Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Plešatá kráska chce být Miss America

15. ledna 2011 | 21:42

Je mladá, krásná, ale místo vlasů má na hlavě jen chomáčky. Přesto se uchází o titul Miss America. Kayla Martell (21) získala titul Miss Delaware, teď zkouší štěstí v národní soutěži krásy. Chce dokázat, že i lidé, kteří se liší od diktovaného kánonu krásy dnešní doby, mají šanci na úspěch.

 

Miss Delaware Kayla Martell (21) je krásná dívka s blond vlasy. Od ostatních 51 finalistek soutěže Miss America se však liší. Její plavá hříva je jen paruka! Kayla od 13 let trpí ztrátou vlasů. Jí však tento handicap nezabránil v tom, aby se přihlásila do soutěže krásy.

Kayla se stala Miss Delaware a automaticky tím postoupila do soutěže Miss USA. Z konkurence strach nemá. Sebevědomí jí dodává dokonalá paruka. Kayla doufá, že na ni už brzy nasadí korunku vítězky. Letošní bude mít jubilejní pořadové číslo 90. A i kdyby Kayla nezvítězila, doufá, že bude inspirací pro všechny ty, kteří ve svém životě bojují s vlastní jinakostí.

Chodí bez paruky, soutěžit bude s vlasy

„Na dlouhé vlasy si stále zvykám,“ nechala se slyšet Kayla, která většinu času tráví bez paruky. To, že nemá vlasy, jí potíže nečiní v soukromém ani pracovním životě. Na přehlídky je velice žádaná i holohlavá.

Přesto má doma několik paruk. Jedna se jmenuje Miss Delaware, s níž vyhrála státní kolo. Miss Amerika je připravená na národní soutěž. Má také paruku ve stylu Shirley Temple s velkými loknami. A jedné říká fotbalová máma, ta má sestřih jakési usazené vdané ženy žijící na předměstí, která tráví spoustu času se svými dětmi na hřišti. Když zrovna Kayla chodí bez paruky, nosí její účesy figurína Sheila.

Plešaté krásce začaly vlasy vypadávat ve 13 letech. Trpí vrozenou nemocí s názvem alopecia areata. Na zvědavé pohledy okolí si už zvykla. Nebojí se chodit bez paruky. Kayla se chce zapojit do osvěty a informovat veřejnost o nemoci, kterou sama trpí.

Autor: INT, šim