Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Hollywoodské klony aneb Opravdu toužíte po plastice?

28. října 2009 | 05:00

Zábavní průmysl nutí své hvězdy, aby vypadaly stále skvěle. A ony hledají věčné mládí. Nápoj se ještě nenašel. Na(ne)štěstí plastická chirurgie slibuje pomoc díky novým metodám. Výsledkem jsou krásné… klony.

Když se sejdou na party dvě ženy ve stejných šatech, nejraději by si vjely do vlasů, ale to, že se jejich obličeje a make-upy začínají podobat jako vejce vejci, je jim jedno.

Toto déjà vu můžete v Hollywoodu potkávat na každém kroku: pillow faces – obličeje, které vypadají jako vycpaný polštář – jsou nejnovějším trendem. Ať už jsou to Sharon Stone, Kylie Minoqgue, nebo herečka Daryl Hannah, všechny sáhly po látkách, které vyčarují naducané mladistvé tváře. K tomu si přimyslete botoxové injekce a čelo je hned bez jediné vrásky. Nakonec následuje kolagen nastřelený do rtů pro smyslný úsměv. Je hotovo! Všechny ženy od čtyřiceti výše vypadají jako jedna panenka Barbie.

Tento trend se hrozivě šíří u nás, podívejte se třeba na zpěvačku Daru Rolins. Ne každý musí ale musí podlehnout. Přirozená krása, je totiž pořád ještě krása.

407752:gallery:true:true

Jak funguji pillow faces – tváře jako polštáře
Tajemství spočívá ve vyplňující látce – kyselině hyaluronové. Ta se aplikuje buď čistá, nebo v kombinaci s dalšími látkami, například botoxem. Kyselina hyaluronová váže až šest litrů vody a jedna aplikace vyplní vrásky a povadlé partie na několik měsíců.

Novinkou je hyaluronová kyselina s tzv. depotním efektem, která v dané oblasti navíc povzbuzuje produkci kolagenu a tělo ji mnohem hůře odbourává. Velké riziko spočívá v předávkování. Cena: od 7800 Kč.
Lze podstoupit tento zákrok v Česku? „Aplikace čisté kyseliny hyaluronové do vrásek je u nás běžná a dostupná. Při opakovaných aplikacích se její účinek na vrásky prodlužuje.

Látky, které vydrží v pokožce déle než jeden rok, obvykle obsahují akrylátový hydrogel, ten ale může vyvolávat tvorbu granulomů, jež pak působí nevzhledně a danou oblast deformují. Granulomy se velmi špatně odstraňují a zákrok se téměř nikdy neobejde bez následků,“ říká MUDr. Jitka Chaloupecká, korektivní dermatoložka a vedoucí lékařka Laser Centra Anděl.

Nikdy není dost brzo
Syntetika slaví triumf. Trend je neúprosný a obrázek současné ženské krásy jasný: mladá, fit, s dlouhou hřívou vlasů a k nakousnutí. Snaží se tak v přechodu vypadat zpěvačka Madonna i mladé hollywoodské hvězdičky, které první zákroky podstupují ještě před dvacátým rokem věku. Příkladem může být sestra herečky Lindsay Lohan jménem Ali. Té bylo ještě sladkých -náct, a už si dala zvětšit ňadra. Spolu s Lindsay si pak nechaly vylepšit rty. V Hollywoodu se od té doby nediví nikdo ničemu.

Na mně je vše přirozené!
Mezi nejčastější „operace“, které žádají ženy, patří botoxové injekce, odsátí tuku, modelace rtů, narovnání nosu a vsazení implantátů. My můžeme jen spekulovat, ale zkušené oko plastického chirurga většinu zákroků pozná.

Třeba herečka Nicole Kidman zdůrazňuje, že vše na ní je přirozené. „Nepodstoupila jsem žádný zákrok. Používám pouze krémy proti slunci a nekouřím.“ Odborníci však tvrdí, že má s největší pravděpodobností vsazené lícní implantáty a je typickou obětí botoxového šílenství – má téměř nehybnou mimiku.

