Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Velký test letních sprchových gelů: Které osvěží a přitom nevysušují?

  • 2. července 2015 | 06:00

    Sprchový gel je něco, co většina z nás neřeší. Pění to, myje to, tak co na tom dál zkoumat? Jenomže jak se potom liší sprchový gel za 40 korun od toho za 300 korun? A co může být na sprchovém gelu bio? Otestovaly jsme širokou škálu sprchových gelů s letní vůní, abychom zjistily, jestli je mezi nimi nějaký rozdíl a který vás nevysuší, ale opravdu hydratuje. Jak u nás dopadly?

  • Kosmetická redaktorka Brigita testovala:

     

    Rituals Yogi Flow, 235 Kč (200 ml)

    Rituals, sprchová pěna Yogi Flow, 235 Kč (200 ml), koupíte na www.rituals.cz
    Autor: archiv firem

    Vždy když objevím "multifunkční" výrobek, jsem nadšená, což tato sprchová pěna od Rituals splňuje. Má konzistenci lehkého gelu, který se na pokožce mění v úžasně lehkou, a přitom krémovou pěnu. Vůně je tak pronikavá, že okamžitě naplní celou koupelnu, a na kůži dlouho vydrží, což je pro mě u sprchových gelů velké plus. Kromě sprchování ji můžete bez problémů použít i na depilaci. Po použití je ale vhodné se ještě namazat.

     

    Bio Bachovky Radost, 299 Kč (150 ml)

    Bio Bachovky, bio sprchový gel Radost, 299 Kč (150 ml), koupíte na www.bio-bachovky.cz
    Autor: archiv firem

    V poslední době mi přírodní kosmetika vytlačuje z koupelny tu chemickou i v případě produktů na koupání, což je asi poslední sekce, kam ještě zcela nepronikla. Musím říct, že pokud vás trápí suchá pokožka, vyloučit produkty se sulfáty (SLS) by vám mělo rozhodně pomoci. Přírodní je i tento sprchový gel Bio Bachovky, který nádherně voní "zdravou" bylinkovou vůní, která ale není příliš intenzivní. Napěníte ho bez problémů a pokožka je po jeho použití příjemně zklidněná.

     

    Coslys, bez mýdla, červené bobule, 146 Kč (250 ml)

    Coslys, sprchový šampon bez mýdla, červené bobule, 146 Kč (250 ml), koupíte na www.biooo.cz
    Autor: archiv firem

    Coslys je další přírodní značka, v jejíchž produktech nenajdete chemii. Tento sprchový šampon se hodí jak na tělo, tak na vlasy, ale já ho na vlasy nezkoušela. Bez problémů vytváří pěnu a jeho parfemace je 100% přírodní. Červené ovoce jsem v něm ale necítila. Vůně je velmi jemná, spíš neutrální a nemůže snad nikoho urazit, mě upřímně ale ani moc nenadchla. Co ale rozhodně oceňuji, je to, že pokožku nevysušuje.

     

    Weleda, citrusový sprchový krém, 209 Kč (200 ml)

    Weleda, přírodní citrusový sprchový krém, 209 Kč (200 ml), koupíte na www.weleda.cz
    Autor: archiv firem

    Tento sprchový krém je mým favoritem. Je nádherně jemný, konzistenci má opravdu spíš jako tekuté tělové mléko, a přitom jde bez problémů napěnit. Po pokožce krásně klouže a zanechává ji provoněnou osvěžující a intenzivní vůní citrusů. Ve složení oceňuji sezamový olej, který je hned na druhém místě a díky kterému je pokožka krásně hydratovaná. Těším se, až vyzkouším i další vůně, třeba levanduli.

  • Redaktorka zdraví Maruška testovala:

     

    Fa Magic Oil Pink Jasmin, 45 Kč (250 ml)

    Fa Magic Oil Pink Jasmin, 45 Kč (250 ml), koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem

    Sprchový gel je s vůní jasmínu, což je pro mě možná až příliš romantická vůně. Ale je to jen o osobních preferencích, věřím, že si své fanoušky najde. Jinak tento sprchový gel slibuje – na základě mikroolejů – hebkou pokožku bez známky mastnoty. No, upřímně řečeno jsem tomu moc nevěřila. Jak něco, co má olej, na vás nezanechá mastnotu? A hele, světe div se, ono to skutečně funguje! Sprchový gel je příjemný a při dlouhodobějším užívání skutečně cítíte, že je vaše pokožka hebčí, vláčnější.

