky se speciální formou vitaminu C a kyseliny salicylové jsou cíleně určené na stařecké skvrny. Pokud se však chcete takových skvrn zbavit rychle a nadobro, měla byste zvolit laserový zákrok. Laser s extrémně výrazným světlem pigmentové skvrny jednoduše rozpustí na miniaturní částečky.

Související články