Také herečka Demi Moore nedávno popřela, že by za svůj půvab zaplatila několik milionů korun. Říká se, že podstoupila plastiku obličeje, liposukci břicha, boků a zvětšení poprsí. Kráska a manželka o patnáct let mladšího herce Ashtona Kutchera pravděpodobně lže.

Největší novinka v Hollywoodu – málo krve, žádná anestezie
Smart lipo je odstranění tuku laserovou metodou. Provádí se v místech, kde se těžko aplikuje liposukce, například na nadloktí, kolem kolen, v horní části břicha a na prsou. Ultratenkou kanylou se pod kůži vpraví laser, který efektivně ničí tukové buňky a stahuje kolagenová vlákna. Zničený (rozpuštěný) tuk se odplaví během pěti až šesti týdnů lymfou. Krvácení žádné, jizvy žádné. Cena záleží na rozloze upravené části těla. Většinou se pohybuje kolem 2500 euro. Rizikem je popálení při špatné manipulaci.

Lze podstoupit tento zákrok v Česku? „Tato metoda se u nás také provádí a určitě je i dostupná. I zde musíte počítat s drobnými jizvičkami jako u každé jiné liposukce po vstupu kanyly a s rizikem popálení pokožky. Určitě ale nenahradí klasickou liposukci,“ říká doktorka Chaloupecká.

Krásná Nicole Kidman (42) se podle odborníků zákrokům také nevyhnula.
Autor: profimedia.cz

Voskové figuríny na cestě za krásou
Zpěvačka a herečka Cher, bývalá manželka Elvise Presleyho Priscilla nebo herečka Melanie Griffith patří ještě ke generaci, která do sebe nechala řezat skalpelem. Zákroky, jež tyto dámy podstoupily, jsou mnohdy nepřehlédnutelné. Teď, když vypadají jako voskové figuríny, těžko hledají cestu zpět k přírodní kráse. Vracejí se k „lékařům půvabu“, aby jim navrátili alespoň trochu přirozenosti. Typický hollywoodský obličej vypadá asi takto: ztuhlá mimika kvůli botoxovým injekcím, naducané tváře jako jablíčka a rty jako hadice. Pokud vlastníte takový obličej, není jednoduché s tím něco udělat.

Netýká se to ovšem jen obličeje. Dámy, jako manželka slavného fotbalisty Victoria Beckham, herečka Carmen Electra nebo známá prsatá hvězda Pamela Anderson, během let několikrát změnily objem svého hrudníku. Ovšem dnes existují metody, které nejsou invazivní. Pokud tedy nějaká hvězda říká: „Pod skalpel jsem si nikdy nelehla!“, nemusí lhát.
Podle posledních fotografií si nechala zvětši prsa i sympatická herečka Jennifer Aniston. Spekuluje se o injekcích gelu macrolene.

Pamela Andersonová
Autor: AFP

Víte, co je to macrolene?
Jedná se o gel na bázi kyseliny hyaluronové, který se bez narkózy (v lokálním umrtvení) aplikuje pomocí silné jehly a injekční stříkačky do ňader (či hýždí, stehen nebo na místa po nepodařené liposukci). Gel je postupně metabolizován játry a efekt zvětšení vydrží asi rok a půl. Cena za 20 ml látky je zhruba 10 000 Kč.

Na českém písečku

V Česku si na plastickém zákroku dokonce můžete postavit kariéru. Jako modelky Hana Mašlíková, Dominika Mesarošová nebo Vlaďka Erbová. Zpěvačce Heleně Vondráčkové narostla ňadra také až po padesátce. Leona Machálková si před lety nechala upravit nos, stejně jako bezpočet modelek v současnosti. Malé či větší zákroky se u lidí v showbyznysu pokládají za normu. Proti gustu žádný dišputát, ale je dobré uvědomit si, že krása, kterou vídáme v médiích, je často falešná.