     

    Dermacol, mandarinkový sorbet, 59 Kč (250 ml)

    Dermacol Aroma Ritual, mandarinkový sorbet, 59 Kč (250 ml), koupíte na www.dermacol.cz nebo v prodejnách Dermacol
    Autor: archiv firem

    Pokud mám pro něco skutečně slabost, tak je to řada sprchových gelů od Dermacolu – Aroma Ritual. Tentokrát se mi dostala do ruky vůně mandarinek, která je tedy pořádně sladká. Zase to má výhodu, že po koupeli rozhodně nemáte chuť na cokoliv s cukrem. Ale na těchto sprcháčích mě baví to, že i půl dne poté, co se jimi člověk namydlí, stále cítí tu vůni. Prostě pecka.

     

    Nivea Lemongrass & Oil, 72 Kč (250 ml)

    Nivea, sprchový gel Lemon and Oil, 72 Kč (250 ml), koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem

    Mám ráda sprchové gely s drobnými částečkami, podvědomě si totiž omlouvám to, že nepoužívám peeling tak často, jak bych měla. A mám pocit, že tímto si jej nahrazuji. Navíc je to moc příjemné. U Nivea Lemongrass & Oil kvituji to, že kuličky, které jsou olejové, jsou skutečně drobné a na pokožce příjemné. V těchto horkých letních dnech jednoznačně doporučuji. Vůně je totiž opravdu osvěžující!

     

    Balea, olejové perly, 35 Kč (250 ml)

    Balea, sprchový gel, olejové perly, meruňka, jasmín, 35 Kč (250 ml), koupíte v síti drogerií DM
    Autor: archiv firem

    Sprchový gel má příjemnou vůni, takovou nevtíravou, a cítíte, jak je vaše pokožka najednou osvěžená. A tento pocit vám vydrží ještě dlouhou dobu, kdy je kůže vláčná, hebká a voňavá po mandarinkách. Navíc je cena za tento sprchový gel naprosto bezkonkurenční.

  • Editorka Radka testovala:

     

    Lavera Bio, verbena & bio limetka, 135 Kč (150 ml)

    Lavera, sprchový a koupelový gel, bio verbena a bio limetka, 135 Kč (150 ml), koupíte na www.organictime.cz
    Autor: archiv firem

    Tohle je moje letní láska. Díky jeho svěží přirozené vůni miluju ranní sprchy, gel přitom není nijak agresivní, což je jinak můj častý dojem z přípravků se svěží vůní, člověk má totiž pocit, že se myje čisticím prostředkem na podlahy – tady ani náhodou, gel je jemný. To, že přípravek od Lavery obsahuje biosložky, je příjemný bonus, a ačkoli se výrobce vyhýbá sulfátům, pění úplně normálně.

     

    Tetesept Aktivita, 50 Kč (250 ml)

    Tetesept Aktivita, zdravotní sprchový gel, 50 Kč (250 ml), koupíte v síti drogerií nebo v prodejnách Tesco
    Autor: archiv firem

    Jde o moje další setkání s touto pro mě jinak neznámou značkou. Celkově hodnotím tenhle sprchový gel kladně, je jemný a přitom osvěžující, jen by možná v některých ohledech méně bylo více – vůně sprchového gelu je na mě příliš silná a platilo to i o jiných sprchových gelech od firmy Tetesept. Výrobce na obalu uvádí, že gel obsahuje přírodní účinné látky, ale přece jen je dobré vědět, že o žádný čistě přírodní přípravek nejde, na to je složení přece jen moc dlouhým výčtem.

     

    Nobilis Tilia, citrusový, 234 Kč (200 ml)

    Nobilis Tilia, sprchový gel citrusový, 234 Kč (200 ml), koupíte na www.nobilis.cz
    Autor: archiv firem

    Nejdříve nezvyk, pak pochvala. Přiznávám, jsem zvyklá hlavně na obyčejné gely z drogerie, u kterých člověk tak nějak podvědomě posuzuje účinek podle toho, jak moc napění... Toho se tady nedočkáte, takže máte tendenci na sebe při jediné sprše zvrhnout půl balení, aby byl účinek pořádný. Není to potřeba, samozřejmě. Umyje i v mnohem menším množství a po použití je kůže vláčná a jakoby promaštěná.

