Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Když už kosmetika nestačí: 5 nejčastějších plastik, které podstupujeme

  • Plastiky dnes už nejsou jen výsadou celebrit! Na konzultace k plastickým chirurgům chodí stále víc normálních lidí, kteří na sobě chtějí za každou cenu něco vylepšit.
    30. září 2014 | 14:00

    I když máte pocit, že neustále a zcela marně zápolíte s přibývajícími vráskami, boj se stárnutím nevzdávejte. Krása je sice pomíjivá, ale v dnešním moderním světě důležitá, a tak není nic špatného na tom, když se jí pokusíte uchovat co nejdéle. Možností je spousta...

  • Zvětšení prsou (augmentace)

    Jak to mají muži se silikonovým poprsím? Každý jinak, v jednom se ale shodnou, líbí se jim přirozenější vzhled víc, než příliš nafouknuté balony.
    Autor: Shutterstock.com
    Tenhle zákrok patří vůbec k nejčastějším. Každá žena, která se pro zvětšení prsů rozhodne, by měla ale od svého lékaře nejdřív získat maximum informací.

     

    Prsní implantáty se vyrábějí v mnoha tvarech a typech, a tak umožňují individuální volbu pro každou ženu i každý typ operace. Vyrábějí se z velmi odolného materiálu a jsou plněné silikonovým gelem. Ten má paměťový efekt, to znamená, že po deformaci se gel vždy vrátí do svého původního tvaru. Díky tomu velmi věrně imituje přirozený prs.

     

    Na základě řady studií je průměrná životnost prsního implantátu cca 10 let. Lékaři doporučují ženám po operaci pravidelné kontroly v prsní poradně, kontrola je vhodná také po prudkém nárazu na prsy při autonehodě, sportu, pádech z výšky apod., kdy mohlo dojít k prasknutí pouzdra implantátu.

  • Operace očních víček

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Operaci očních víček podstupují ženy i muži nejen z estetického hlediska, ale i z důvodů zdravotních a funkčních obtíží. S přibývajícím věkem totiž kůže horních očních víček ztrácí elasticitu, kůže více povoluje, vzniká kožní převis a ten může dosahovat až přes okraje víček. Tento nadbytek kůže je pak nejen neestetický, ale způsobuje i zdravotní problémy – větší únavu očí, pocit horšího vidění, zvýšené slzení či bolesti hlavy.

     

    Operace se provádí nejčastěji mezi 40-50. rokem věku, buď jen na horních, nebo jen na dolních víčkách, ale může se provést i na obou současně. Záleží na stavu víček, na vašem osobním rozhodnutí a samozřejmě na konzultaci s lékařem. Zákrok odstraní nadbytek kůže na horních víčkách, zlepší komfort vašeho vidění, a navíc získáte veselejší a více otevřený pohled, díky kterému omládnete. Operace dolních víček odstraní nevzhledné „pytlíky“ pod očima a otoky po únavě, nevyspání nebo delším spánku. Operace se provádí buď v místním znecitlivění nebo v tzv. analgosedaci, domů odejdete většinou již 2-4 hodiny po operaci.

  • Liposukce


    Žena si měří křivky.
    Autor: Shutterstock.com
    Odsátí tuku je chirurgický výkon, při kterém provádíme snížení podkožní tukové vrstvy odsátím určitého množství tuku tam, kde dochází k jeho nadměrnému ukládání. Pro liposukci jsou tak vhodné především partie boků, podbřišek, stehna v oblasti kyčelního kloubu a pod hýžděmi a vnitřní strany kolen.

     

    Liposukce ale není metodou, která snižuje nadváhu obézních jedinců. A není ani vhodná pro redukci podkožního tuku na velkých plochách, kde není vytvořen tukový polštář (přední strana stehen, lýtka, nadbřišek, záda apod.), protože na kůži mohou v takovém případě vzniknout nepravidelné nerovnosti, které se pak obtížně odstraňují. Kvalita, kontraktilita a elasticita kůže je rovněž velmi důležitá pro výsledný efekt, při nedostatečné elasticitě a kontraktilitě, které se snižují s věkem, může zůstat kůže po výkonu povolená a povislá, proto je třeba zvážit i rozsah výkonu úměrně věku.

  • Minilifting

    Málo se o tom mluví, ale některé plastiky vám zaplatí zdravotní pojišťovny
    Autor: profimedia.cz
    Problematiku stárnutí obličeje lze úspěšně řešit díky různým neinvazivním metodám s pomocí botulotoxinu, injekčních výplní apod. Obličej tak získá poměrně mladý vzhled, může vás však trápit povolená kůže v oblasti ústních koutků a dolní čelisti. Účinným řešením je pak operace obličeje tzv. minilifting, při kterém jsou oproti klasickému faceliftu rozsah operace i jizvy menší a hojení rychlejší.

     

    Ideální období pro operaci je mezi 40 - 50. rokem věku, kdy již kůže ztrácí elasticitu a projevuje se mírné, ale již viditelné povolení kůže. Během operace se odstraní nadbytky kůže v dolní polovině tváře a oblasti čelistního úhlu, dojde k vypnutí kůže a současně se posunou a zpevní podkožní struktury. Operace se provádí v kombinaci místního a celkového znecitlivění. Do domácího ošetřování budete propuštěni druhý den po operaci.

  • Abdominoplastika

    úvodní
    Autor: ISCARE
    Plastika břicha je operací, která řeší problém povislé kůže a povolené břišní stěny, jak tomu bývá nejčastěji po těhotenství nebo výrazném zhubnutí. Plastika břicha zpevní rozestouplé svaly stěny břišní, sníží podkožní tukovou vrstvu a odstraní nadbytky kůže.

     

    Abdominoplastika přináší dobré vzhledové i funkční výsledky, ale za cenu jizev, nutných k redukci přebytečné kůže. Jizva zůstává obvykle těsně nad ochlupením v celé šíři mezi oběma kyčelními kostmi. Je umístěna tak, aby byla pokud možno v celé délce kryta spodním prádlem. Jako jiné jizvy časem bledne, ale vždy zůstává a její kvalita je individuální. Malá okrouhlá jizva je i kolem pupku, která vznikne po jeho přesazení do nové pozice.

    A co na to říká odborník?
    primář MUDr. Dušan Záruba, Ústav estetické medicíny, www.uem.cz

    „Pokud vás trápí jakékoli kosmetické vady a nedostatky, rádi byste je vyřešili, návštěvu kliniky estetické medicíny neodkládejte. V mnoha případech se totiž vyplatí přijít dříve než později. V mladším věku je kůže ještě dostatečně pružná a dovoluje přistoupit k některým operacím s menším rozsahem jizev, které v pozdějším věku lze již obtížně provádět, protože požadovaný efekt nebude dostatečný. Při osobní konzultaci lékaře seznámíte se svými obtížemi a představami, získáte dostatek informací o možném řešení a konkrétním zákroku, jeho efektu, průběhu i rekonvalescenci. Zkušený odborník vám ale také může v tuto chvíli doporučit i jiné možnosti estetické medicíny a naopak navrhne operační zákrok až s odstupem času, kdy operace zaručí mnohem lepší a trvalejší výsledek.“

Klíčová slova:  plastika, plastická operace, krása