Co se chystá
Chcete znát novinky z plastické chirurgie? Těch je pořád hodně, tento druh podnikání totiž dost vynáší. Takže proč nepřicházet stále s něčím novým?
Zvětšení prsou přebytečným tukem pacienta

Britští lékaři se chystají nabídnout ženám novinku, kterou je zvětšení prsů pomocí jejich vlastního tuku odsátého z jiných částí těla, nejčastěji ze stehen, břicha a hýždí. První klientky by měly tuto metodu podstoupit na začátku příštího roku. Prsa se mohou zvětšit až o tři velikosti. Změny jsou prý trvalé, a to i po čtyřech až pěti letech. Cena by se ve Velké Británii měla pohybovat v přepočtu okolo 240 000 Kč.

Nový gel
Novinkou, která by se zanedlouho měla objevit v Česku, je MetaCrill. Jedná se o tzv. biokompatibilní materiál (sterilní gel bez toxických látek), který se aplikuje injekčně. Používá se k vyplnění vrásek, zpevnění kontur obličeje,dotvarování lícních kostí, zvětšení rtů, k vyplnění jizev a deformací, ke zpevnění prsou, vytvarování zadečku atp. Tento gel nevyvolává alergii a nemigruje z místa aplikace, účinek je trvalý. Cena pro Českou republiku není ještě stanovená, ale měla by být nižší než u silikonových implantátů.

Madonna
Autor: profimedia.cz

Co může žena také po chirurgovi chtít (ale ten jí nemusí vyhovět)?
Šílenství nekončí. Touha být krásná a sexy žene do čekáren plastických chirurgů ženy, které chtějí až absurdní zákroky. Chirurgové je samozřejmě můžou odmítnout. Pokud nebudete mít štěstí v Česku, k dispozici jsou lékaři v sousedním Německu.

- Zúžení vaginy (rozšířeného vaginálního kanálu po porodu), cena: 110 000 Kč
- Zvětšení bodu G pomocí injekcí, cena: 41 000 Kč
- Rekonstrukce panenské blány, cena: 14 000 až 28 000 Kč
- Zmenšení malých stydkých pysků, cena: 10 000 Kč
- Odstranění článků prstů pro možné nošení vysokých podpatků, cena: 130 000 až 190 000 Kč
(Uvedené ceny jsou pouze orientační a mohou se u jednotlivých zařízení lišit.)

Touha po kráse vás může stát spoustu peněz, starostí i život

Pečlivě si přečtěte následující informace

- V Česku je kolem 150 plastických chirurgů, další operace provádějí lékaři jiných specializací (gynekologové, dermatologové atd.).

- Pět procent pacientů po zákroku žádá o reoperaci jiného plastického chirurga.

- Až deset procent lidí je s výsledkem subjektivně nespokojeno.

- V únoru letošního roku zemřela na stole plastického chirurga jedné pražské kliniky jedenatřicetiletá maminka dvou dětí Lenka Housková. Paní Magdaléna, matka tří dětí, zemřela letos v květnu po plastické operaci břicha. V prvním případě bylo dokázáno, že za smrt pacientky lékaři nemohou. Podobné to zřejmě bude i v druhém případě.

Co byste měla vědět

- Plastická operace je operace jako každá jiná se všemi riziky i následnými komplikacemi. Rozdíl je jen v tom, že pacient nemá před zákrokem žádné zdravotní problémy a na zásah lékaře se obvykle těší.

- I když jsou zdravotní rizika velmi nízká, ani rozsáhlá předoperační vyšetření nemůžou zaručit stoprocentně bezproblémový průběh zákroku a rekonvalescence.

- Pečlivě zvažujte podstoupení operace, výběr lékaře (nejraději konzultujte hned se dvěma) a nezatajujte žádné informace o vašem zdravotním stavu a o rodinné anamnéze.

- Ve Spojených státech podstoupí ročně na 400 000 Američanek plastickou operaci pochvy.

- Ročně absolvuje některých ze zákroků plastického chirurga milion Číňanů.

- Podle výzkumu společnosti Hilcom z roku 2008 v Česku ročně podstoupí plastickou operaci 25 000 až 30 000 lidí, z nichž až 19 procent tvoří pacienti ze zahraničí.

Zdroj: Gala, Blesk

Autor: Olga Poucheová