Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bezbolestná liposukce: Vyzkoušely jsme na vlastní kůži!

12. prosince 2010 | 16:32

FOTO: Snad každá žena touží po dokonalejším těle, ale ne všechny mají čas a vůli pravidelně cvičit. Proto vyhledávají metody, které je zbaví nadbytečných tukových buněk bez námahy. Jednou z nich je liposukce, která kromě shozených centimetrů slibuje, že neucítíte žádnou bolest. Redaktorka Blesku odbourávání tuku sama podstoupila.

Bezbolestná liposukce je jakousi alternativou chirurgického odsávání tuku. Provádí se však povrchově, nic do vás nebudou vpichovat ani nemusíte podstoupit narkózu či spolykat léky proti bolesti. Principem je totiž rozbití tukových buněk ultrazvukem.

Odborně se to nazývá kavitace. Obsah buněk se uvolní a přirozeně odplaví lymfatickými a močovými cestami ven z těla. Liposukce je založena na působení nízkofrekvenčního ultrazvuku, který pomocí speciálního přístroje prochází tkání lidského těla.

Před liposukcí vás postaví na váhu, která změří hmotnost i poměr svalů a tuků v těle
Autor: Tomáš Vrbenský

Bez alkoholu

Na terapii jsem se musela předem objednat. Upozornili mě, že musím před zákrokem dodržovat určitý režim, to znamená vypít 3 litry tekutin za den, aby se ve mně rozproudila lymfa. Samozřejmě žádný alkohol a tučná jídla.

U recepce jsem pak vyplnila zdravotní dotazník a byla upozorněna na to, v jakých případech bych nemohla zákrok podstoupit, tedy např. při menstruaci. Člověk také nesmí trpět onemocněním srdce a jater. Masérka mě pak zavedla ke speciální váze, kterou změřila kromě hmotnosti i poměr svalů a tuků v těle.

Minuty utrpení

V samostatné místnosti, která poskytovala maximální soukromí, masérka změřila obvod zadku a stehen, na kterých jsem se rozhodla liposukci otestovat. Předtím, než mi masérka Nikol přiložila na vybrané partie ultrazvuk, provedla lymfatickou masáž na uvolnění. To byla ta příjemnější část terapie. Zadek a stehna pak natřela chladicím gelem a do ruky mi vsunula kovovou tyčinku. „Slouží na to, aby ultrazvuk procházel tělem. Pokud paličku pustíte z ruky, masáž se zastaví,“ vysvětlila.

A pak minuty »utrpení« začaly. Když masérka přiložila speciální hlavici na nagelovanou partii, ultrazvuk začal procházet tělem a vydávat nepříjemný pískavý zvuk. Nic mě ale nebolelo. Když mi však Nikol přiložila na tělo

Speciální hlavicí prochází nízkofrekvenční ultrazvuk
Autor: Tomáš Vrbenský
vakuovou hlavici, do smíchu mi nebylo. Bylo to nejen nepříjemné, ale i bolestivé.

A proč to bolelo, když má být liposukce bezbolestná? „Pokud máte v těle málo tuku, tak to může bolet. Vysvětlila bych to tak, že vám v podstatě tlačíme na svaly a nemáme co odbourávat a rozpouštět,“ řekla masérka a dodala, že přístroj svaly nepoškozuje.

Vypila jsem 4 litry vody

Pak následovalo obalení do celofánu a uložení do speciálních vakuových kalhot. Kalhoty se nafukují a stlačují, a tak vás masírují a napomáhají odstranit uvolněné a rozpuštěné tuky. Na závěr mně změřili úbytek tuku.

„Během jednoho ošetření dochází k obvodovému úbytku 2 až 6 cm, samozřejmě podle typu postavy,“ řekla masérka. Já jsem ztratila 1,5 cm. Po zákroku jsem měla nezvyklou žízeň. Liposukci jsem podstoupila v 17 hodin a do půlnoci, kdy jsem šla spát, jsem vypila 4 litry vody!

Druhý den jsem se cítila jako po náročném cvičení. Bolelo mě celé tělo. Na každého ale ultrazvuková liposukce působí jinak. Někdo je unavený a někdo ani neví, že nějakou masáž podstoupil. Rozhodně je však lepší, aby ji vyzkoušely ženy, které mají víc tuku. Pro ty hubenější to bude bolestivější. Liposukce ultrazvukem se dá opakovat po 7 až 10 dnech.

Redaktorka Blesku před a po liposukci

Obvod stehen před liposukcí: Levé 48 cm a pravé 48,2 cm
Obvod zadku před liposukcí: 89,5 cm
Obvod stehen po liposukci: Levé 46,5 cm a pravé 46,7 cm
Obvod zadku po liposukci: 88 cm

KDY JI NEMŮŽETE PODSTOUPIT

■ menstruace v den ošetření
■ srdeční choroby, transplantace
■ vysoký cholesterol
■ užívání léků proti srážlivosti krve
■ těhotenství
■ kovové implantáty v těle
■ vážná jaterní, ledvinová a onkologická onemocnění

VÝHODY

■ časová nenáročnost (max. 1,5 hod.)
■ cílenost – ultrazvuk s vakuem zacílí přesnou partii
■ žádný jojo efekt – tuk se vám z těla vyplaví
■ nic do vás nepíchají, nezavádějí a na těle nebudete mít modřiny
■ pro ženy s plnějšími tvary bezbolestná
■ je levnější nežli chirurgický zákrok.

DALŠÍ CENY

Ruce 1990 Kč
Lýtka 2490 Kč
Bříško 2990 Kč
Stehna 3490 Kč
Bříško + Boky 4490 Kč
Stehna + Zadeček 4990 Kč

Autor: Katarína Krajčiová, mivrk