Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zůstaňte ve stínu

24. července 2006 | 10:00

Důsledná ochrana před slunečními paprsky udrží pleť zdravou. Přinášíme vám triky, jak se chránit před sluncem

Mnoho sluníčka škodí, to už dávno všichni víme. Pokud jste se přesto vystavila slunečním paprskům víc, než jste chtěla, máme pro vás návod, jak se rychle zachránit.


Raději ne! Nepoužívejte parfémy a kosmetické výrobky s obsahem vonných látek, extrakt z třezalky, celeru a nevystavujte se slunci, když užíváte antibiotika. Vaše pokožka by byla na světlo ještě citlivější. I hormonální změny v těhotenství, přechodu nebo při užívání antikoncepce mohou v kombinaci s UV paprsky způsobit rozšíření pigmentových skvrn.
"Pomoc, ze slunce mám pihy!" Co pomůže: Máte-li sklony k poruchám pigmentu, nevycházejte na slunce bez ochranného faktoru nejméně 30! Barvivo melanin se shromažďuje v obličeji, v okolí ramen, na dekoltu a rukou a jen velmi těžko se ho zbavíte. Domácí prostředky jako například citronová šťáva vám moc nepomohou. Pravidelným používáním speciálních kosmetických výrobků však můžete tyto melaninové ostrůvky viditelně zesvětlit. Dlouhodobé výsledky přináší jen ošetření laserem. Nerovnosti skvěle zakryjí i speciální krycí make-upy.
"Spálila jsem si dekolt" Co pomůže: Namočte ručník do studené vody, do které jste přidala tři kapky levandulového oleje. Vyždímejte ho a přiložte na pár minut na dekolt. Poté natřete uklidňujícím mlékem po opalování, popřípadě si udělejte obklad ze studené smetany, tvarohu nebo jogurtu. Ochladí podrážděnou pokožku a hydratuje ji. Vhodný je také sprej s termální vodou. V následujících dnech se vyhýbejte přímému slunci, teplo totiž proces hojení zpomaluje. Raději ne! V žádném případě si postižené místo nenatírejte olejem - zánět z úpalu by se pod ním dusil a pokožka by se zapařovala. Také mýdlo a parfémovaná tělová mléka by pokožku jen podráždila.
"Ze slunce se mi dělají vějířky vrásek v koutcích očí" Co pomůže: Čerstvě vzniklé vějířky vrásek se dají překvapivě dobře odstranit ještě před tím, než se do pokožky "vryjí": 2x denně - ráno a večer - si naneste kolem očí vyživující oční masku. Občas použijte výživné tampony na oči nebo oční krém s obsahem kyseliny hyaluronové, aloe nebo termální vody. Oční krém s obsahem retinolu působí na vrásky v noci. Přes den však musíte oční partie chránit ochranným faktorem nejméně 30 a slunečními brýlemi. Raději ně! Bez slunečních brýlí při jasném světle mžouráme a právě tím vznikají nové vrásky. Samoopalovací přípravky pokožku vysušují. Vzdejte se i vyhlazujících očních gelů - oční partie potřebují momentálně více výživy než pouhý estetický efekt.
"Moje vlasy vypadají jako sláma" Co pomůže: Vlasy si začněte chránit před přímým sluncem kloboukem nebo šátkem. Každý večer po návratu z koupaliště si z nich vymyjte sůl nebo chlor, a to jemným šamponem a následně použijte kúru na namáhané vlasy - nejlépe je nechat ji působit celou noc. Zábaly ze sezamového oleje, které můžete mírně zahřát, také pomáhají regenerovat vlasy. Během dne naneste opakovaně na vlasy zvlhčující sprej s UV filtrem. Raději ne! Šampony na mastné vlasy a proti lupům odebírají mastnotu a vlhkost. Dokonce i hřeben a kartáč jim škodí. Na vlasy si raději naneste balzám a opatrně ho rozetřete.
"Mám drsné a popraskané rty" Co pomůže: Na rty přiložte plátek okurky - šťáva bohatá na minerální látky je ochladí a dodá jim potřebnou vlhkost. Poté naneste silnou vrstvu medu, který léčí i vyhlazuje současně. Skvělé je nechat přes noc působit olej z pšeničných zrnek. Obsahuje mnoho vitaminu E a upravuje škody napáchané na jemné kůžičce rtů. Přes den opakovaně používejte speciální tyčinku na rty s vysokým ochranným faktorem. Pokud se chystáte ven, použijte tyčinku s vysokým obsahem glycerinu. Raději ne! Nepoužívejte rtěnky s dlouhodobým účinkem nebo matující rtěnky, které pokožku vysušují. Ani peeling na rty není v tomto případě nejvhodnější. Rty jen podráždí a popraskaná místa může dokonce zhoršit.

Související články