Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bardotka a Loren (75): Tajemství jejich stárnutí

7. září 2009 | 11:44

Brigitte Bardot a Sophia Loren: Tento měsíc bude oběma slavným herečkám 75 let. Jednu stáří viditelně poznamenalo, druhá vypadá stejně jako před 25 lety. Jak to?

Rok narození 1934, měsíc září. Dělí je od sebe pouze osm dní. Italka Sophia oslaví kulatiny 20. září, Francouzka Brigitte 28. září.

Co vidíme?
Sophia Loren: Téměř hladkou tvář lemují husté tmavé kudrliny, sexy líčení podtrhují moderní brýle. Na další fotografii pak herečka předvádí svůj stále bezchybný dekolt, kterým udivuje svět už více než půl století.

Sophia Loren
Autor: ČTK

Naproti tomu z Brigitte Bardot je vrásčitá paní o holi s hlavou plnou neposlušných šedin. V lehce odulé tváři má vepsáno všechnu bolest, trápení a boje, které během života musela absolvovat.

Brigitte Bardot
Autor: ČTK

Jak to, že je mezi oběma ženami takový rozdíl? Obě byly symboly krásy, obě měly miliony fanoušků a dostatek peněz ke spokojenému životu. Co se s nimi stalo?

Sophia Scicolone se narodila jako nemanželské dítě v malé vesničce u Neapole. V dětství byla vytáhlá, nosatá, hubená, všechno, jen ne krásná. S pubertou ovšem přišla nečekaná změna. Všechno, co se mělo zaoblit, se správně zaoblilo a také její tvář najednou získala exotický půvab. Cílevědomá matka začala se Sophií obcházet soutěže krásy a skončila až v italských filmových ateliérech. Tam se do teprve sedmnáctileté dívky zakoukal významný filmový producent Carlo Ponti. Vymyslel Sophii příjmení Loren a začal ji prosazovat do filmů. Od té doby měla vše jak na zlatém tácu. Za roli ve filmu Horalka (1960) dostala jako první žena v neanglicky mluveném filmu dokonce Oscara. Vděčná Sophia si vzala o 22 let staršího Pontiho za manžela a zůstala s ním až do jeho smrti v roce 2007. Porodila mu dva syny.

Sophia Loren
Autor: ČTK

Během 60. a 70. let šla Sophia z role do role a sklízela úspěchy po celém světě. V 80. letech v kariéře polevila a ve filmu či televizi se objevuje už spíše sporadicky. Svůj stále udržovaný zevnějšek tak předvádí na nejrůznějších akcích jako je předávání Oscarů, prezentace světových módních návrhářů a podobně. Co může za její nehynoucí krásu? Sama herečka říká: "Špagety a láska." My můžeme dodat - život bez skandálů, přísná životospráva a čas od času také zásah plastického chirurga. Když ji před pár lety viděl na předávání Oscarů Tom Hanks, prý jen vyhrkl: „Paní Loren, jste ta nejkrásnější žena, jakou jsem v životě viděl.“

Sophia Loren
Autor: ČTK


Brigitte Bardot (zvaná Bardotka) měla startovní podmínky mnohem jednodušší. Narodila se do dobře situované francouzské rodiny, která trávila víkendy na venkově a svým dcerám dopřála, co mohla. Přestože nosila brýle a rovnátka, počítalo se s tím, že z dívenky s pravidelnými rysy vyroste krasavice. Od dětství trénovala balet, v 16 letech se její tvář objevila na obálce časopisu Elle. Všimli si jí režiséři a hlavně mladý Roger Vadim, který se rozhodl z ní udělat velkou hvězdu. Brigitte, která od mala dostala všechno zadarmo, však nevěděla, co vlastně chce. Její přecitlivělost přerostla ve vážné psychické problémy, kvůli kterým měla za sebou už v 18 letech první pokus o sebevraždu.

Brigitte Bardot
Autor: Wikipedia.org

Tohle však diváci v kinech nevěděli. Nechali se okouzlovat blonďatou hřívou hustých vlasů (slavný účes zvaný ´zelí´), smyslně našpulenými rty a výrazem mladé rebelky. Z Brigitte se po pár filmech stal mezinárodní sexsymbol. Narozdíl od cílevědomé a zemité Loren, však nevěděla, co s tím. Střídala milence, uzavírala se do sebe, měla záchvaty hysterie, pokusila se o další sebevraždu. Porodila jednoho syna, avšak jeho výchovu přenechávala jiným. Zkoušela zpívat a i když se její desky dobře prodávaly, přestalo ji to bavit. Ze světa filmu dobrovolně odešla v 39 letech. Stala se známou bojovnicí za práva zvířat. Odmítla jak všechny nabídky o filmový návrat, tak doporučení, aby pečovala o svůj vzhled. "Já a plastika? Nezajímá mě to," vzkázala celému světu a schválně nastavila vrásčitou tvář.

Autor: brum