Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

TEST: Krémy ruce neomladí! Ani za tisícovku

14. října 2009 | 06:15

Používá ho snad každá žena. Na trhu je krémů na ruce tolik, že není snadné se rozhodnout, který vybrat. Jak to s nimi ve skutečnosti je, zkoumal časopis Test.

Stařecké neboli jaterní skvrny a křehká papírová pokožka se na rukou začínají objevovat kolem pětačtyřicátého roku. Zejména ženy nesou tyto známky stárnutí pokožky nelibě. Proto sahají po řešení, na které je lákají výrobci kosmetiky. Reklama na krém Nivea slibuje viditelnou redukci prvních známek stárnutí pokožky rukou, Dove zase má snížit počet pigmentových skvrn a jemných vrásek zralé pokožky. Není to přitom ani reklamní nadsázka, ale klamání spotřebitelů. K takovému závěru dospěl časopis Test.

Ruce - vaše vizitka
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Zmizely stařecké skvrny? Ani náhodou!

Šest krémů známých značek testovaly dobrovolnice na svých rukou po dvanáct týdnů. Sledoval se jejich vliv na pigmentové skvrny a celkový stav pokožky, ale i kosmetické vlastnosti. „U žádné z dobrovolnic nebyl zaznamenán ani náznak zmírnění stařeckých skvrn,“ konstatuje šéfredaktorka časopisu TEST Ida Rozová. A protože zůstalo jen u slibů, obdržely všechny testované krémy nejhorší hodnocení – nedostatečně!

Sliby chyby! Jsou to jen běžné krémy!

Krémy na ruce slibující omlazující efekt, vyhlazení vrásek a odstranění pigmentových skvrn v testu pohořely. Ani jeden to nedokázal ani po několika měsících používání. Cenové rozdíly mezi jednotlivými výrobky jsou přitom až desetinásobné. Všechny testované výrobky měly ale dobré kosmetické vlastnosti, jsou použitelné jako běžné krémy na ruce.

Ruce neomladí ani krém za tisícovku

Mezi testovanými krémy byly zastoupeny jak levné výrobky (Dove Pro-Age nebo Nivea Anti Age Q 10 Plus), jejichž cena se pohybuje kolem sta korun, ale i výrobky výrazně dražší. Krémy La Roche Posay Mela-D a Lancôme Absolute Anti-Dark Spot stojí o tisíc korun více než Nivea. Jejich kosmetické a hydratační vlastnosti jsou přitom zcela srovnatelné a tisíc korun navíc je pouze platba za renomovanou značku. „Na projevy stárnutí pokožky nefungují ani levné ani drahé krémy,“ dodává Rozová.


Dobrá rada

Krémy na ruce, které se vychloubají, jak umějí redukovat již vzniklé pigmentové skvrny, nemají pražádný účinek. Skvrn vás nezbaví. Abyste se s přibývajícími roky nemuseli pigmentovými skvrnami trápit, myslete na ně už v mládí – účinně chraňte svoji pokožku před slunečním zářením a ruce chraňte ochrannými krémy s UV faktory.

TESTOVANÉ KRÉMY:

VÝSLEDKY TESTU:

Název krému cena za 100 ml kosmetické vlastnosti hodnocení časopisu TEST
Clinique stop sings hand repair 647 Kč dobře nedostatečně
Dove Pro-Age hand cream 100 Kč dobře nedostatečně
Lancome Absoluce Anti Dark Spot Hand Treatment SPF 15 1050 Kč dobře nedostatečně



La Roche Posay Mela-D hand-cream SPF 15 1178 Kč dobře nedostatečně
Nivea Hand Anti Age Q 10 Plus 103 Kč dobře nedostatečně
Biotherm Biomains Anti Taches anti dark spot SPF 15 808 Kč dobře nedostatečně

Rozpětí hodnocení (od nejlepšího k nejhoršímu):

velmi dobře
dobře
uspokojivě
dostatečně
nedostatečně

Více testů najdete na www.dtest.cz

Autor: Iva Dvořáková
Klíčová slova: test, krémy, ruce, krém
Diskuse ke článku
.
Související články