Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pěkné a hladké - tak to funguje

Nežádoucího ochlupení se můžeme zbavit vícero způsoby.
9. května 2006 | 10:00

Každá z nás to zná! Boj s nežádoucím ochlupením je nekonečný. Nabízíme několik variant, jak mít hladké nohy

Od žiletek až po epilátory a krémy - nové produkty a přístroje ulehčují odstraňování chloupků. Epilace: čistá a důkladná Při epilaci se chloupky vytahují z pokožky rotujícími pinzetami. Nejdůležitější při epilaci je zvyknout si. Výhody: chloupky dorůstají až po 4-6 týdnech. Pravidelná epilace chloupky zjemňuje. Nevýhody: opravdu to bolí. Časem se citlivost na bolest snižuje (je to sice malá útěcha, ale...). Tipy: Nejlépe funguje na krátkých chloupcích. Chce to dostatek času, po pokožce přejíždějte, dokud nezmizí všechny chloupky. Před vlastním zákrokem lze použít chladivé spreje pro sportovce a chladivé zábaly. Zklidňují a zabraňují zánětům. KDE SE TO PODAŘÍ NEJLÉPE: * Nohy - bezproblémové, a to díky méně citlivé pokožce. * Oblast kolem klína - zde to štípe jen o něco víc. Chloupky před epilací nejprve zkraťte. * Podpaždí - zde raději neprovádějte, nanejvýš dámy, které jsou méně citlivé na bolest. Obličej - jen pokud dokážete zacházet velmi zručně s větším strojkem.


Holení žiletkou: rychlé a jednoduché Nasucho nebo namokro - holení je nejoblíbenější metodou pro odstraňování chloupků. Stačí je nejdříve změkčit (nemusí být), nanést pěnu a žiletkou je bleskově oholíte. Výhody: bezbolestné a nekomplikované. Nevýhody: chloupky velmi rychle dorůstají a jsou tvrdé. Tipy: Žiletky po 5 až 7 holeních vyměňte. Před holením se osprchujte v teplé vodě, abyste chloupky zjemnila. Nezapomeňte na holicí pěnu nebo gel. Žiletka se bude lehce smýkat po pokožce a chloupky se vyrovnají, pokožku to šetří a holení bude důkladnější. A protože má holení peelingový efekt, pleť poté pořádně nakrémujte, jinak se bude stahovat a rychle vysychat. KDE SE TO PODAŘÍ NEJLÉPE: * Nohy - ideální oblast pro holení. * Oblast kolem klína - častěji se tam tvoří vyrážka. Jemnější jsou holicí strojky pro ženy. Nejdříve si vyzkoušejte, jak pokožka reaguje, teprve pak zvolte vlastní metodu. * Podpaždí - velmi jednoduché a vhodné, pokud chloupky rostou do různých směrů. * Obličej - velice špatný nápad! Chloupky dorůstají pevné a tvrdé, mění se ve vousy!
Krémy&spol.: jemnější varianta Depilační krémy obsahují látky, které chloupky změkčí natolik, že se z pokožky samy uvolní. Výhody: bezbolestné, chloupky dorůstají až po několika dnech. Nevýhody: trochu nepříjemný pach, krémy mohou pokožku dráždit. Nikdy neaplikujte na poraněnou pokožku nebo sliznici! Tipy: Pořádně se po aplikaci natřete krémem. Tato metoda je vhodná jako doplnění ke všem ostatním způsobům odstraňování chloupků. KDE SE TO PODAŘÍ NEJLÉPE: * Nohy - při jemňoučkém porostu jsou perfektní, u silnějšího ochlupení to může trvat trochu déle. * Oblast kolem klína - jemné a bezbolestné. Opět si dejte pozor na sliznici. Chloupky před zákrokem zkraťte. * Podpaždí - chloupky nejprve zkraťte, půjde to rychleji. * Obličej - nebolí to, dorůstající chloupky není vidět.
Vosky: 100x na 1 zátah Nanést, přitlačit, stáhnout: studený i teplý vosk se používají stejným způsobem. Trošku odvahy v tomto případě nebude na škodu. Výhody: vydrží 4-6 týdnů, poté chloupky dorůstají a bývají jemnější. Nevýhody: chloupky musí být alespoň 2 mm dlouhé, aby je vosk zachytil. Jemné, nerazantní stahování chloupků bolest zvětšuje. Tipy: Pokožku nejprve přepudrujte (musí být suchá a nemastná) a před stažením vosku ji vypněte. KDE SE TO PODAŘÍ NEJLÉPE: * Nohy - jsou méně citlivé. * Oblast kolem klína - musíte si zvyknout, dá se to vydržet. * Podpaždí - pouze pro odvážnější. * Obličej - efekt vydrží dlouho.

Související články