     

    Saloos, sprchový olej mojito, 130 Kč (125 ml)

    Saloos, sprchový olej mojito, 130 Kč (125 ml), koupíte na www.biooo.cz
    Autor: archiv firem

    Tohle už není klasický gel, ale sprchový olej, což výrobce správně označuje. Musela jsem si na něj chvíli zvykat – není to nic, co použijete, když přijdete unavení a zpocení po celém dni zvenku, ale pokud si chcete pod sprchou dopřát spíše odpočinek, směle do toho. Sprchovým olejem se těžko namydlíte od hlavy k patě, ale prostě ho jemně vetřete do kůže a opláchnete. Pokud má někdo citlivou a sušší kůži jako já, bude hodně spokojen. Navíc už se po sprše a otření nemusíte mazat ničím dalším. To nám líným lidem taky vyhovuje.

     

    Bomb Cosmetics – Dokonalý sprchový gel, 210 Kč (300 ml)

    Bomb Cosmetics – Dokonalý sprchový gel, 210 Kč (300 ml), koupíte na www.anabela.cz
    Autor: archiv firem

    Krásné balení, podle mě jedna z věcí, které při nakupování sprchových gelů rozhodují. Pokud tedy nemáte nějaký oblíbený, což já nemám. Vůně stejně intenzivní jako obal, asi bych si vybrala o něco decentnější, z těchhle voňavých bonbonů by měla radost spíše moje čtyřletá dcera. Jinak se dobře dávkuje a celkově mu není co vytknout.

  • Módní redaktorka Andrea testovala:

     

    Ziaja, mořské řasy, 74 Kč (500 ml)

    Ziaja, sprchový krém, mořské řasy, 74 Kč (500 ml), koupíte na www.ruzova10.cz
    Autor: archiv firem

    Jednoduché, ale zajímavé obaly firmy Ziaja mě vždycky nadchnou. Stejné to bylo i se sprchovým gelem v měkké průhledné lahvi, který mě navíc zaujal svou svěží vůní připomínající letní dovolenou u moře. Skvělé je, že je unisexový, takže ho můžete používat na dovolené společně se svým partnerem a ušetříte místo v kufru. Půllitrové balení vydrží opravdu dlouho a stojí pár korun. Prostě se vyplatí.

     

    Eucerin Aquaporin Active, 235 Kč (400 ml)

    Eucerin, sprchový gel Aquaporin Active, 235 Kč (400 ml), koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem

    Výrobky Eucerin jsou moje závislost. Sprchový gel není výjimkou. Dokonale voní, přestože je velmi šetrný k pokožce. Je vhodný i pro sluncem podrážděnou kůži, kterou zchladí a zklidní. Doporučuji po každé sprše dopřát tělu ještě namazání tělovým mlékem od Eucerinu. Díky těmto dvěma přípravkům zvládnete celé léto opravdu hravě. I tento výrobek má však své chyby. Jednou z nich je samozřejmě vyšší cena, která však naprosto odpovídá výkonu a také množství produktu, a druhou je pumpička, ze které občas během zavírání unikne trocha sprchového gelu.

     

    Avon Naturals, marakuja a pivoňka, 79 Kč (200 ml)

    Avon, osvěžující sprchový gel s marakujou a pivoňkou, 79 Kč (200 ml), koupíte na www.avon.cz
    Autor: archiv firem

    Svěží sprchový gel vám po umytí provoní nejen kůži, ale i celou koupelnu. Na citlivější pleti však může občas svědit. Jinak velmi oceňuji malé a zároveň praktické balení, které se skvěle hodí na krátké víkendové pobyty.

     

    Adidas Skin Detox, 75 Kč (250 ml)

    Adidas Skin, detox sprchový gel, 75 Kč (250 ml), koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem

    Zhruba poslední rok si dost ujíždím na peelingu. Tento sprchový gel vyřešil moje dilema, jestli má smysl balit si s sebou do krosny na vodu i půllitrový oblíbený peeling. Nemá! Stačí totiž sprchový gel Adidas a peeling dohromady v praktickém balení. A až se budete rozhodovat, kterou barvu si pořídit, doporučuji ten fialový, který mě svou pronikavou vůní borůvek naprosto nadchl.

  • Externí redaktorka Irena testovala:

     

    Dove Go Fresh Mandarin, 55 Kč (250 ml)

    Dove Go Fresh Mandarin Tiaré, 55 Kč (250 ml), koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem

    Tento sprchový gel splňuje standard značky Dove – pokožku opravdu zanechává vláčnou a hydratovanou. Je sice trochu hutnější, ale dobře se roztírá a bez problémů oplachuje, takže člověku nezůstane na pokožce žádný film. Oceňuji také šetrnější složení výrobku. Vůně mandarinky patří k mým nejoblíbenějším, tahle mi přišla trochu umělá.

     

    Fenjal Vitality Revitalising, 89 Kč (200 ml)

    Fenjal, sprchový krém Vitality Revitalising Body Wash, 89 Kč (200 ml), koupíte na www.fann.cz
    Autor: archiv firem

    Sprchový gel Fenjal vyniká intenzivní mýdlovou vůní. Dobře se roztírá a oplachuje, pokožku jsem ale po něm měla sušší, hlavně na rukou. Tělo jemně voní i po umytí a otření. Oceňuji, že Fenjal je bez parabenů, silikonů, minerálů a barviv.

     

    Sebamed, osvěžující gel Spa, 88 Kč (200 ml)

    Sebamed, osvěžující sprchový gel Spa, 88 Kč (200 ml), koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem

    Sprchový gel Spa je určen pro citlivou pokožku. Má nenápadnou, velmi jemnou neutrální vůni. Podle výrobce ho stačí použít velmi málo: to je skutečně pravda, je to ovšem trochu nezvyk. Gel také méně pění než ostatní přípravky, mně osobně to nevadilo. Pokožka je po koupeli svěží a nevysušuje se, neměla jsem potřebu použít ještě tělové mléko. Jelikož stačí prostředku použít opravdu málo, výrobek se cenově vyplatí.

     

    L´Occitane, sprchový gel Cedrat, 395 Kč (250 ml)

    L´Occitane, sprchový gel Cedrat, 395 Kč (250 ml), koupíte v prodejnách L´Occitane nebo na www.loccitane.cz
    Autor: archiv firem

    Gel je sice primárně určen pro muže, vůně citrusů a dřeva ale rozhodně není typicky pánská. Je velice jemná a v horkých letních dnech příjemně osvěžující. Přípravek se dá použít i na vlasy, což je praktické. Vlasy pak nejsou vysušené nebo roztřepené, jak tomu bývá u některých univerzálních přípravků, a jemně voní. Oceňuji, že neobsahuje chemický koktejl z parabenů, ftalátů a silikonů. Za to si člověk ovšem připlatí. Osobně bych tento sprchový gel dokázala používat celé léto doma i na cestách, jen občas bych ho vystřídala nějakým výživnějším šamponem.

  • Redaktorka VIP Gábi testovala:

     

    Radox Revived Mandarin & Lemongrass, 65 Kč (250 ml)

    Radox Revived Mandarin Lemongrass, 65 Kč (250 ml), koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem

    Radox je taková klasika, která mě ještě nikdy nezklamala. Zkoušela jsem tentokrát mandarinkový, který svou příjemně citrusovou vůní navozoval pocit svěžesti, takže ranní sprcha s ním je opravdu povzbuzující. Kůže není po sprchování vysušená a nestahuje se.

     

    Alva, bio rakytníkový sprchový gel, 249 Kč (150 ml)

    Alva, rakytníkový sprchový gel bio, 249 Kč (150 ml), koupíte na www.organictime.cz
    Autor: archiv firem

    Sprchový gel Alva s rakytníkem je výborný jak na celé tělo, tak na pleť v obličeji, je vůči ní šetrný. Je super a pěna, kterou tvoří, je velice jemná. Rakytník v mýdle obsažený by měl předcházet vysoušení pokožky a působit proti stárnutí pleti. Byla jsem s ním maximálně spokojená, jediné, co mi vadí, je vůně, ale to je hodně individuální a to, co nevoní mně, může vonět ostatním.

     

    Rituals Happy Buddha, sprchová pěna, 235 Kč (200 ml)

    Rituals, sprchová pěna Happy Buddha, 235 Kč (200 ml), koupíte na www.rituals.cz
    Autor: archiv firem

    Poprvé jsem měla možnost vyzkoušet pěnu a jsem nadšená. V podstatě vám z lahvičky vystříkne gel, který se mění v nádherně nadýchanou, jemnou pěnu. Je to, jako byste se ve sprše natírala šlehačkou. Výrobky Rituals vždycky nádherně voní, takže musím říct, že sprchování dostává rázem ještě další rozměr, opravdu příjemné!

     

    Oriflame Discover Sicilian Dream, 69 Kč (250 ml)

    Oriflame, sprchový gel Discover Sicilian Dream, 69 Kč (250 ml), koupíte na www.oriflame.cz
    Autor: archiv firem

    Zajímalo mě, jak voní takový sicilský sen. Vůně jsou pro mě u produktů kosmetiky jedním ze zásadních faktorů. Citrony, fialky a verbena se spojují tak, že vám zpříjemní zážitek ze sprchování. Jinak je to běžné tekuté mýdlo, které dobře pění a nevysušuje pleť.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.